Slava Alpe d’Hueza Pidcocku, Pogačar pridobil mesto

Kolesarstvo 14. Jul 202218:18 > 19:00 1 komentar
Foto: Guliverimage

Na francoski državni praznik – Dan Bastilje – je na Dirki po Franciji potekala 12. etapa. Najtežjo traso letošnjega Toura, na kateri so morali kolesarji v 165 kilometrih premagati kar tri klance ekstra kategorije in skupno 4660 višinskih metrov, je po dolgem begu dobil Britanec Thomas Pidcock (Ineos). Tadej Pogačar na zadnjem vzponu na mitski Alpe d’Huez kljub napadom proti rumeni majici ni pridobil ničesar, a se je prebil na drugo mesto v skupnem seštevku.

Za kolesarsko karavano je najtežja etapa na letošnji Dirki po Franciji. Po treh izjemno zahtevnih klancih (najprej Galibier, nato Croix de Fer) in zaključkom na mitskem vzponu na Alpe d’Huez je dnevno slavje pripadlo 22-letnemu Britancu Thomasu Pidcocku. Član Ineosa, za katerega je to prvi nastopu na Touru, se je v beg pognal že na spustu s prvega vzpona dneva, nato pa v izjemnem vzdušju ključni napad proti preostali četverici ubežnikov sprožil 7,5 kilometra pred koncem. Otresel se je Južnoafričana Luisa Mentjesa in rojaka Chrisa Frooma, ki njegovemu tempu nista uspela slediti in sta v cilj prišla na drugem oziroma tretjem mestu.

“Ni slabo, kajne? Tudi če naslednje dni odpadem zelo zgodaj, mi je vseeno. Zmaga na prvem Touru. Res ni slabo. Po včerajšnjem velikem zaostanku je bil danes cilj, da sem v begu. Jumbo na spustu ni želel tvegati z lovljenjem in nato mi je uspelo. Na cesti je bilo nerealno. Slalomirati med navijači in zastavami … To je res nekaj posebnega, tega ne doživiš nikjer drugje kot na Touru. Bilo je lepo, da sem bil v begu skupaj s Froomom, legendo te dirke,” je dejal zmagovalec 12. etape.

Jumbo Visma je po prevzemu rumene majice cel dan nadzorovala dogajanje v glavnini. Ubežnike je spustila na več kot sedem minut prednosti in pod zadnjim klancem je bilo jasno, da bo beg uspel. A to jih ni zanimalo. Moštveni kolegi Jonasa Vingegaarda – po vrsti so skupino proti smučarskemu središču Alpe d’Hueza vodili Wout van Aert, Steven Kruijswijk, Primož Roglič in Sepp Kuss – so navijali tako močan tempo, da so številni nevarni kolesarji v skupnem seštevku odpadli že pred čistim zaključkom drugega četrtka letošnjega Toura.

Foto: Guliverimage

Kmalu je v skupini ostalo le še pet kolesarjev in Tadej Pogačar v beli majici je, kot obljubljeno včeraj, napadel. A otresti se Vingegaarda ni uspel, niti v prvem niti v drugem poskusu. Na koncu je ciljno črto prečkal v družbi Vingegaarda, Gerainta Thomasa, Masa in Kussa, vsem je svojo moč pokazal v ciljnem sprintu. Proti rumeni majici sicer ni pridobil ničesar, je pa zato 19 sekund vzel Romainu Bardetu in skočil na drugo mesto v skupnem seštevku. V njem še vedno zaostaja 2:22 za vodilnim Dancem, tretji je zdaj Thomas (+2:26).

“Nisem bil stoodstoten, zaradi včeraj nisem povsem verjel. A sem dobil samozavest za naslednje dni, še bom poskušal. Jumbo Visma je spet pokazala, da so res močni. Še vedno jih je osem, nas le šest. Pet, če ne štejem Marca Hirschija, ki trpi od samega začetka. Tisti, ki so ob meni, opravljajo res dobro delo. Nosili so mi pijačo in led. Jumbo je res močan, a danes so morda plačali malce cene za včeraj. Raje bi videl, da bi bile pred nami težje etape,” je za RTV Slovenija dejal Tadej Pogačar.

