Belgijec pokvaril slovenski dan, Pogačar in Roglič brez stopničk

Kolesarstvo 3. Okt 202316:11 > 16:48 2 komentarja
Pogačar Roglič
Foto: Profimedia

Na dirki treh dolin Vareseja je zmagal Ilan van Wilder (Soudal Quick-Step). Belgijec je presenetil vse favorite, tudi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ter prišel do enega največjih uspehov v mladi karieri. Slovenca sta na koncu ostala brez zmagovalnih stopničk.

Pričakovali smo nov, a obenem predzadnji obračun Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča v letošnji sezoni. A je vse favorite, na čelu s Slovencema, premagal Belgijec Ilan van Wilder. Kolesar moštva Soudal Quick-Step je slabih deset kilometrov do cilja v razredčeni skupinici v ospredju močno pospešil ritem, ki mu ni sledil nihče od ‘preživelih’ kapetanov. Hitro si je privozil 15 sekund prednosti, ki jo je nato kljub velikemu trudu konkurence v ozadju še povečal in v cilj pripeljal sam. Drugo mesto je na koncu pripadlo Richardu Carapazu, ki je v zadnjem kilometru skušal ujeti 23-letnika, a je bil pri tem neuspešen. V boju za tretje mesto sta bila tudi oba slovenska šampiona, a je tako Rogliča kot Pogačarja za zadnjo stopničko zmagovalnega odra premagal Rus Aleksandr Vlasov. Roglič je na koncu končal kot četrti, Pogačar pa mesto za njim.

Dan je sicer zaznamoval beg osmerice kolesarjev, ki so si nekje na polovici privozili tudi že pet minut prednosti. Ta se je nato v zaključku hitro topila, ko je glavnina, predvsem po zaslugi Pogačarjeve ekipe UAE Emirates, uspešno polovila ubežnike, pa se je začel taktični boj favoritov. S pospeševanjem je skupino slabih 12 kilometrov pred ciljem močno razredčil prav Pogačar, a ko je napadel van Wilder, se je osmerica za njim predolgo spogledovala. Prišel je do največje zmage v karieri, Roglič (zmagovalec te dirke leta 2019) in Pogačar (zmagovalec lanske izvedbe) pa sta se tokrat morala zadovoljiti z uvrstitvijo med prvo peterico. Za Belgijca je bila to tretja zmaga v karieri, vse je dosegel to sezono, potem ko je bil najboljši še avgusta na dirki po Nemčiji, tam je dobil tudi eno od etap. Postal je četrti Belgijec z zmago na tej dirki, nazadnje je to uspelo slovitemu Eddyju Merckxu pred 55 leti.

Ilan Van Wilder
Foto: Profimedia

Priložnost za ‘maščevanje’ in naskok na novo zmago bosta imela slovenska zvezdnika že v soboto, ko bo na sporedu zadnja dirka najvišje ravni v tej sezoni. Pogačar bo na zadnjem spomeniku leta – letos je že dobil tistega po Flandriji – branil zmagi iz zadnjih dveh let, Roglič pa bo odpeljal še zadnjo dirko v dresu Jumbo-Visme. V kateri ekipi bo tekmoval prihodnje leto, še vedno ni jasno, a zdi se, da je temu najbližje moštvo Bore-Hansgrohe.

Od njunih rojakov je danes veliko dela za svojo ekipo opravil tudi Jan Tratnik in preizkušnjo končal v ozadju. Izkušeni kolesar iz Idrije pred današnjim nastopom za Eurosport/GCN potrdil, da bo prihodnje leto dirkal za ekipo Jumbo-Visme oziroma v zasedbi s to licenco, a spremenjenim imenom.

Results powered by FirstCycling.com

Potek dirke treh dolin Vareseja:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje