Največja tekmeca priznala: Roglič si je več kot zaslužil

Kolesarstvo 27. Maj 202320:31 0 komentarjev
Almeida Roglič
Foto: Profimedia

Na Svete Višarje je pripeljal v rožnati majici, zapušča pa jo brez. Geraint Thomas je odpeljal zelo soliden kronometer, ki pa v predzadnji etapi Gira 2023 ni bil dovolj za Primoža Rogliča. Valižan je džentelmansko priznal, da si je novi-stari slovenski junak zmago zaslužil.

“Do polovice klanca sem imel dobre noge. Nočem iskati izgovorov, toda nastavitve kolesa za kronometer so nekaj povsem drugega kot navadnega. Nisem se počutil, kot da lahko zares pritisnem do konca,« je po bolečem porazu na predzadnji dan dirke po Italiji priznal Geraint Thomas. Kolesar Ineos Grenadiers je brutalen gorski kronometer v Trbižu začel s 26 sekundami prednosti, od Svetih Višarij pa se poslavlja s 14 sekundami zaostanka. Primož Roglič je bil kljub težavam z verigo enostavno premočan.

“Na nek način je bolje izgubiti s takšno razliko. Če bi me premagal le za sekundo ali dve, bi bilo huje. Tako pa me je konkretno premagal. Če sem iskren, si je Roglič to res zaslužil. Imel je veliko smole z mehanskimi težavami, pa mi je vseeno vzel 40 sekund. Vse čestitke, res,” je kljub zapravljeni priložnosti, da pri 37 letih postane najstarejši zmagovalec Gira, poraz športno priznal Valižan.

Po kompletu stopničk na dirki po Franciji bo jutri v Rimu prvič stopil na zmagovalni oder še na Giru. “Če bi mi nekdo to rekel februarja ali marca, mu ne bi verjel. Res sem lahko zelo ponosen na letošnjo sezono. Pa tudi na vse ekipne kolege. Trdo so delali. Hvala vsem doma in hvala vsem, ki so me prišli spodbujat v Italijo. Tudi italijanski navijači so bili super,” je še dodal priljubljeni G.

Geraint Thomas
Thomasu je do polovice vzpona kazalo dobro, nato pa kljub Rogličevim težavam ni bil kos Zasavcu. Foto: Uroš Skaza

V italijanski prestolnici pa bo jutri zvečer prvič na oder za zmagovalce tritedenskih dirk stopil Portugalec Joao Almeida. Tretji danes (42 sekund za Rogličem) in tretji v skupnem seštevku je bil s svojim nastopom zadovoljen.

“Počutil sem se dobro, v ravninskem delu celo odlično. Bil sem kar nervozen. Odvozil sem po svojih zmožnostih, kar je zadoščalo za tretje mesto. Zadovoljen sem z rezultatom. Vsako leto sem boljši, zato se lahko veselim prihodnosti. Za mano je dober Giro. Mislim, da sem na mestu, ki mi pripada. Primož in Geraint sta bila močnejša, sploh Roglič danes kljub težavam z verigo. Bil je najmočnejši in zasluži si to zmago. Čestitke tudi v mojem imenu,” je dejal Portugalec, ki je po četrtem (Giro 2020), petem (Vuelta 2022) in šestem (Giro 2021) mestu zdaj dočakal preboj v najboljšo trojico.

Joao Almeida
Foto: Uroš Skaza

Užival je v vsakem metru

“V bistvu sem kolesaril na energijo ljudi. Sploh ne vem, kako težko je bilo, enostavno sem letel. Ko sem se zbudil, sem premišljeval, da je popolnoma vseeno, ali zmagaš ali izgubiš, to je le ena številka. Pomembno je, da daš vse od sebe, da prikažeš borbo in zaupanje. Vse sem dal na cesto in je bilo dovolj. To je bila odločilna etapa, imel sem noge na pravi dan, da o podpori vseh niti ne govorim. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem si ga prevozil,” pa je dodatne besede novinarjem po eni največjih zmag v karieri namenil slovenski junak Primož Roglič.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

Results powered by FirstCycling.com