Klic po spremembah: “To je najbolj konzervativen šport”

Kolesarstvo 6. Feb 202416:06 0 komentarjev
Eusebio Unzue
Prvi mož Movistarja Eusebio Unzue. Foto: Guliverimage

Eusebio Unzue je potrdil sodelovanje Movistarja v pogovorih o kolesarski superligi. Španec trdi, da se šport v zadnjih 40 letih ni spremenil.

Zamenjava poškodovanih ali bolnih kolesarjev na dirki po Franciji in drugih kolesarskih dirkah?

To je zamisel, za katero je prišel čas, pravi vodja ekipe Movistar Eusebio Unzue.

V pogovoru za časnik L’Equipe je španski veteran dejal, da bi moralo biti kolesarstvo sposobno zamenjati kolesarje na tri tedne trajajoči dirki, da bi šport postal bolj človeški.

“Vse ekipe se pripravljajo z 10 ali 11 kolesarji, dva ali tri pustimo doma v zadnjem trenutku, in če kolesar pade, ali niste upravičeni do kakršne koli rešitve?” Unzue je za L’Equipe dejal, da bi moralo kolesarstvo humanizirati predpise. “Nehajte biti tako surovi, tako preveč nehumani.”

To ni prvič, da je vodja Movistarja predstavil to zamisel. Pravzaprav je to že leta njegov projekt.

68-letnik meni, da se mora kolesarstvo prilagoditi času, staro miselnost ujetnikov na cesti pa je treba poslati v preteklost.

Enric Mas. Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliver

Ta misel je za Unzueja še toliko bolj pomembna, saj je njegov kapetan na čelu glavnine Enric Mas padel v prvi etapi dirke po Franciji 2023, kar pomeni, da so bili meseci in celo leta priprav in naložb vrženi v vodo.

“Zakaj ne bi dovolili zamenjav na velikih dirkah, ko kolesar odstopi v prvem tednu? Seveda ne bi šlo za tehnične ali taktične spremembe … Zakaj ne bi poskusili, preizkusili, naredili korak naprej in videli, ali se bo vsem zdelo zanimivo. Potrebujemo spremembe,” je prepričan Španec.

Radikalni predlog je v nasprotju s tradicionalno predstavo, da gre na grand tourih za trpljenje in da morajo dirkači prenesti vse, kar jim narava in tekmeci naložijo.

Movistar si želi kolesarske superlige

Po Unzuejevem načrtu bi lahko poškodovanega zamenjali še pred iztekom prvega tedna.

Novi kolesar bi bil uvrščen na zadnje mesto v skupnem seštevku, kar pomeni, da ne bi imel neposrednega vpliva na skupno razvrstitev.

Sveže noge bi lahko ekipi dale priložnost za etapno zmago ali podporo preostalim kolesarjem v skupni razvrstitvi.

Po njegovem mnenju bi polni seznami ekip v drugem in tretjem tednu zagotovili enakopravnejši položaj vseh ekip pred odločilnimi gorskimi etapami.

Roglič z drugouvrščenim Masom in tretjim Haigom. Foto: guliverimage

Unzue je podprl tudi druge spremembe v moškem profesionalnem kolesarstvu in potrdil, da Movistar sodeluje v tekočih zakulisnih pogajanjih o kolesarski superligi.

Po njegovih besedah bi lahko pogovori o superligi in morebitni prihod četrt milijarde evrov naložb s strani savdskoarabskih interesnih skupin pomenili spodbudo za ta šport.

“Razmišljamo o prihodnosti tega športa, smo med tistimi, ki imajo sestanke. Kolesarstvo je trenutno najbolj nemobilen šport. Še naprej počnemo stvari, kot smo jih pred 40 leti, ko sem prišel,” je sklenil prvi mož Movistarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!