Ganna ubranil naslov, slovenska kolesarja v petnajsterici

Kolesarstvo 19. Sep 202117:00 > 19:22
Filippo Ganna. Foto: Guliverimage

Z današnjo moško kronometrsko preizkušnjo v Belgiji se je začelo letošnje svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Filippo Ganna je na vožnji na čas ubranil lanski naslov prvaka. Zgolj za šest sekund je ugnal drugouvrščenega Belgijca Wouta Van Aerta. Domač uspeh je s tretjim mestom dopolnil Remco Evenepoel. Tadej Pogačar in Jan Tratnik sta se dobro odrezala. Prvi je končal na desetem, drugi na petnajstem mestu.

Ganna je s tem ubranil lanski naslov svetovnega prvaka v kronometru in vendarle prekinil slab niz rezultatov na velikih tekmovanjih. Italijan namreč vedno kotira na prvo mesto v kronometrih, a na olimpijskih igrah ter evropskem prvenstvu ni bil uspešen. V Tokiu je zlato osvojil Primož Roglič, v Trentu pa Švicar Stefan Kung.

Slovenska predstavnika sta se v Flandriji dobro odrezala. Tadej Pogačar je končal na desetem, Jan Tratnik na 15. mestu. Oba sta za zmagovalcem zaostala okoli dve minuti.

Končni rezultati:

  1. Filipo Ganna (Italija) 47:47
  2. Wout Van Aert (Belgija) 47:53
  3. Remco Evenepoel (Belgija) 48:31
  4. Kasper Asgreen (Danska) 48:33
  5. Stefan Kung (Švica) 48:54

Tadej Pogačar (Slovenija) 

Jan Tratnik (Slovenija) 49:52

Pred dirko

Kronometer v Flandriji je namreč precej ravninski. Martin Hvastija, športni direktor Kolesarske zveze Slovenije, je na novinarski konferenci pred prvenstvom o trasi povedal: “Kolesarilo se bo v Flandriji, kjer je večina spomladanskih klasik. Tokrat bo v okolici Brugga kronometer raven kot biljardna miza.”

Profil kronometra. Foto: ProCyclingStats

Hvastija dodaja, da Tratnik in Pogačar nista med favoriti. “Kronometer je dolg, namenjen pa je predvsem specialistom za kronometer. Mi takšnih kolesarjev, ki bi se vozili povprečno s 54 kilometri na uro, nimamo.”

Na kronometru ne bo Primoža Rogliča, ki je svoj nastop odpovedal zaradi trase, ki favorizira večje in močnejše kolesarje.

Marko Polanc, trenutni vršilec dolžnosti selektorja slovenske kolesarske reprezentance, je pred uro resnice dodal: “Kronometer vozita Tadej in Jan, že tam bosta dala vse od sebe, kronometer pa je izjemno dolg, možnost je tudi vetra. Po tem se bomo osredotočili na cestno dirko prihodnjo nedeljo.”

Pogačarju daljši kronometer bolj “paše”

Tadej Pogačar je na evropskem prvenstvu kronometrsko preizkušnjo končal na 12. mestu. Današnja proga mu je ljubša: “Bolj mi odgovarja, da je kronometer daljši. Proga je težka in dolga, a sem podobne že vozil. Želja je čim višje. Če bo od starta dober ritem, lahko dobro dirkam.”

Pogačar na evropskem prvenstvu pred dobrim tednom dni. Foto: guliverimage

Vseeno ostaja previden: “To niso proge, ki bi mi bile blizu. Močni in visoki kolesarji imajo tu očitno prednost pred mano. Sem se pa ne glede na to odločil tako za nastop v Trentu kot tokrat. To je dober trening, obenem pa se vedno veselim nastopanja v slovenskem dresu.”

Tratnik po Vuelti počival

Ob Pogačarju bo slovenski dres danes nosil še Jan Tratnik. Idrijčan ima za seboj naporno in dolgo Dirko po Španiji, zato je tudi izpustil evropsko prvenstvo. Sedaj je nared za nove podvige. “Zelo sem bil izmučen po Vuelti, zato nisem niti pomislil da bi vozil v Trentu. Tokrat bo to izziv, čeprav ravninske proge niso ravno moj teren. Je pa pomembno, da se preizkusim in preverim formo. Napovedoval ne bom nič. Bom pa po kronometru tu lahko mirno vadil in se pripravil za cestno dirko,” pravi 31-letnik, ki bo izjemno pomemben člen slovenske reprezentance v Flandriji.

Tratnik je na lanskem svetovnem prvenstvu zasedel 24. mesto. Foto: guliverimage
Komentari

Vaš komentar