Nova dopinška grožnja kolesarstvu

Kolesarstvo 20. Nov 202314:27 0 komentarjev
Foto: profimedia

Bo hemoglobin peščenih črvov nova oblika krvnega dopinga, ki bi se lahko razširila v glavnini profesionalnega kolesarstva?

Uporaba hemoglobina peščenih črvov bi lahko postala najnovejša tehnika krvnega dopinga, ki se uporablja v kolesarstvu, poroča Cycling News. Novo različico je izumil doktor Franck Zal, ki je za l’Equipe že razkril, da je leta 2020 pred dirko po Franciji do njega pristopila ena izmed ekip: “Kontaktirali so me predstavniki zelo znanega kolesarja, saj je želel preizkusiti produkt.”

Peščeni črvi se pogosto uporabljajo kot vabe pri ribolovu, dr. Zal pa jih je uporabil za zdravstvene namene. Odkril je namreč njihovo neverjetno lastnost za prenašanje kisika.

Hemoglobin peščenih črvov je univerzalni krvni nadomestek, ki lahko prenaša 40-krat več kisika kot človekov hemoglobin. Je 250-krat manjši od drugih rdečih krvničk, kar pomaga pri cirkulaciji kisika.

Težava je predvsem v tem, da je takšen doping izjemno težko odkriti. Je enostaven za uporabo, hitro pa se razgradi, kar pomeni, da ga je že po nekaj urah skoraj nemogoče izslediti.

Svetovna antidopinška agencija WADA trdi, da zaenkrat še niso odkrili nobenega primera dopinga s hemoglobinom peščenih črvov, jih pa to skrbi v prihodnosti. Francoska antidopinška agencija AFLD pa je zapisala, da je ta produkt potrebno vzeti resno in preverjati njegovo uporabo v kolesarstvu.