Monika Hrastnik vnovič najboljša na stari celini

Kolesarstvo 25. Jun 202215:44 > 17:04
Delite:
Foto: Guliverimage

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na evropskem prvenstvu v spustu v Mariboru osvojila zlato kolajno. Na pohorski progi je bila hitrejša od srebrne Švicarke Camille Balanche in tretjeuvrščene Italijanke Veronike Widmann. Osemindvajsetletna Hrastnikova je tako ubranila naslov najboljše na stari celini, lani je slavila prav v Mariboru.

Tokrat je bila kolesarka iz Lepe Njive najhitrejša že v petek v razvrstitveni vožnji, odlične občutke pa je zadržala tudi v današnjem finalu, najhitrejša je bila s časom 3:29,71.

S tem je bila 28-letnica za 3,01 sekunde hitrejša od sicer vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala Camille Balanche. Po polovici proge je bila v malenkostni prednosti še Švicarka, in sicer za dve stotinki sekunde, v nadaljevanju pa je slovenska predstavnica stopila na plin in zanesljivo ubranila lanski naslov.

Tretjeuvrščena Veronika Widmann, bronasta je bila v Mariboru že lani, je v cilju za zmagovalko zaostala za 7,73 sekunde. Druga slovenska predstavnica Špela Horvat je z zaostankom 30,71 sekunde zasedla končno osmo mesto.

Najbolj ji ustreza spodnji del proge

“Res sem vesela, da sem ubranila ta dres. Dejansko sem si zelo želela zmagati, čeprav to tekmovanje ni na ravni svetovnega pokala. Imela sem težko delo, saj je bila tu tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ne morem biti bolj vesela,” je po koncu preizkušnje dejala Hrastnikova, ki bo še eno leto tekmovala v dresu evropske prvakinje.

“Včeraj sem bila že na prvem delu dve sekundi zadaj, a sem na koncu pridobila štiri sekunde. Danes sem bila zgoraj hitrejša in malenkost počasnejša v spodnjem delu kot včeraj. Očitno od srednjega dela naprej pridem v pravo formo in razvijem hitrost,” je dogajanje na stezi ocenila zdaj trikratna evropska prvakinja.

Od sedmih kolajn kar pet njenih

V zadnjih letih najboljša slovenska spustašica je bila namreč evropska prvakinja tudi že leta 2018, v letih 2016 in 2019 pa je bila podprvakinja. To je bila sicer že sedma kolajna slovenskih tekmovalcev in tekmovalk v članski konkurenci.

Hrastnikova se je podpisala pod peto, preostali uvrstitvi na oder za zmagovalce pa imata Miran Vauh, ki je bil leta 2013 tretji, in Jure Žabjek, ki je prvak postal leta 2015.

Žabjek je v Mariboru poskrbel za najboljšo uvrstitev med člani. S časom 3:12,16 je bil 17. Slavil je Avstrijec Andreas Kolb s 3:03,33. Hitrejši je bil od svojega rojaka Davida Trummerja (+0,61) in Francoza Benoita Coulangesa (+1,17). Od preostalih Slovencev je bil Jan Cimperman 25. (+11,41), Žak Gomilšček 45. (+18,21), Andreas Vidovič 65. (+33,65), Jakob Kovšca pa 75. (+50,52). Enej Podlipnik ni startal.

Bron tudi za mlajše

Za skupno deseto slovensko odličje na EP vključno z mlajšimi kategorijami pa je poskrbel Ažbe Kalinšek, ki je v kategoriji do 15 let osvojil bronasto kolajno. Evropskega naslova se je veselil Estonec Riko Mäeuibo. Od ostalih Slovencev je bil Max Žvegla deseti, Miha Čeh 12., Žiga Žižek pa 26. Eva Zala Stergar je bila med štirimi predstavnicami do 15 let zadnja, naslov je pripadel Avstrijki Lini Frener.

V kategoriji do 17 let je bil najboljši Slovenec Maj Babačič na 23. mestu, Urban Vajhandl pa je bil 25. Naslov je osvojil Mylann Falquet iz Francije. Pri dekletih do 17 let je bila prav tako najboljša francoska predstavnica Emy Grandouiller. Pri mladincih je bil najboljši Francoz Kimi Viardot, najboljši Slovenec pa je bil Val Celestina na sedmem mestu. Lars Kovačič je bil 29., Nino Popović pa 30. Pri mladinkah je pričakovano slavila Bolgarka Izabela Jankova.

Komentari

Vaš komentar