Lindsey Vonn odgovarja: Na žalost, toda …

Alpsko smučanje 6. Feb 202410:58 0 komentarjev
Lindsey Vonn. Foto: Profimedia

"To je alpsko smučanje. Poškodbe bodo vedno neizogibne," je na družbenem omrežju X val poškodb, ki je letos zajel tudi največje smučarske zvezde, komentirala ameriška smučarska zvezdnica Lindesy Vonn.

Ponedeljkova vest o tem, da je po poškodbi sezono predčasno končala tudi olimpijska prvakinja in trikratna zaporedna najboljša smukačica svetovnega pokala Soffia Goggia, še zdaleč ni bila samonikla. Je zgolj nadaljevanje skrb vzbujajočega seznama poškodovanih smučarjev in smučark, ki vključuje že več kot 30 imen.

Dogajanje je na omrežju X komentirala tudi Lindsey Vonn, sicer tudi sama stara znanka operacijskih dvoran. ”Na žalost, a to so pač smučarske tekme. Spremenili so smuči, da bi bili tekmovalci počasnejši, a ni delovalo. Le smučarska industrija je zapravila milijone in se znašala na robu. Smučarji bodo vedno našli način za hitre vožnje in tudi poškodbe bodo vedno neizogibne. Letos pa se je pripetilo, da so jo skupile tudi največje zvezde,” je zapisala 39-letna Američanka, ki je odšepala iz smučarske karavane.

Priznava, da ji ni lahko gledati, kako se njeni ”prijatelji znajdejo v bolnišnici.” Kljub delni vdanosti v smučarsko usodo spodbuja ideje k večji smučarski varnosti. Ocenjuje, da je bilo veliko postorjenega pri pripravi terenov, a so se poskusi izjalovili. Deloma zaradi človeškega faktorja tveganja, deloma zaradi tehnoloških rešitev pri iskanju hitrosti. ”Morda bi lahko več postorili pri varnostnih mrežah, ki se ne spreminjajo. Uvedli so zračne blazine in oblačila proti urezninam. Sicer pa ne poznam nobene nove tehnologije, ki bi se razvijala za pomoč pri varnosti športnikov,” dodaja lastnica štirih velikih kristalnih globusov.

Največje žrtve sezone

Sofia Goggia

Najbolj sveže ime na seznamu poškodovanih. Italijanka jo je skupila na ponedeljkovem treningu. Poškodovala si je golenico kot mečnico.

Marco Schwarz

Za Avstrijca, ki je kot novodobni vsestranski smučar vodil v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil usoden smuk v Bormiu. Ob padcu je utrpel strgano križno vez, raztrganino medialnega meniskusa in rahlo poškodbo hrustanca v desnem kolenu. Na istem prizorišču jo je skupil tudi Samuel DuPratt. Tudi on je Dolomite zapustil s strgano križno vezjo.

Tako se je končal avstrijski ov na globus. Foto: AP Photo/Giovanni Zenoni via Guliver

Alexis Pinturault

Zlatko-kisli začetek leta za Francoza. Slab teden po tem, ko je postal oče, se je poškodoval na smuku v Wengnu. Diagnoza? Zlom leve roke in strgana sprednja križna vez, posledično pa nenačrtovan daljši očetovski dopust.

Aleksander Aamodt Kilde

Pred dnevi je sledilce šokiral s posnetki iz bolnišnice. Norvežan že okreva po poškodbah (izpahnjena rama in hude ureznine na mečni mišici), do katerih je prišlo ob padcu na zadnji strmini smuka v Wengnu

Petra Vlhova

Enega največjih smučarskih šokov sezone je doživela Slovakinja. Na domači tekmi v Jasni je nepregledna množica navijačev čakala na zmago. A končalo se je s padcem in poškodbo kolenskih vezi. Sanje o domačem zmagoslavju so se razblinile, sezona pa klavrno končala.

Petra Vlhova
Petra Vlhova Foto: Guliverimage

Maria Therese Tviberg

Dva zloma, v kolenu in na golenici, ob tem pa že več udarcev v kosti, poškodba kolenskih vezi in meniskusa. To pa je diagnoza, ki je po padcu v Killingtonu pomenila predčasen konec sezone za svetovno prvakinjo na paralelni tekmi, sicer nekdanjo dvakratno mladinsko svetovno podprvakinjo in tudi članico bronaste norveške ekipe na olimpijskih igrah 2022 v Pekingu in srebrne na SP 2023 v Meribelu.

Nina Ortlieb

Avstrijka je stara znanka operacijskih dvoran. Pod nož je morala že dvajsetič (v preteklosti: zlom medenice, nadlakti, več sklepov, reber …). Decembra je padla na superveleslalomu v St. Moritzu. Ob tem si je zlomila golenico in fibulo desne noge.

Wendy Holdener

Izkušena švicarska smučarka sicer še upa, da bo ujela kakšno tekmo v sezoni. Od njene poškodbe na treningu slaloma bosta namreč kmalu minila dva meseca. Zlomila si je levi gleženj, kmalu zatem prestala operacijo in se lotila rehabilitacije.

Stefanie Fleckenstein

Padla je na tekmi v Val d’Iseru. Da je sezona zanjo končana, je bilo jasno po tem, ko je javnost obvestila o izpahu kolena, več zlomih golenice in poškodbah vezi.

Mathieu Faivre

Padel je med januarskim veleslalomskim treningom v smučarskem središču Orcieres. Pri tem si je zlomil ključnico in bil Lyonu tudi operiran. V karavano se kar trikratni svetovni prvak in bronasti olimpijec ni več vrnil.

Corinne Suter

V tej sezoni zanesljivo ne bomo videli smukaške olimpijske in svetovne prvakinje, ki je že obrnila novo stran in se lotila rehabilitacije. Zanjo je bil usoden smuk v Cortini d’Ampezzo. Ob trdem pristanku si je strgala sprednjo križno vez in poškodovala meniskus.

Poleg omenjenih smučarjev so črto pod sezono že potegnili tudi Broderick Thompson, Inni Holm Wembstad, Karoline Pichler, Remi Cuche, Marco Kohler, Barnabas Szollos, Anja Oplotnik, Adam Zampa, Valerie Grenier, Joana Hählen, Henrik von Appen, Stella Johansen, Elisabeth Reisinger …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!