Vingegaard bo sledil preizkušenemu načrtu, toda: “Na Touru bo težje”

Kolesarstvo 22. Dec 202321:22 0 komentarjev
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Na četrtkovi predstavitvi ciljev in načrtov ekipe Visme-Lease a bike za leto 2024 vsaj pri Jonasu Vingegaardu ni bilo presenečenj. Zmagovalec zadnjih dveh izvedb dirke po Franciji bo tudi v novem koledarskem letu vse podredil najprestižnejši preizkušnji v svetu kolesarstva. Čeprav bo Tadej Pogačar pred tem tekmoval tudi na Giru, pa Danec na francoskih cesta pričakuje še težjo nalogo kot letos.

‘Ne menjaj konca, ki zmaguje,’ pravi znan slovenski rek. In čeprav je Danec, se ga bo očitno v prihodnji sezoni držal tudi danski kolesar Jonas Vingegaard. Zmagovalec zadnjih dveh bojev za rumeno majico bo namreč v spomladanskem delu sezone sledil preverjenemu receptu.

Sezono bo 22. februarja odprl s špansko klasiko O Gran Camino, nato pa ga čaka prvi večdnevni preizkus. Tokrat bo namesto dirke Pariz-Nica tekmoval na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Kmalu zatem sledi še test po Baskiji, ki jo je letos osvojil, generalko pa bo opravil na kriteriju po Dofineji, kjer je bil letos prav tako najboljši. Nato pa sledi vrhunec sezone – tudi zanj glavni cilj. Dirka po Franciji.

“Od največjih etapnih dirk bom tekmoval samo na Touru. Pred tem še Tireno-Adriatico, Baskija in Dofineja. Te štiri preizkušnje so trenutno na mojem koledarju. Letos sem v Franciji čutil manj pritiska kot leta 2022, saj sem lani že osvojil rumeno majico. V letu 2024 pa bo vse skupaj še težje, ker ob meni ne bo Wouta van Aerta. Kljub temu bom dal vse od sebe,” je dal Danec jasno vedeti, da bo pogrešal belgijskega superpomočnika. Ta bo debitiral na Giru, jeseni pa zelo verjetno še na Vuelti.

O tem se bo odločal sproti

Bomo v Španiji videli tudi Vingegaarda? To še ni jasno, prav tako kot tudi njegov nastop na olimpijskih igrah v Parizu ne. “Bilo bi super lepo. A zaenkrat imam samo en cilj, in to je hat-trick na Touru. Nato bomo videli,” je senco dvoma nad dirkanjem v francoski prestolnici pustil 27-letnik. Enako velja za svetovno prvenstvo, ki bo konec septembra v Zürichu.

Čeprav van Aerta torej ne bo ob aktualnem prvaku, pa bo za njim še vedno močna podporna ekipa. “Ob meni bodo Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Dylan van Baarle … Seveda bo težko s tekmecema, kot sta Tadej Pogačar in Remco Evenepoel. Za povrh pa bo naš tekmec še Primož Roglič. Pripravil se bom najbolje, kar lahko. Sploh na cestah, kjer trenutno nisem najboljši. Zanimivo bo videti, kako se bo izšlo,” je v pogovoru za Gazzetto dello Sport zaključil Vingegaard.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!