Mohorič ni želel tvegati, Mezgec z junaško predstavo

Kolesarstvo 17. Jun 202218:00 > 18. Jun 2022 5:47
Matej Mohorič je bil tokrat previden pri spustu. Foto: Jan Gregorc

Če je vso slavo na tretji etapi Dirke po Sloveniji pobral Tadej Pogačar, je nekoliko nepričakovano izjemno predstavo prikazal Luka Mezgec, ki je sicer večji specialist za sprinte. Današjo etapo je končal na četrtem mestu, za zmagovalcem je zaostal vsega 36 sekund. Skupaj z njim je v cilj prišel tudi Matej Mohorič, ki je tokrat priznal, da na spustu ni želel tvegati preveč. Med tem zaskrbljenost med kolesarji ponovno povzroča koronavirus.

“Ja, super. Lahko bi dejali, da so višinske priprave uspele,” je ob prihodu v cilj dejal Luka Mezgec. Čeprav je v knežjem mestu že slavil etapno zmago (2. etapa Dirke po Sloveniji leta 2019), je šlo takrat za sprint manjše skupine, tokrat pa je pokazal izjemno predstavo z zaključkom na Celjskem gradu, za zmagovalcem je zaostal vsega 36 sekund in potrdil odlično pripravljenost pred odhodom na največjo dirko na svetu.

Luka Mezgec je lahko več kot zadovoljen s svojo predstavo. Foto: Aleš Fevžer

“Danes sem bil čisto brez pritiska, želel sem le narediti dober trening pred Dirko po Franciji. Vedel sem, da je vzpon na Svetino zelo zahteven, lotil sem se ga z glavo, na koncu vzpona me je nekoliko zmanjkalo, da bi prišel s skupino, toda na koncu sem jih na spustu ujel, nato pa je sledil sprint v zaključku, na srečo mi je ostalo dovolj moči v nogah,” je še dodal danes četrtouvrščeni.

Dež poskrbel za dodatno previdnost

Danes je dirko dodatno popestril tudi dež, ki je prav v zaključku etape poskrbel, da bodo morali biti kolesarji še dodatno previdni. Spolzka cesta je poskrbela tudi za padec Pogačarjevega moštvenega kolega, Rui Oliviera se je znašel na tleh še pred vzponom na Svetino.

“Imam kar dober način vožnje navzdol, trener Bojan Ropret me je dobro načil čez kariero, on je bil vrhunski spustaš. Dobro je, če ne moreš navzgor, da lahko potem navzdol ujameš,” je bil zadovoljen s svojo vožnjo Mezgec.

Na drugi strani se Matej Mohorič tokrat ni odločil za vratolomen spust, kot ga je uprizoril na klasiki Milano—San Remo.

“Nisem želeli tvegati na spustu, saj je že čez dva tedna na sporedu velika dirka,” je bil v cilju odkrit Mohorič in še dodal: “V bistvu je bila letos etapa zelo podobna lanski. Tudi razpletla se je na enak način. Tadej in Rafal (Majka, op. p) sta pokazala, da sta na klancih hitrejša od vseh ostalih. Etapa se je odvila po pričakovanjih, sem zelo zadovoljen. Glede jutri pa, verjetno bo enako kot danes, torej v ospredju Tadej in Majka.”

Foto: Jan Gregorc

Pogačarjev deja vu

Slovenski kolesarski as je več kot očitno na zaključnem vzponu na Celjski grad razred zase. Tako kot lani je tudi letos pokoril vso konkurenco. A če se je lani odlepil od vseh že na vzponu na Svetino, je tokrat konkurenco strl šele v samem zaključku.

“Na koncu se zdi, da smo vse izpeljali idealno, a imeli smo nekaj zapletov. Startalo nas je le pet, zato kapo dol vsem mojim sotekmovalcem. Rui je še padel pred Svetino v Celju. Na koncu sva napadla z Rafalom in uspelo nama je,” je v cilju dejal Pogačar.

Toda podobno kot Mohorič je tudi dvakratni zmagovalec dirke po Franciji priznal, da skupaj s Poljakom nista želela tvegati. “Lani je prav tako padal dež, ampak zagotovo cesta ni bila tako spolzka kot letos. Dol s Svetine je bila drsalnica. Zato sva šla z Majko zelo previdno,” je še dodal današnji zmagovalec.

Toda kljub dežju se je ves čas vozilo na praktično vso moč. “Danes je šlo na polno, nič ni ostalo. Želela sva čim večjo prednost, da bi lahko šla z rezervo navzdol,” je še povedal Pogačar, ki je bil v cilju navdušen tudi nad zbrano množico: “Res noro, tudi če je takšno vreme, gledalci pridejo. Lahko se jim le zahvalim, da nas ne glede na vse pridejo spodbujat. Lepo je videti, ko vzklikajo in vpijejo ob progi.”

Kolesarska karavana ne spi mirno

Toda kot je to stalnica zadnjih let kolesarji ne spijo mirno. Vse več je primerov okužb s koronavirusom, posledično to pomeni, da je zasedba zelo hitro lahko okrnjena. Tudi na drugi dirki, ki poteka v tem času v Švici, se srečujejo s podobnimi težavami. Ekipe dirko zapuščajo ena za drugo.

Tudi v Sloveniji so mnogi zaskrbljeni, tako da mnogi navijači ostanejo brez ljubljene fotografije s svojim idolom.

Direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink. Foto: Aleš Fevžer

“Pravila Mednarodne kolesarske zveze so strožja, kakor so trenutni ukrepi v Sloveniji. Mi se držimo pravil Mednarodne kolesarske zveze, je pa v nekih trenutkih to izredno težko urediti, ker ljudje tega niso navajeni. Delamo na tem, ne želimo si problemov, ker vemo, da gre ogromno teh fantov tudi na Tour de France. Zato so tudi izredno zadržani do navijačev. Seveda nas skrbi, da bi se virus razširil v karavani. Vse delamo, da bi to preprečili,” je dejal direktor Dirke po Slovenij Bogdan Fink.

Komentari

Vaš komentar