Pogačar: V zadnjem tednu bi moral biti še boljši

Kolesarstvo 10. Jul 202317:54 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: REUTERS/Stephane Mahe via Guliver

Po izjemno razburljivih uvodnih devetih etapah na Dirki po Franciji imajo danes kolesarji na sporedu prvi prosti dan. Tadej Pogačar za vodilnim Jonasom Vingegaardom zaostaja za vsega 17 sekund, toda kot poudarja nasmejani slovenski kolesarski as, se po uvodnih dnevih dirkanja počuti iz dneva v dan boljše in se že veseli spopada v Alpah.

Uvodnih devet etap letošnje izvedbe Dirke po Franciji je bilo izredno razburljivih. Videli smo spopade v gorah med favoriti za končno zmago, do priložnosti so prišli tako sprinterji kot tudi ubežniki. Danes je na sporedu prvi prosti dan, ki ga kolesarji najpogosteje izkoristijo za počitek, masaže, novinarske konference in krajše vožnje na kolesu.

V središču kolesarskega sveta je tudi Tadej Pogačar, ki je izredno zadovoljen s svojo predstavo v prvih devetih etapah. Trenutno drugouvrščeni v skupnem seštevku se hkrati veseli naslednjih dveh tednov.

Slovenski kolesarski as je najprej sam prejel “udarec” s strani danskega kolesarja, nato pa ga sam dvakrat vrnil. Se počuti, da je zdaj močnejši? “Čutim nek zagon in moment, morda ne ravno nad Jonasom, toda predvsem se počutim dobro. Današnji počitek je bil dober in pripravljen sem, da se jutri vrnem na kolo. Zelo sem zadovoljen z dosedanjim potekom Dirke po Franciji in vsak dan se počutim bolje,” je uvodoma dejal Pogačar.

24-letnik je imel po hudem padcu na dirki Liege-Bastogne-Liege drugačne priprave na Tour. Sedaj se poraja vprašanje, ali bi se to lahko maščevalo v napornem zadnjem tednu? “Ne, tega se ne bojim. V zadnjem tednu bi moral biti običajno boljši kot v prvem. Moja osnova je bila spomladi dobra in ta ne bi smela popolnoma izginiti. Nikoli ne veš zagotovo, a običajno bi moral biti v zaključnih dnevih boljši,” je pred nadaljevanjem samozavestno napovedal dvakratni zmagovalec francoske pentlje.

O čem je še govoril Pogačar?

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

O tem, ali Alpe bolj ustrezajo Jonasu Vingegaardu:

“To se bo pokazalo na sami dirki. Bomo videli v Alpah, komu bolje ustrezajo. Tudi meni ustrezajo, naredil sem izvidnico, vsako leto se izboljšujem v vročini in na dolgih vzponih. Moramo počakati in videti, kdo bo boljši.”

O tem, ali je presenečen nad svojimi predstavami:

“Nisem presenečen, bolj sem bil presenečen, ko sem izgubil čas na Col de Marie-Blanque. Vedel sem, da sem pripravljen. Nisem presenečen nad svojimi predstavami, ker se sam najbolje poznam.”

O rivalstvu z Jonasom Vingegaardom:

“Imamo dobro rivalstvo z Jonasom, lansko leto smo imeli enega izmed najboljših Tourov vseh časov, letos se je že v prvem tednu zgodilo veliko. Oba sva odvgrla ‘bombe’. Gre za odlično konkurenco, to je le dobro za šport.”

O dolgih, norih napadih, in pametnemu dirkanju v Franciji:

“Sedaj vozim na tretjem Touru in dobil sem izkušnje. Lepo je zmagati od daleč, z napadi več kot 50 kilometrov do cilja, toda na največji dirki na svetu je treba dirkati pametno, ne moreš zgolj noreti in zmagati. Postajam star, to je moje zadnje leto v belem dresu.”

O Adamu Yatesu:

“Je odlično pripravljen, to bi lahko bila prednost za nas, v naslednjih etapah bi lahko odlično pripravili taktiko, je odličen ekipni kolega, z njim sem lahko bolj sproščen.”

O tem, kako pred Tourom ni imel nič za izgubiti:

“Sedaj, ko je za nami prvih devet etap, je drugače. Ko sem prišel, je bilo nekoliko manj pritiska, velika razlika je v primerjavi s tem, ko braniš naslov.”

O številkah Jumbo-Visme, ki je izračunala, da je bila to njegova najboljša predstava:

“Ne vedo vsega o meni, ne vedo za treninge in podatke iz dirk. Lahko ugibajo, ni pa bilo to moja najboljša predstava vseh časov. Bilo je dobro, a lahko sem še boljši.”

O stanju Urške Žigart:

“Sedaj je veliko bolje, danes je bila že na kolesu, ni popolno, potrebuje nekaj časa, da okreva. Ko ti tako vzame balanco, je nekaj najhujšega, kar se ti lahko zgodi. Dotakne se tudi mene na spustih, ko se spuščamo z več kot 90 kilometri na uro, vse se lahko hitro zgodi, v glavnini se trudimo biti spoštljivi, toda včasih ne gre. Na koncu se pogosto vprašamo, ali je vredno.”

Pogačar Vingegaard
Foto: Profimedia

O taktiki Jumbo-Visme:

“Poskusili me bodo zlomiti, imam dovolj motivacije, da sem pripravljen na vse.”

O olimpijskih igrah prihodnje leto in vožnji na Touru s Portugalcem Almeido:

“Videli bomo. Almeida je odličen, mislim, da bo lahko šel na Tour prihodnje leto. Mislim, da greva lahko skupaj, tako kot Adam in jaz letos. Imava dober odnos, toda to je tematika, o kateri bomo razpravljali čez osem mesecev.”

O tem, kako lepo je videti družino:

“Še posebej, ko se ne vidimo čez leto, je tistih nekaj trenutkov, ko smo skupaj, navijajo za vse nas, to je zelo prijetno, mi nariše velik nasmeh na obraz.”

O predstavi na deveti etapi:

“Lahko bi rekel, da je bila to ena mojih boljših predstav. Vsi smo pričakovali, da bo na zadnjem vzponu šlo na polno. Nisem vozil veliko dirk s takim profilom, številke so bile dobre.”

O nastopu brez opornice:

“Mišice so še vedno nekoliko oslabljene, ni popolno, kosti se celijo, najbolj mi pomaga če med etapo naredim krožne gibe z zapestjem, da sprosti ne bolečino, neko napetost.”

O uživanju na Dirki po Franciji:

“Zagotovo uživam, veliko bolj kot pretekla leta, prvi Tour je bilo vse novo, nekaj ‘vau’, tudi covid je uničil vse skupaj. Letos zares uživam, vedno manj je covid stvari, vedno bolj postaja se vrača pravi Tour de France. Leto je tudi manj pritiska, super ekipa, moram dejati, da zares uživam.

Trenutno sem blizu najboljše forme, mislim, da prihaja ne zgolj moč, ampak tudi konstantnost. Tako da ne bo nihanj, ker nisem imel dovolj dirkanja v nogah.”

O naslednjih treh etapah:

“Jutri mislimo, da bo ubežna skupina močna, potem pojutrišnjem sprint ali beg, morda znova poskusi Mohorič, tretja etapa po prostem dnevu pa znova pričakujemo beg. Za nas, ki vozimo na skupno razvrstitev, ne bodo ravno dnevi počitka, treba bo biti pozoren, sledijo zanimivi dnevi, nato pa se začne na polno, po petkovi etapi, na kateri je vzpon na Colombier, pa upamo na rumeno majico.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!