Pod vodstvom Luke Mezgeca je vse lažje … čeprav z zapletom

Kolesarstvo 17. Jun 202316:08 1 komentar
Ekipa Jayco AlUla. Foto: Aleš Fevžer

Ekipa Jayco AlUla je po novi hektični etapi ubranila zeleno majico vodilnega na dirki, ki pa je zdaj ne nosi Dylan Groenewegen. Oblekel jo je italijanski prvak Filippo Zana, ob tem je njegov moštveni kolega Kolumbijec Jesus David Pena osvojil etapno zmago. Po etapi je pohvalil tudi Luko Mezgeca, vodjo avstralske ekipe.

Ekipa Jayco AlUla, katere del je tudi Slovenec Luka Mezgec, je na četrti etapi letošnje dirke po Sloveniji še tretjič osvojila etapno zmago. Na prvih dveh je bil najboljši Nizozemec Dylan Groenewegen, tokrat Kolumbijec Jesus David Pena. Tudi na včerajšnji so bili kolesarji avstralske ekipe blizu, Mezgec je končal kot drugi. Tudi danes pa ni šlo brez zapletov.

Na drugem vzponu na Kolovrat je bil italijanski prvak Filippo Zana najmočnejši. Brez težav se je odlepil konkurence. Najdlje je z njim zdržal Britanec Paul Double, a na vrhu klanca je imel Zana že lepo prednost. Nato pa zaplet: na spustu je Italijan padel in priložnost ponudil svoji konkurenci.

Zana je povsem narobe ocenil enega izmed ovinkov na spustu s Kolovrata. Pretrgal je pastirja, naredil preval in končal v travi. S kolesom v roki se je moral vrniti na cesto. Kako je padec videl Italijan? “Prehitro sem šel v ovinek. Mislim sem, da je ovinek blizu. Imel sem ogromno sreče. Po padcu sem vzel kolo in odhitel nazaj na cesto. Lahko sem še ujel druge kolesarje.” Padec zaenkrat ni pustil posledic. “Počutim se dobro, vse je v redu. Razlika je le sekunda. Jutri bom majico poizkušal ubraniti,” je povedal 24-letnik.

Zana je takole dobil etapo na letošnjem Giru. Foto: Profimedia

Dodal je: “Imam le sekundo prednosti pred Ulisijem, a zaupam svojim ekipnim sotekmovalcem, ki so izjemno močni. Jutri bom poizkušal ubraniti prvo mesto v skupnem seštevku.”

Filippo Zana se je v lanski sezoni prebil med zvezdnike italijanskega kolesarstva z zmago na cestni dirki na državnem prvenstvu. Letos je presedlal med World Tour konkurenco in okrepil ekipo Jayco AlUla. Na domači dirki po Italiji je z 18. mestom v skupnem seštevku dosegel svojo najboljšo uvrstitev na četrtem nastopu, največjega uspeha v karieri pa se je veselil na 18. etapi, ki jo je v dresu italijanskega prvaka celo dobil.

Etapa nepričakovano Kolumbijcu

Junak dneva je bil na koncu njegov ekipni sotekmovalec Kolumbijec Jesus David Pena. Ta je padel na prvem spustu s Kolovrata, nato mu je precej nagajala tudi veriga na kolesu. Takoj za Zano je bil na drugem vzponu najmočnejši, po padcu svojega kolega pa se je odpeljal zmagi naproti. “Vprašal sem, kaj naj naredim, ali naj ga počakam. Direktor je rekel, da naj napadem etapno zmago, je povedal Pena. “Sem res vesel za to zmago, mojo prvo v Evropi. To je nekaj izjemnega. Rad bi se zahvalil ekipi in fantom.”

Znova ni šlo brez Luke Mezgeca, pa čeprav se je tokrat vozil precej v ozadju: “Luka je vodja na cesti. Predvsem tu v Sloveniji, kjer pozna vse poti. Zelo nam je pomagal. Veliko nam pove in nas nauči. Je zelo prijazen fant,” je o Slovencu povedal Pena.

Luka Mezgec
Foto: organizator/Sportida

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje