Mohorič bo izzval Pogačarja: po drugem mestu želi še višje

Kolesarstvo 28. Jul 202215:25 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Potem ko je v začetku tedna svojo udeležbo na sobotni klasiki v San Sebastianu potrdil prvi kolesar sveta in drugouvrščeni z nedavne Dirke po Franciji Tadej Pogačar, je zdaj postalo jasno, da bo tam nastopil tudi Matej Mohorič. Kolesar ekipe Bahrain Victorious bo v Baskiji po lanskem drugem mestu tokrat napadal zmago.

Čeprav se je Tour de France pravkar končal, pa bodo barve Slovenije zelo močno zastopane tudi na sobotni klasiki v San Sebastianu. Že v ponedeljek je svojo prisotnost na enodnevni klasiki na severu Španije potrdil Tadej Pogačar (UAE Emirates), za katerega bo to zadnji tekmovalni dan na Iberskem polotoku v tej sezoni. Emirati so namreč vzporedno razkrili celoten program njegovih dirk do konca sezone 2022, med katerimi pa ni Vuelte, ki je bila sprva v njegovih načrtih. 

Ob poškodbi Primoža Rogliča, čigar nastop na Dirki po Španiji, kjer je zmagal v zadnjih treh letih, je še vedno pod velikim vprašajem, pa bo v soboto na cestah v Baskiji tekmoval tudi Matej Mohorič. Ta je bil po Dirki po Franciji razočaran, saj z ekipo Bahrain Victorious ni uspel ponoviti lanskih uspehov na dirki vseh dirk.

Na slabše rezultate bo želel hitro pozabiti, prvi izziv pa bo prav sobotna dirka. Lani je tam osvojil drugo mesto, ko ga je v zaključku premagal zgolj Američan Neilson Powless (EF Education). Na 224,8-kilometrski preizkušnji z več kot 4000 višinskih metrov in šestimi kategoriziranimi vzponi bo Podbličan v vlogi kapetana arabske ekipe, ki mu bodo kot pomočniki pomagali Luis Leon Sanchez (edini, ki je bil tudi na Touru), Wout Poels, Hermann Pernsteiner, Gino Mäder, Santiago Butrago in Jukija Araširo.

“Gre za zelo zahtevno dirko, ki se začne na obali, preden nato zavije proti zahodu na najtežji klanec ne Erlaitz. Sledi Murgil-Tontorra, nato pa še spust v San Sebastian. Upamo, da bo Matej lahko posegel še mesto višje kot lani. Pričakujemo zahtevno preizkušnjo z napadi že od samega začetka. Poleg Mateja je tu še Gino, ki si želi biti zraven vse do zaključka, ter Luis Leon, ki ima za sabo solidno Dirko po Franciji. Vse to nam daj različne opcije, glede na to, kako se bo dirka razvijala,” pravi športni direktor Bahraina Neil Stephens.

Poleg obeh Slovencev gre tam pričakovati še nekatera pomembna imena svetovnega kolesarstva. V načrtih ima to dirko tudi tretji s Toura Geraint Thomas (Ineos), tam bo branilec lanske zmage Powless (EF Education), pa Remco Evenepoel (Quick Step), Tom Dumoulin (Jumbo Visma), Romain Bardet (DSM) … Ne bo pa tam zmagovalca Toura Jonasa Vingegaarda, ki ima te dni veliko dela s slavjem.

Trasa sobotne etape:

Foto: PCS