Roglič je po odličnem delu na zadnjem klancu ciljno črto prečkal kot 27. z zaostankom 11 minut in šestih sekund. Skupno za vodilnim moštvenim kolegom zaostaja 21:37 in je na 15. mestu.

Vzdušje na Alpe d’Huezu je bilo znova izjemno. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Pred kolesarji je po napornih treh dneh v Alpah jutri nekoliko lažja etapa od Bourg d’Oisansa do Saint-Etienna (192,6 km). Gre za tranzicijsko etapo od Alp na poti do Pirenejev, ki bodo prihodnji teden odločili o zmagovalcu Toura. Jutri bodo na svoj račun bržčas prišli ubežniki, pretresov v skupnem seštevku pa na trasi z dvema klancem 3. in enim klancem 2. kategorije ne gre pričakovati.

Izidi, 12. etapa (Briancon – Alpe d’Huez, 165,1 km):

1. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 4:55:24

2. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) + 0:48

3. Chris Froome (VBr/Israel-Premier Tech) 2:06

4. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) 2:29

5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 3:23

6. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) isti čas

7. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)

8. Enric Mas (Špa/Movistar) 3:26

9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) isti čas

10. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 3:32

27. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 11:06

96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 28:58

111. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 30:48

146. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 36:19

Skupni seštevek (12/21):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo Visma) 46:28:46

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 2:22

3. Geraint Thomas (VB/Ineos) 2:26

4. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 2:35

5. Adam Yates (VB/Ineos) 3:44

6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 3:58

7. David Gaudu (Fra/Groupama FDJ) 4:07

8. Thomas Pidcock (VB/Ineos) 7:39

9. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:32

10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora Hansgrohe) 10:06

15. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma) 21:37

82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 1:50:30

84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 1:54:55

119. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 2:22:16

Potek 12. etape

Pogačar na ciljni ravnini sprinta, a tudi tokrat ni napravil nobene razlike.

KONEC ETAPE! Po več kot 125 kilometrih bega je do zmage prišel Thomas Pidcock. Drugo mesto je pripadlo Luisu Meintjesu, tretje Chrisu Froomu. 

Kilometer do cilja: Pidcock pred zmago. Pogačar z novim napadom, a se ni otresel Vingegaarda. Skupina z rumeno majico še dva kilometra do cilja.

2,4 kilometra do cilja: Ob upočasnjenem tempu je trojico ujel še Kuss.

2,7 kilometra do cilja: Vingegaard je brez večjih težav odgovoril na napad Pogačarja, nato se je dvojici pridružil le še Thomas.

3,1 kilometra do cilja: Na odlični poti do etapne zmage je Pidcock. Pogačar poskuša z napadom, Vingegaard odgovarja!

5 kilometrov do cilja: Oster tempo je narekoval Primož Roglič in povsem razbil skupino rumene majice. Popustil je David Gaudu, kmalu tudi Nairo Quintana. Po pospeševanju Seppa Kussa (Jumbo Visma), ko je Roglič opravil svoje, je odpadel tudi drugouvrščeni Romain Bardet. Tadej Pogačar s tem virtualno prevzema skupno drugo mesto.

7 kilometrov do cilja: Pidcock vztraja v ospredju, prednost pred Meintjesom znaša več kot 15 sekund. Približno še enkrat več zaostaja Froome. V ozadju je svoje delo opravil van Aert, vajeti je prevzel Steven Kruijswijk. Zaenkrat okoli rumene majice še vse mirno.

10 kilometrov do cilja: Pestro dogajanje v ubežni skupini. Napadel je Tom Pidcock in se odpeljal ostali peterici. Najbližje sta mu Luis Meintjes in Chris Froome.

12,2 kilometra do cilja: Z zadnjim vzponom je začela tudi skupina z rumeno majico.

15 kilometrov do cilja: Do začetka zadnjega klanca je ostalo manj kot dva kilometra, ubežniki ga bodo začeli s približno šestimi minutami prednosti. Alpe d’Huez, znamenit klanec do smučarskega središča, Tour gosti že 31.! Klanec je najtežji takoj po začetku in nato od 9. do 11. kilometra, proti koncu pa se zelo položi. Skupno je dolg 13,8 km s povprečnim naklonom 8,1 odstotka.

23 kilometrov do cilja: Na spustu se je z mehanično težavo spopadel Primož Roglič, ki pa je nato brez večjih težav in hitro ujel priključek.

