Kuss si želi, da bi njegova zmaga zbrisala spomin na Armstrongove nečednosti

Kolesarstvo 20. Sep 202313:43 0 komentarjev
Sepp Kuss
Foto: Guliverimage

Pred začetkom Vuelte smo pričakovali troboj med Remcom Evenepoelom, Jonasom Vingegaardom in Primožem Rogličem. Skupne zmage se je sicer veselil kolesar Jumbo Visme, ki je s tem dopolnila kolesarsko trilogijo, a se je pod največji uspeh v karieri podpisal Sepp Kuss.

Američan je pri 29 letih dosegel vrhunec kariere. Odličen pomočnik, ki je pred tem kot superpomočnik Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda sodeloval pri vseh šestih zmagah Jumbo Visme na grandtourih, je dočakal svoj trenutek. Nenadejano, a ko se je po uspešnem begu v 6. etapi in po težavah Remca Evenepoela na 13. etapi znašel v središču rivalstva med Jonasom in Primožem, je na koncu ekipa tudi taktično odločila, da je Sepp Kuss tisti, ki bo v Madrid pripeljal v rdečem.

“Ta Vuelta je bila zame res povsem nova izkušnja. Moral sem vzdrževati visoko raven vse do zaključka. Po navadi na teh dirkah lahko vztrajam z najboljšimi na svetu, a še nikoli nisem občutil pritiska zmagovalca. Uspešno sem se spopadel s psihičnim vidikom takšnega položaja,” je dejal kolesar iz Kolorada. Že v nedeljo zvečer je imel sprejem na nizozemskem veleposlaništvu v Madridu, včeraj pa je z ekipnimi kolegi praznoval na enem izmed sedežev moštva, v Den Boschu na Nizozemskem.

V domače ZDA se bo vrnil zelo kmalu, kjer pa se kolesarstvu ne bo povsem odpovedal. “Verjetno grem domov ob koncu meseca, malce prej kot običajno. Tam bom preživel večji del med sezonama, imel bom čas, da bom obiskal vso družino in prijatelje,” je dejal za Wielerflits. Čeprav je po zaključku španske pentlje utrujen tako fizično kot mentalno, si bo vzel čas tudi za kolesarjenje. “To enostavno obožujem,” se je zasmejal.

Sam ima raje Španijo kot Francijo

Kot je Kuss dodal za In de Leidestrui, pa upa, da bo njegovo slavje na Vuelti spremenilo pogled Američanov na kolesarstvo. Čez lužo je ta šport še vedno močno zaznamovan z dopinško afero Lanca Armstronga. “Žal je tako v naši državi, da so si ljudje v tem obdobju ustvarili določeno sliko. Lepo bi bilo, če je moja zmaga to vsaj malo spremenila. Je pa težko reči, če bi kolesar, ki bi tekmoval na skupne seštevke največjih dirk, res lahko spremenil razvoj in pogled ameriškega kolesarja,” je dodal Rogličev moštveni kolega. In dodal, da skupaj z Matteom Jorgensonom, Neilsonom Powlessom, Brandonom McNultyjem ter ostali rojakimi že delajo korake naprej.

Sepp Kuss
Foto: profimedia

Največji pa bi bil seveda storjen, če bi Američan zmagal na dirki po Franciji. Armstrongu je to v začetku 21. stoletja uspelo kar sedemkrat zapored, a kot se je izkazalo pozneje, na nedovoljen način. Da je Tour vendarle na drugem nivoju kot Vuelta, priznava tudi Kuss. “Res je drugače. Meni osebno sicer bolj ustreza dirka po Španiji. Manj je živčnosti, tudi tranzicijske etape od enega do drugega gorovja so manj zahtevne. Klanci v Franciji mi prav tako ustrezajo manj, saj so, zelo splošno gledano, manj strmi. Zelo verjetno bom drugi leto tam spet superpomočnik, a mi je tudi vloga asa iz rokava blizu,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!