Pogačar spisal zgodovino, zdaj upa, da julij ne bo pretežak

Kolesarstvo 25. Jun 202319:52 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: UAE Emirates

To je nazadnje uspelo Sašu Svibnu leta 1997. Kot edini kolesar v samostojni Sloveniji je v istem letu združil naslov državnega prvaka v kronometru in cestni dirki. Do danes, ko je Tadej Pogačar četrtkovi zmagi na vožnji na čas na Pokljuki dodal še zmago v Radovljici. Zdaj se z dobro popotnico in posebno častjo podaja na dirko po Franciji, ki se začne že v soboto, 1. julija.

Da se bo na cestni preizkušnji na Radovljici, v kateri so kolesarji nastopili v osmih krogih (skupno 156 kilometrov), dirkalo na polno, je bilo jasno že pred začetkom. A tako hitrega napada ni pričakoval nihče. Tadej Pogačar je že v prvem od dveh klancev kroga, tistega do Zgornje Dobrave s pomočjo ekipnega kolega Domna Novaka napadel in s seboj odpeljal le Luko Mezgeca, ki je bil že pred tem v manjši ubežni skupini.

Kolesarja sta nato več kot tri ure vozila osamljena v ospredju, dvojec Bahrain Victoriousa v ozadju (Matej Mohorič in Matevž Govekar) je bil v lovu neuspešen. Pogačar je ob zadnjem klancu do središča Radovljice le malce pospešil, a dovolj, da se je na koncu z 38 sekundami prednosti pred Mezgecem veselil prvega naslova državnega prvaka na cestni dirki med člani v karieri.

“Tako se je zgodilo, na polno je šlo že v prvem krogu. Z Luko sva se znašla v ospredju in dobro sodelovala vse do zadnjega kroga. Zelo težak krog je, da le dva bežita. Nisva potrebovala dogovora, z Luko sva želela le čim hitreje priti do cilja. Zavedal se je, da je v zaključku klanec zanj zelo težak. Odpeljala sva po najboljših močeh,” je bil po zmagi zadovoljen Tadej Pogačar.

Pogačar Mezgec
Foto: SK

Dan D že ponedeljek

To je bil zanj zadnji test nog pred dirko po Franciji. Ta se v soboto začenja v Bilbau, Pogi pa z ekipo UAE Emirates tja potuje že v torek. “Forma je solidna, bomo videli, kaj bo tam. Te majice razen v mlajših kategorijah še nisem osvojil, zato mi bo tole dalo dodatno motivacijo. V Bilbau, kjer imamo veliko navijačev, saj veliko našega osebja prihaja od tam in iz okolice, bo start v drugačni majici nekaj posebnega,” je priznal prvi kolesar sveta.

Navdušen je bil, da se je v Radovljici zbrala številčna množica navijačev, pozabil pa ni niti na poškodovano zapestje: “Ni še popolnoma gibljivo, ob kakšnem udarcu me še boli. Telo malenkost kompenzira, ni stoodstotno. Jutri me čaka še zadnji rentgenski pregled pred odhodom v Francijo. Upam, da se celi lepo, drugače bo julij zelo težak.”

Ob vprašanju novinarjev, če lahko kakšen podoben napad pričakujemo v zelo zahtevnih in razgibanih etapah prva dva dni Toura v okolici Bilbaa, pa je Pogačar diplomatsko odgovoril: “Obe etapi sta zelo težki. Imamo pet dni, da se pripravimo nanju. Veliko se bo pokazalo že prvi dan.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!