Zdravstvena kalvarija nekdanjega smučarskega asa

Alpsko smučanje 27. Maj 202312:24 1 komentar
Marco Büchel. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

Nekdanji vrhunski alpski smučar Marco Büchel je imel v zadnjih tednih nemalo nenavadnih zdravstvenih težav. Zdaj je le dočakal uradno diagnozo.

Čeprav je od konca njegove kariere minilo že več kot 13 let, pa je bil Marco Büchel tudi v zadnjih sezonah aktivni del smučarskega svetovnega pokala. Nekdanji smučarski as iz Liechensteina je bil namreč v beli cirkus vpet kot strokovni televizijski komentator in sodelavec Heada. Vseskozi je bil telesno odlično pripravljen in športno aktiven. Do pred kratkim …

Začelo se je s pogostimi glavoboli. Vsa opravila, tudi branje, so zanj postala utrujajoča in zelo obremenilna. Ob določenih dnevih je imel, kot pravi, težave celo pri iskanju besed. “Začelo mi je zvoniti v glavi. Večkrat nisem mogel vstati iz postelje. Moč, ki sem jo nekoč imel, je nekam izginila,” je položaj orisal Büchel in dodal, da sta ga povsem na cedilu pustila zanj značilna vzdržljivost in športna moč.

“Dolgo nisem sprejel dejstva, da nekaj ni v redu. Mislil sem, da bo vse skupaj minilo. Ob določenih dnevih sem se celo še bolj preizkušal in potem plačal visoko ceno. Simptomi so se celo poslabšali. Počutil sem se izločenega iz lastnega življenja, odrinjenega na stranski tir, zato sem prešel nekaj depresivnih faz. Morda se navzven niti ni videlo, vendar sem v sebi trpel. Do točke, ko nisem več zdržal,” pravi 51-letni nekdanji smučar, ki je po več testih le prišel do uradne diagnoze – dolgotrajni covid.

Foto: Profimedia

Čeprav je ob diagnozi začutil delno olajšanje, pa pravi, da mu zdravniki niso znali predvideti časovnega obdobja težav. “Je kar malce zastrašujoče, ker ne vem, ali se bo to kdaj končalo. Nihče ne more povedati. Vem, lahko bi bilo veliko slabše. Še vedno lahko nadzorujem svoje življenje, najdem veselje v tem, kar počnem, in se celo ukvarjam s športom. A na drugačen način,” pravi nekdanji veleslalomski svetovni podprvak (1999), zmagovalec štirih tekem svetovnega pokala ter leta 2007 tudi srebrni v smukaškem seštevku.