Kolesarski najstniki, ki stopajo ob bok Rogliča in Pogačarja

Kolesarstvo 1. Jan 202410:17 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Pred nami je izjemno razburljivo kolesarsko leto 2024, ki ga bodo zaznamovala velika imena tega športa, na čelu s slovenskima šampionoma Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. V ozadju pa na vrata elite trkajo talentirani najstniki, pred katerimi je velik korak v njihovih karierah.

V kolesarskem svetu je vrsto let veljal trend, da največji šampioni dozorijo relativno pozno in ob približevanju 30. rojstnemu dnevu oziroma še kasneje dosegajo največje uspehe v karieri.

Toda stvari so že nekaj časa postavljene na glavo. Začelo se je z vzponom Tadeja Pogačarja, nadaljevalo z dosežki Remca Evenepoela, na vrata elitnega nivoja pa zdaj trka že nova generacija talentov, ki naj bi v naslednjih letih zaznamovali dogajanje na dirkaških kolesarskih cestah širom sveta.

Tadej Pogačar Remco Evenepoel
Tadej Pogačar in Remco Evenepoel sta veliki imeni svetovnega kolesarstva, ki pa že imata nove izzivalce. Foto: Profimedia

INEOS nadaljuje s pomlajevanjem, Danski dragulj bo vozil za Lidl-Trek

Če so pred leti stavili na največje zvezdnike, je v zadnjih letih temeljito preobrazbo doživela ekipa INEOS. Tudi letos bodo Britanci poskrbeli za odmevno spremembo, saj so svoji udarni zasedbi pridružili kar dva kolesarja, ki prihajata iz vrst mladincev. To bosta Američan AJ August in Danec Teodor Storm. Elitnemu razredu kolesarstva se pridružuje tudi Bask Markel Belokki, ki bo vozil za EF Education-EasyPost.

Še težje pričakovano najstniško ime pa na najvišji nivo profesionalnega kolesarstva prihaja leta 2025, ko bo za prvo moštvo Lidl-Treka vozil danes vsega 17 letni Albert Philipsen. Gre za mladeniča, ki je v lanski sezoni med mladinci slavil tako na cestni dirki za svetovno prvenstvo kot tudi na kronometru za naslov mladinskega evropskega prvaka. Ponudbe zanj so v zadnjih dneh deževale, najboljšo pa je očitno pripravila ameriška ekipa.

Albert Philipsen velja za največjega talenta svetovnega kolesarstva. Foto: Profimedia

Preskok, ki je uspel le peščici draguljev

V profesionalnem kolesarstvu ni prav veliko imen, ki so iz starostne konkurence do 19 let skočili neposredno med kolesarsko elito. Nov trend je leta 2019 začel Remco Evenepoel, kasneje je podoben preskok uspel vzhajajočemu zvezdniku INEOS-a Carlosu Rodriguezu in tudi kolesarju, ki je v zadnjih tednih razburkal kolesarsko javnost, Cianu Uijtebroeksu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!