Za Rogliča je Tour le ena od mnogih dirk, ki jo želi zmagati

Kolesarstvo 22. Jun 202211:09 > 11:10 0 komentarjev
Roglič
Foto: Guliverimage

Da Primož Roglič poleg Tadeja Pogačarja velja za glavnega favorita na prihajajoči Dirki po Franciji, se strinjajo tako kolesarski strokovnjaki, stavnice kot predstavniki sedme sile. Očitno pa je aktualni olimpijski prvak v kronometru v takšni vlogi tudi v očeh organizatorjev Toura, saj so na uradni spletni strani objavili petnajstminutni videopogovor z Zasavcem.

V posebnem intervjuju je slovenski šampion Primož Roglič odgovarjal na vprašanja članov Tour de France Cluba (www.letour.fr/en/club – registracija je z elektronsko pošto brezplačna za vse). Veliko ljudi je zanimala zgodba o njegovih kolesarskih začetkih in prehodu iz smučarskih skokov.

“Bilo je kar nekaj stvari, ki so me iz skokov pripeljale v kolesarstvo. Enostavno sem imel dovolj skakanja, v tem nisem videl več prihodnosti. Imel sem težave s kolenom, obenem pa sem sanjal biti najboljši v športu. Nisem bil slab, a nisem bil olimpijski prvak, na primer. Bil sem tudi dovolj star, da sem ugotovil, kateri šport mi najbolj ustreza. Seveda sem se kot otrok naučil vožnje s kolesom, a kot skakalec nisem smel veliko kolesariti, saj takšen trening zmanjšuje eksplozivnost,” je pojasnil 31-letnik.

Foto: posnetek zaslona

O 19. septembru 2020 nima veliko za povedati

Član Jumbo Visme, ki je včeraj kot prva ekipa razkrila osmerico za prihajajoči Tour, je pojasnil tudi, da so mu športne navade iz skokov zelo pomagale tudi pri kolesarjenju: “Razviješ številne različne veščine. Od akrobatike, koordinacije, hitrosti, raztegovanja do dela v telovadnici. Očitno sem nekaj delal prav, da sem lahko zdaj na mestu, kjer sem.”

V nadaljevanju se je Roglič v videoposnetku, ki je bil pripravljen že pred nastopom na Dofineji, bolj neposredno dotaknil Dirke po Franciji. Na vprašanje novinarja, če mu je neprijetno odgovarjati na vprašanja o izgubi rumene majice na predzadnji dan Toura 2020 na La Planches des Belles Filles, je Primož odgovoril, da s tem nima nobenih težav.

“Skozi misli mi ni šlo veliko. Želel sem se le vrniti in se znova boriti,” pa je zelo na kratko odgovoril na vprašanje navijača, o čem je takrat razmišljal.

Foto: Guliverimage

Številk ne mara

Trikratni zaporedni zmagovalec Dirke po Španiji je tudi razkril, kako potekajo priprave na tritedenske dirke: “Zgolj slediš programu, ki ti ga zastavijo trenerji. V zadnjih letih imam za sabo že kar nekaj grand tourov in vem, kako stvari potekajo. Potrebnega je veliko trdega dela in treningov. Danes je sicer na voljo toliko podatkov in številk, da lahko od tega znoriš. Zato se skušam od tega umakniti in jim popolnoma zaupam pri sestavi programa priprav.”

Zelo redkobeseden pa je bil Rogla tudi o trasi letošnje dirke in mnenju, če je lahko za nevaren za skupno zmago. “Verjamem, da bom. Trasa pa je zelo zanimiva, zagotovo bo zabavna za spremljanje. V treh tednih moraš biti osredotočen ves čas in imeti nekaj sreče. Zgodi se lahko veliko stvari. Najtežje etape bodo na Danskem, na kockah, v Alpah, Pirenejih in zadnji kronometer, ki je bil odločilen pred dvema letoma. Z ekipo skušamo tudi predvideti nepredvideno.”

Ob vseh nalogah nima časa razmišljati o pritisku

Dodal je, da Tour zanj ni obsesija, pač pa le ena od dirk, ki jo želi zmagati. Med hranjenjem in spanjem o njej ne razmišlja. V zadnjih dveh letih je zelo pogrešal množice navijačev, sploh na najtežjih vzponih. Od vseh dogodkov v Franciji bi kot najlepšega opisal tistega iz leta 2017, ko je po vzponu na mitski Galibier prišel do zmage v Serre Chevalierju. Ob najslabšem spominu pa je dejal: “Nimam zares slabih spominov. Lahko bi rekel lanski padec ali pa izgubo skupne zmage pred dvema letoma. A to so zame bolj kolesarske izkušnje.”

19. julij 2017: zgodovinski dan s prvo zmago Slovenca Tour de France. Foto. Guliverimage

Kot eden glavnih favoritov se Roglič zagotovo sooča tudi s pritiskom rezultata. Kako se z njim spoprijema? “Skušam živeti v trenutku in biti osredotočen na pomembne stvari ter naloge, ki jih moram opraviti na poti do želenega cilja. Tako nimaš veliko časa razmišljati ali pa se ukvarjati s stvarmi, ki bi ti lahko škodile.”

Za konec pa je na vprašanje, kdo bo po njegovem mnenju letos zmagal na Dirki po Franciji, diplomatsko odgovoril: “Najboljši.” In kmalu dodal: “Jaz.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!