Lahko sploh še kdo spi mirno? Pogačar napovedal lov na preostala spomenika

Kolesarstvo 7. Mar 202412:34 1 komentar
Foto: Guliverimage

Še preden si bo kolesarski svet opomogel po fantastični predstavi Tadeja Pogačarja na dirki Strade Bianche, bo član ekipe UAE Emirates na delu že drugič v tej sezoni. Prihodnjo soboto, 16. marca, ga čaka nastop na spomeniku Milano-Sanremo, kjer ga spet zanima samo zmaga. Kot je razkril v zadnjem intervjuju, pa si v prihodnosti želi tudi slavja na kockah od Pariza do Roubaixa.

Pred Tadejem Pogačarjem je izjemno zahtevna sezona. Odprl jo je z nepozabnim begom in zmago na Strade Bianche, naslednjič pa bo na delu že čez dober teden dni. Takrat se bo s konkurenco meril na prvem spomeniku leta do Milana do Sanrema, kjer je v treh nastopih najvišje končal lani, ko je bil četrti.

Pogačar je v karieri trikrat osvojil dirko po Lombardiji, po enkrat pa je bil najboljši po Flandriji in Liege-Bastogne-Liege. Dirka iz prestolnice mode do obale ob Ligurskem morju je tako eden izmed glavnih ciljev letošnje pomladi, ko bo 25-letnik sicer dirkal še po Kataloniji, Liegu in dirki po Italiji, kar bo vrhunec prvega dela sezone.

A kot je prvi kolesar sveta razkril v nedavnem intervjuju za Road Code, si želi v prihodnosti končati ‘spomeniško zgodbo’ in v kratkem nastopiti tudi na najtežji izmed petih najbolj cenjenih enodnevnih klasik. “Nekega dne me boste videli na dirki Pariz-Roubaix. A gremo počasi, korak za korakom. Najprej bomo videli, kako se konča ta sezona, nato naslednja, potem pa lahko začnem sanjati o tej dirki in drugih ciljih,” je Pogačar dejal o kockastem izzivu. Že lani po slavju v Flandriji je sicer napovedal, da bi moral zato pridobiti nekaj kilogramov.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Super je videti takšen napredek

Se je pa kapetan UAE Emirates v intervjuju dotaknil tudi velikega rivala s Toura Jonasa Vingegaarda. “Trenutno je najboljši kolesar na klanec. Izjemno natančen je, vsako leto lahko stvari do podrobnosti naredi enako kot prej. Za razliko od mene ne potrebuje veliko dirk, tako kot jaz. Ima načrt, 100-odstotno ga izpolni in enako lahko počne vsako leto,” je popihal na dušo Dancu.

“Na Tour de France pride res noro dobro pripravljen. Če ga primerjamo z nekaj leti nazaj, je zdaj povsem drugačen kolesar. Dobro je videti, da lahko nekdo naredi tak preskok v dveh letih. Samo ena sprememba v življenju lahko zelo izboljša tvoje nastope na dirkah,” je še dodal Pogačar, ki se bo z Vingegaardom prvič letos soočil prav v Franciji.

Pogačar Vingegaard
Foto: AP Photo/Thibault Camus via Guliver

Pogačarjev koledar v sezoni 2024:

16. marec: Milano-Sanremo
18. – 24. marec: dirka po Kataloniji
21. april: Liege-Bastogne-Liege
4. – 28. maj: dirka po Italiji
29. junij – 21. julij: dirka po Franciji
27. julij: kronometer na OI*
3. avgust: cestna dirka na OI*
13. september: VN Quebeca*
15. september: VN Montreala*
22. september: kronometer na SP*
29. september: cestna dirka na SP*
12. oktober: dirka po Lombardiji*

*še ni potrjeno


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje