Nekdanji Contadorjev šef se je odrekel ruskemu državljanstvu

Kolesarstvo 2. Nov 20228:55
Foto: Profimedia

Oleg Tinkov, ruski milijarder in ustanovitelj banke Tinkoff, se je zaradi ruske invazije nad Ukrajino odrekel ruskemu državljanstvu. Tinkov je v športnem svetu poznan kot nekdanji lastnik moštva TInkoff-Saxo, za katerega so med drugim nastopali Alberto Contador, Rafal Majka in Peter Sagan.

Kot je v zapisu na instagramu, ki ga je pozneje izbrisal, zapisal 54-letni ruski tajkun Oleg Tinkov, je odločitev sprejel zaradi vojne v Ukrajini. “Ne želim biti in ne bom povezan s fašistično državo, ki je začela vojno z miroljubno sosedo in dnevno ubija ljudi.” Poteza bogataša, čigar bogastvo je ocenjeno na okoli 3,5 milijarde ameriških dolarjev, je nekoliko presenetljiva. Tinkov se je namreč že spomladi znašel na seznamu sankcioniranih posameznikov s strani Združenega kraljestva, in čeprav je že takrat Rusijo obtožil ‘nore vojne’, se je državljanstvu odpovedal šele več kot pol let pozneje.

Tinkov je sicer ustanovitelj digitalne banke Tinkoff (2006), s katero je kot imenski sponzor leta 2012 vstopil v kolesarstvo. Kot glavni finančnik je Tinkov prevzel lastništvo nekdanje ekipe CSC in jo preimenoval v Tinkoff-Saxo. Za moštvo, ki je leta 2012 propadlo, so v zlatih letih kolesarji tudi številni zvezdniki tega športa, med drugim Peter Sagan, Alberto Contador in Rafal Majka, dve sezoni pa je za rusko-dansko moštvo kolesaril tudi Slovenec Marko Kump.

Ekipa je največji uspeh dosegla s Contadorjem, ki je leta 2015 osvojil Dirko po Italiji, številne zmage pa je v sprinterskih zaključkih (vključno z zelenimi majicami) na Dirki po Franciji dosegel Sagan.

Tinkov bo po svetu zdaj potoval s ciprskim državljanstvom.

Komentari

Vaš komentar