Ko rumena majica nepričakovano zamenja lastnika

Kolesarstvo 21. Jul 202321:10 0 komentarjev
Michael Rasmussen, Levi Leipheimer, Alberto Contador
Michael Rasmussen. Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver

Od prve dirke po Franciji leta 1903 do vključno danes je bilo na sporedu že več kot 2000 etap. Vse od leta 1919 vodilni v skupnem seštevku nosi rumeno majico. Leta 2020 je zgodovino slovenskega kolesarstva spisal Tadej Pogačar, ki je kot prvi osvojil rumeno majico in največjo kolesarsko dirko na svetu. V dolgoletni zgodovini dirke se je šestnajstkrat zgodilo, da je kolesar iz kakršnegakoli razloga zapustil francosko pentljo, medtem ko je nosil rumeno majico.

Na dirki po Franciji, ki velja za eno najtežjih in najzahtevnejših kolesarskih dirk na svetu, se vodilni kolesarji v skupnem seštevku pogosto soočijo s številnimi izzivi, ki jim lahko preprečijo nadaljnji uspeh. Kljub temu so odstopi vodilnih kolesarjev redki, vendar se je v dolgi zgodovini dirke to kar nekajkrat zgodilo.

Za morda najbolj zveneč in aktualen primer ostaja situacija Danca Michaela Rasmussena, ki je bil leta 2007 na dobri poti h končni zmagi, a ga je ekipa po 16. etapi odpustila. Danec je imel 25. julija 3:10 minute prednosti pred Albertom Contadorjem, ki je bil na drugem mestu v boju za rumeno majico. Štiri etape pred koncem je bil Rasmussen zaradi tega favorit za rumeno majico v Parizu. Vendar ga je ekipa Rabobank še isti večer zaradi kršenja internih pravil odpustila. Davide Cassani, italijanski upokojeni profesionalni kolesar, je poročal, da je Rasmussena videl v Italiji junija 2007, medtem ko je Rasmussen trdil, da je treniral v Mehiki.

Prav tako po 16. etapi se je od dirke po Franciji leta 1978 poslovil vodilni Belgijec Michel Pollentier. Belgijski državni prvak, ki je zmagal v etapi z vzponom na mitski Alpe d’Huez, je prevzel rumeno majico in se do konca dirke boril z Joopom Zoetemelkom in poznejšim zmagovalcem Bernardom Hinaultom, saj so bili vsi trije v razmaku pol minute. Vendar je bil na naslednjem dopinškem testu obtožen nečedne igre, saj je uporabil nekaj, kar je bilo vljudno opisano kot hruškasta epruveta (v resnici kondom) z različnim urinom, ki jo je držal pod pazduho in je bila povezana s plastično cevko, da bi ustvaril vtis uriniranja. Pollentier je bil razkrit, potem ko je imel drug kolesar na testu težave in je zbudil sum zdravnika, ki je nato zahteval od Pollentierja, da dvigne svojo majico in pokaže, ali tudi on želi prevarati komisijo. Belgijec je bil takoj izključen s Toura.

Direktor ekipe Fred De Bruyne, ki je bil v testni prikolici, je na novinarski konfrenci povedal:

“V nadaljevanju sem čestital Michelu in se usedel. Na moji levi je bil Gutierrez, ki je poskušal zagotoviti vzorec za zdravnika, Pollentier pa je bil v drugem kotu. Oba sta imela težave pri uriniranju … Nenadoma je zdravnik zavpil: ‘Kaj počneš?’ Gutierrezu. Ozrl sem se naokoli in videl, da je v Francozovi epruveti nekaj urina, v njegovi roki pa majhna plastična epruveta. Bil je zmeden in je poskušal reči, da je imel epruveto v žepu. Bil sem presenečen in pomislil: ‘Vesel sem, da ni v moji ekipi.’ Toda približno minuto pozneje se je panika vrnila, ko je zdravnik potegnil Pollentierjeve hlače in razkril plastično cevko, ki jo zdaj vsi poznate.”

Pascal Simon
Pascal Simon. Foto: Guliverimage

Razblinjene sanje o zmagi na Touru

Pisalo se je leto 1983, ko je takrat neznanec z imenom Miguel Indurain osvojil špansko amatersko cestno prvenstvo. Na drugi strani Pirenejev v Franciji pa se je domači francoski up Pascal Simon boril za končno zmago, čeprav je sprva mislil, da ima zlomljeno ključnico.

Zdravniki so ga tako močno privezali, da se je komaj premikal, vendar to je bil Tour, zato se je kljub temu boril naprej in si s svojim strašnim trpljenjem prislužil občudovanje in sočutje gledalcev.

Šele ko so ga zdravniki temeljiteje pregledali, je francoski kolesar izvedel, da si ni zlomil ključnice, ampak lopatico. Pozvali so ga, naj zapusti dirko. Nihče ne bi mogel preživeti bolečin, ki jih je poškodba povzročila. Kljub temu se je Francoz boril skoraj teden dni, pogosto so mu tekle solze. Na rami je imel ogromen povoj, na koncu pa je bila bolečina prevelika in je v 17. etapi odstopil.

“Toura de France se ne zapušča. Če to storiš, se je tako težko vrniti. Dirko zapustiš le, če si res prisiljen … Če si Francoz, ti veliko pomeni priti na Elizejske poljane,” je dejal Simon.

Te sanje o vožnji skozi glavno mesto so Simona držale pokonci in nekaj časa se je zdelo, da bi lahko celo zmagal. Potem pa so kolesarji dosegli vzpon Côte de la Chapelle, ki ne velja za najtežjega, vendar je bil to vseeno prevelik zalogaj. Sanje in želja naroda so se razblinile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!