Kolesarska renesansa nekdanjega prvaka

Kolesarstvo 15. Jul 202210:16 > 11:09 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Včerajšnjo 12. etapo Dirke po Franciji je poleg zmage Thomasa Pidcocka in novega obračuna med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem zaznamoval štirikratni zmagovalec francoske pentlje Chris Froome. 37-letni Britanec je bil dolgo časa v boju za dnevno slavje, na koncu pa je zasedel tretje mesto. A bil vseeno več kot zadovoljen.

Ko se je ob vzponu na Galibier oblikoval beg, med njimi še ni bilo kolesarja, ki je najbolj zaznamoval zadnje desetletje Dirke po Franciji. Chris Froome je skupaj s Thomasom Pidcockom vodilno četverico ujel na hitrem in dolgem spustu z najvišje točke letošnjega Toura.

“Thomas je na spustih letel. Njegovo obvladovanje kolesa in sposobnosti iz gorskega kolesarstva so mu zagotovo koristili. Prepustil sem mu vodilno vlogo, saj je šel res vse do limita,” je o kasnejšem zmagovalcu etape povedal Froome.

Član ekipe Israel Premier Tech je po številnih težavah v zadnjih letih, ki jih je zaznamovala huda nesreča med Dirko po Dofineji 2019, znova pokazal vrhunsko dirkanje. Takrat je bil nekaj dni celo na intenzivni negi, po zlomu noge, reber in komolca pa se je dolgo časa vračal med najboljše.

Ne obžaluje zamujenega

Kljub zreli športni starosti (37 let) in vprašanju, kdaj se mu bo na največjem kolesarskem odru ponudila nova priložnost za etapno slavje, pa Britanec in prvak Toura iz let 2013, 2015, 2016 in 2017, ni bil razočaran s tretjim mestom na mitskem Alpe d’Huezu.

“Seveda bi si želel dvigniti roke visoko v zrak in proslavljati zmago, a nimam nobenega obžalovanja. Enostavno na zadnjem klancu nisem imel več kaj za dati od sebe. Tom in Louis sta imela več moči, zato jima čestitam. Hvala pa tudi moji ekipi in moštvenim kolegom, da so mi dali priložnost v begu,” je kot vselej zelo vljudno in diplomatsko dejal Froome.

Kolesarje na Dirki po Franciji danes čaka 13. etapa od Bourg d’Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km). Gre za bolj ravninsko traso, ki jo bodo skušali izkoristiti bodisi sprinterji bodisi ubežniki, medtem ko med favoriti ni pričakovati dodatnih razlik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!