Po grdem padcu in štirih letih se štirikratni prvak vrača

Kolesarstvo 23. Jun 202210:30 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Po štirih letih bo na najpomembnejši kolesarski dirki sezone, slovitem Tour de France, znova nastopil štirikratni zmagovalec francoske pentlje Chris Froome. Za 37-letnega Britanca bo to jubilejni deseti nastop na francoskih cestah.

Startna lista prihajajoče Dirke po Franciji dobiva vse bolj končno podobo. Po Rogličevi Jumbo-Vismi, ki je svojo osmerico kolesarjev predstavila kot prva, sta sledili še ekipi Lotto-Soudal in Groupama-FDJ, nazadnje pa so svojih osem borcev predstavili pri moštvu Israel Premier Tech.

Ta je veliko pozornosti požela predvsem zaradi dejstva, da je med osmimi kolesarji izraelskega kolektiva tudi Chris Froome. Štirikratni zmagovalec Toura se tako po letu 2018 (takrat še v dresu Skyja) prvič vrača na francoske ceste. Za 37-letnega Britanca, ki je na Dirki po Dofineji 2019 grdo padel in se od takrat neuspešno vrača na pota stare slave, bo to jubilejni deseti nastop na najbolj prestižnem tekmovanju v svetu tekmovanja.

“Izjemno je, da bom lahko začel 10. Dirko po Franciji, prvič z ekipo Israel Premier Tech. Letos sem delal res izjemno trdo in veselim se, da bom lahko dal vse od sebe. V naši postavi imamo nekaj super kolesarjev in komaj čakam, da se borba v Kobenhavnu začne,” je ob tem dejal dobitnik rumene majice v letih 2013, 2015, 2016 in 2017.

Imeti start doma je nekaj izjemnega

Froome bo skupaj z Michaelom Woodsom in Jakob Fuglsangom glavno orožje izraelske ekipe, ki se bo osredotočila predvsem na lov na etapne zmage. Od vseh tritedenskih dirk jim je to že uspelo na Giru in Vuelti, na Touru pa na premierno še čakajo.

“Da lahko Dirko po Franciji začnem v domovini, je enkratna izkušnja v življenju. Komaj čakam. Prepričan sem, da bodo danski navijači letošnji Grand Depart naredili nepozaben za vse. Po tretjem mestu na Dirki po Švici verjamem v svojo pripravljenost. Želim narediti razliko, ne biti zgolj eden od glavnine,” je dejal Fuglsang, ki se je k novi ekipi preselil letos iz Astane.

Ob omenjeni trojici bodo za Israel Premier Tech vozili še Daryl Impey, Simon Clarke, Hugo Houle, Krists Neilands in Omer Goldstein.