Mladi Slovenki v le nekaj dneh še drugi evropski naslov

Kolesarstvo 12. Maj 202411:52 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Po četrtkovi zmagi na kratkem krosu je Maruša Tereza Šerkezi na zahtevni progi v Romuniji prepričljivo slavila tudi v soboto v olimpijski disciplini, olimpijskem krosu. Filip Utranker je po padcu na kratkem krosu osvojil 38. mesto. Matic Kranjec Žagar med mlajšimi člani je bil 50.

Od zmagovalke šestih mednarodnih dirk in pete na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci so bila na evropskem prvenstvu v romunskem letovišču Cheile Gradistei pričakovanja velika. Tudi sama Maruša Tereza Šerkezi je šla na svoje prvo mladinsko evropsko prvenstvo s ciljem, da osvoji medaljo: “Imela sem željo, ampak konkurenca je močna in po nepričakovani zmagi na kratkem krosu sem skušala samo še stopnjevati v olimpijskem krosu.”

Po dolgotrajnem deževju je tekmovalce skrbela razmočena proga. “Še v petek je bilo blato do gležnjev. Prepričana sem bila, da bomo pol kroga tekle.” A organizatorji so poskrbeli za mali čudež in progo čez noč utrdili, na roko pa jim je šlo tudi vreme. Med dirko mladincev je še padlo nekaj kapelj, do starta mladink pa se je vreme popravilo in proga se je iz kroga v krog sušila.

Slovenska tekmovalka je s številko štiri začela iz prve vrste, a jo je izredno hiter start presenetil in se je znašla nekje na polovici med petdeseterico deklet. Toda startni krog je odpeljala vrhunsko in se do prvega spusta prebila na tretjo pozicijo. “Naprej sem šla na začetku prvega kroga in potem iz kroga v kroga počasi pridobivala.”

Vseh pet krogov na še vedno zahtevni progi je odpeljala brez napake in v cilju slavila s prednostjo minute in 32 sekund pred Švicarko Laro Liehner, ki je bila druga tudi v kratkem krosu, in dobri dve minuti pred Italijanko Giado Martinoli.

Nova evropska mladinska prvakinja bo že naslednjo nedeljo nastopila na dirki državnega pokala SloXcup v Kamniku. Slovensko reprezentanco potem čaka dirka svetovnega pokala oziroma mladinske svetovne serije v Novem Mestu na Moravskem.

V članski konkurenci bo danes od Slovenk nastopila Tanja Žakelj. Rok Naglič pa bo zastopal Slovenijo na dirki članov elite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!