Primož Roglič napadel, Danec slavi etapno zmago

Kolesarstvo 8. Mar 202414:24 > 16:42 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Mattias Skjelmose je zmagovalec šeste etape dirke Pariz-Nica. Primož Roglič je prvič poskusil z napadom, toda ni imel dovolj moči. Na koncu pa je v cilj prišel na devetem mestu v skupini z ostalimi favoriti. Rumeno majico je znova oblekel Američan Brandon McNulty.

Šesti dan dirke Pariz-Nica je ponudil razgibano etapo. Kolesarji so se najprej soočili s Col des Lèques (6,7 km, 5 %), Col de Luens (7 km, 4,6 %), Côte de la Blachette (2,9 km, 5,2 %) in Col de Gourdon (6,3 km, 4,2 %), ki so sicer dolgi, a ne prezahtevni. To je spodbudilo več kolesarjev, da so se odločili za zgodnji pobeg.

Med drugim so se v beg podali Mads Pedersen, Wilco Kelderman, Victor Campenaerts, Michael Storer in Pierre Latour, vendar jim ni uspelo priti do cilja.

Primož Roglič je narekoval tempo z vznožja vzpetine Côte de La Colle-sur-Loup (1,8 km pri 10,1 %). Ko so slovenskega asa ujeli je reseneje napadel Matteo Jorgenson. Američan je spretno izkoristil premirje med favoriti in si v hipu nabral 15 sekund.

Remco Evenepoel se je zavedel ameriške nevarnosti in pospešil. Na spustu se je povečala nervoza in nekaj kolesarjev je naredilo napake. Vodilni Jorgensen je bil v enem izmed ovinkov nekoliko predolg, zmagovalec sredine etape Santiago Buitrago pa je padel. Mattias Skjelmose in Brandon McNulty sta se prebila na čelo dirke.

Vendar pa se skupina okoli Evenepoela in Rogliča ni uspela približati vodilni trojice, prav nasprotno. Deset sekund je postalo 20, dvajset sekund je postalo 40. Trojica v ospredju je preprosto dobro vrtela, Aleksandr Vlasov, Evenepoel in Roglič pa so bili sami v sicer številčni skupini.

V sprintu za zmago je bil najmočnejši Skjelmose, Roglič pa je v cilj prišel na 9. mestu. V skupnem seštevku je prišlo do sprememb. Američan McNulty je znova oblekel rumeno majico, slovenski as je na 11. mestu (+ 1:44).

Jutri bo na sporedu kraljevska etapa, ki pa bo zaradi slabih razmer nekoliko drugačna od načrtovane. Etapa bo dolga 104 kilometre, končala pa se bo s težkim, 15,3 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 5,7-odstotka. Na papirju gre še za težji vzpon od prvotno načrtovanega.

Pričakuje se, da bo zadnji klanec kraljevske etape odločil celo končnega zmagovalca celotne dirke.

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

Več sledi …

6. etapa: Sisteron - La Colle-sur-Loup (198,2 km):

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!