25 kilometrov do cilja: Še naprej brez večjih sprememb. V ospredju vztraja peterica Pidcock, Froome, Meintjes, Powless in Ciccone, ki bo očitno skupaj začela zadnji vzpon dneva (13 km do cilja). Peloton ima pet minut in pol zaostanka in realno je, da bo beg danes uspel.

40 kilometrov do cilja: Na spustu pričakovano najhitreje vozi Pidcock, ki se želi znebiti tekmecev. Znova pa je narasla prednost pred glavnino, ki znaša skoraj pet minut.

54,6 kilometra do cilja: Vodilna peterica je že na vrhu Croix de Fera. Gorski cilj je osvojil Ciccone. Zdaj sledi skoraj 40 kilometrov spusta. Prednost pred rumeno majico: 4:45. Ta je ob prečkanju glavnine padla na 4:15, odlično delo je znova opravil Wout van Aert.

Točkovanje za pikčasto majico na Col de la Croix de Fer:

1. Giulio Ciccone, 20 točk
2. Neilson Powless, 15 točk
3. Louis Meintjes, 12 točk
4. Chris Froome, 10 točk
5. Tom Pidcock, 8 točk
6. Anthony Perez, 6 točk
7. Kobe Goossens, 4 točk
8. Sebastian Schönberger, 2 točki

57 kilometrov do cilja: Kljub pospeševanju v ospredju se prednost glavnine po menjavi na čelu (namesto Christopha Laporta je v glavnini narekovanje tempa prevzel Nathan Van Hooydonck) hitro zmanjšuje. Zdaj znaša le še 5 minut in pol. Skupina okoli rumene majice pa se zmanjšuje, odpadel je Jan Tratnik.

60 kilometrov do cilja: Karavana še vedno premaguje drugi vzpon dneva, do vrha ima prva deveterica še nekaj več kot pet kilometrov. Ob pospeševanju Pidcocka so lahko odgovorili le Froome, Meintjes, Powless in Ciccone. Prednost pred glavnino se je malce zmanjšala, zdaj znaša 6 minut in pol.

Danes je sicer v javnost prišla novica, da je po dveh moštvenih kolegih Tadej Pogačar ostal še brez športnega šefa pri UAE Emirates, Joxeana “Matxina” Fernandeza. Tudi Španec je okužen s koronavirusom. Preberite več. 

70 kilometrov do cilja: Približno na polovici klanca na Croix de Fer vodilna skupina in glavnina ohranjata status quo. Razlika med devetimi ubežniki in ostalimi je sedem minut, zdi pa se, da vsi varčujejo z močmi za zadnji klanec na Alpe d’Huez.

Foto: A.S.O./Charly Lopez

85 kilometrov do cilja: Na dolgem spustu proti Saint Jean de Mauriennu sta v ospredju pobegnila Pidcock in Powless, a ju je ostala sedmerica hitro ujela. Iz glavnine pa so pobegnili Warren Barguil, Nils Politt in Pierre Latour, toda tudi njihov poskus ni bil uspešen. No, vodilna skupina pa ima pred rumeno majico že več kot šest minut prednosti.

Zdaj je čas za drugi vzpon dneva (ekstra kategorije). Col de la Croix de Fer – klanec, dolg kar 29 kilometrov s povprečnim naklonom 5,2%. Ni posebne težavnosti, saj sta vmes tudi dva spusta, a je dolžina tista, ki Križ razporeja izven kategorij.

104 kilometre do cilja: Perezu, Meintjesu, Powlessu in Cicconeju so se na spustu pridružili Schönberger, Oliveira in Goossens. Kmalu pa sta sedmerico v ospredju ujela še Pidcock in Froome, tako da je zdaj spredaj devet kolesarjev. Glavnina je kratek klanček na Telegraphe opravila zelo ležerno, zaostanek do vodilnih je tako narasel na skoraj štiri minute.

115 kilometrov do cilja: Po zelo pogumnem spustu Pidcocka, ki se mu je na kolo prilepil Froome, ima vodilna četverica pred britanskima zasledovalcema le minuto prednosti. Bolj mirno je v glavnini z rumeno majico, ki še naprej ohranja dobri dve minuti zaostanka za čelom dirke.

125 kilometrov do cilja: Na spustu so Pereza v vodstvu ujeli Meintjes, Powless in Ciccone. Najbližje jim je štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, ki zaostaja 1:21, blizu mu je tudi Tom Pidcock. Glavnina zaostaja dve minuti.

132 kilometrov do cilja: Perez je že prečkal črto gorskega cilja na Galibierju in je osvojil 20 točk v točkovanju za pikčasto majico. Sledi dolg spust (kar 47 kilometrov), v katerega je vpet tudi kratek klanček na Col du Telegraphe. Slabi dve minuti za Perezom je čez najvišjo točko letošnjega Toura uspešno prišla tudi glavnina.

Točkovanje za pikčasto majico na Col du Galibier:

1. Anthony Perez, 20 točk
2. Giulio Ciccone, 15 točk
3. Louis Meintjes, 12 točk
4. Neilson Powless, 10 točk
5. Nelson Oliveira, 8 točk
6. Sebastian Schönberger, 6 točk
7. Kobe Goossens, 4 točk
8. Matîs Louvel, 2 točki

135 kilometrov do cilja: V ospredju je osamljen Anthony Perez (Cofidis), ki ima skoraj 20 sekund prednost pred ostali ubežniki. A je zasledovalna skupina razpadla. V ozadju tempo navija Wout van Aert, glavnina ima 2 minuti zaostanka.

139 kilometrov do cilja: Na bolj strmem delu vzpona je potegnil domači up Thibaut Pinot in močno raztegnil glavnino, ki se zdaj proti vrhu Galibierja vleče kot dolga kača. Skupina je ob tem ‘pogoltnila’ Zimmermanna, Cicconeju in Meintjesu pa se je skorajda že uspelo preseliti do vodilne šesterice.

140 kilometrov do cilja: Po poskusih Rogliča in ostalih za pregrupiranje glavnine v ospredju še vedno ostaja prvotna šesterica. Pred glavnino imajo 1:55 prednosti, nekje vmes pa so še Giulio Ciccone, Luis Meintjes in Georg Zimmermann.

Vodilna šesterica na dirki. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Na edinem letečem sprintu dneva so prvih šest mest zasedli ubežniki, sedmo mesto pa je kot prvi iz glavnine osvojil nosilec zelene majice Wout van Aert. Skupaj je zdaj že pri 313 točkah, drugi Fabio Jakobsen jih ima 155.

148 kilometrov do cilja: Iz glavnine se je v ospredje preselila večja skupina kolesarjev, med njimi je tudi Primož Roglič. Je pa prednost do rumene majice padla na minuto in 15 sekund, tako da bo v boju za beg še zelo zanimivo.

155 kilometrov do cilja: Ob začetku klanca na Galibier (z druge, južne strani) je v ospredju šest kolesarjev: Nelson Oliveira (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty-Gobert), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Matîs Louvel (Arkéa-Samsic) in Gerhard Schönberger (B&B Hotels-KTM), ki imajo pred glavnino skoraj dve minuti prednosti.

160 kilometrov do cilja: V ospredju se vrstijo poskusi pobegov, nekaj prednosti si je pripeljalo šest kolesarjev.  v glavnini je prišlo do padca, a so vsi lahko nadaljevali.

Vse skupaj se je v Brianconu z zaprto vožnjo začelo ob 13.05, direktor dirke Christian Prudhomme pa je z zastavico zamahnil ob 13.18. Bo Tadej Pogačar po včerajšnjih težavah na Granonu in izgubi rumene majice že danes skušal vrniti udarec?

Za francoske kolesarje je ob državnem prazniku danes poseben dan. Preberite več o Dnevu Bastilje. 

Kolesarji so se na pot podali iz Briancona, čaka pa jih 165-kilometrska preizkušnja. Zelo zahteven bo že začetek, saj se bodo po 10 kilometrih začeli vzpenjati na Col du Galibier (23 km; 5,1%). Sledi dolg spust, nato pa v drugi polovici dneva še vzpon na Col de la Croix de Fer (29 km; 5,2%), po še enem spustu pa finalni klanec na Alpe d’Huez (13,8 km; 8,1%). Skupno kar 4660 višinskih metrov, največ v enem dnevu letošnjega Toura.

Profil 12. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje