Pogačarjev avstralski lov na mavrico – prvi del že jutri

Kolesarstvo 17. Sep 202215:45 0 komentarjev
Znova v slovenskem dresu. Foto: Aleš Fevžer

S preizkušnjama v vožnjah na čas v konkurenci članov in članic se bo v avstralskem Wollongongu v nedeljo začelo 95. svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Od Slovencev bosta v nedeljo zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času tekmovala Tadej Pogačar in Urška Žigart. Ženska preizkušnja se bo začela ob 1.35 zjutraj, moška pa ob 5.40. Slovenca se bosta na progo podala ob 2.46 in 8.16.

Tako ženske kot moške čaka 34,2 km dolga trasa po Wollongongu z nekaj razgibanimi deli ter dvakratnim prečkanjem klanca Mount Ousley. Proga še zdaleč ni pisana na kožo boljšim hribolazcem in hribolazkam, zato je pri vrhu pričakovati predvsem specialiste za ravninske kronometre. V nedeljo zgodaj zjutraj po slovenskem času bosta že znana dva dobitnika mavričaste majice.

Trasa:

Foto: Organizator

Naslov v moški konkurenci brani Italijan Filippo Ganna. Šestindvajsetletnik iz Verbanie je prvak postal tudi pred dvema letoma v Imoli, s tretjim zaporednim naslovom pa bi se postavil ob bok Nemcu Tonyju Martinu (2011-2013) in Avstralcu Michaelu Rogersu (2003-2005), ki se lahko doslej edina pohvalita s tremi zaporednimi naslovi.

Martin je poleg Švicarja Fabiana Cancellare tudi edini, ki je naslov prvaka osvojil rekordnih štirikrat, odkar so vožnjo na čas vključili v program svetovnih prvenstev (1994). Ganna bi lahko postal šele četrti kolesar s tremi naslovi, trenutno pa je z dvema še izenačen z Nemcem Janom Ullrichom in Avstralcem Rohanom Dennisom.

Slednjega tokrat ne bo na startu za avstralsko zasedbo, kljub vsemu pa je pričakovati ogorčen boj za zlato kolajno. Prvi izzivalec Italijana bo v zadnjem času izjemni Belgijec Remco Evenepoel. Lani je bil za Ganno in Belgijcem Woutom Van Aertom – ta se bo letos posvetil zgolj cestni preizkušnji – tretji, leta 2019 pa je v Yorkshiru kot najstnik osvojil srebro za Dennisom.

V naslednji skupini favoritov oziroma tistih, ki bi se lahko borili za kolajno, so še oba Švicarja, Stefan Bissegger in Stefan Küng, Britanec Ethan Hayter, Danec Mikkel Bjerg, Francoz Remi Cavagna, Belgijec Yves Lampaert, Nizozemec Bauke Mollema, Norvežan Andreas Leknessund, Portugalec Joao Almeida, Američan Magnus Sheffield, Italijana Mattia Sobrero in Edoardo Affini.

Lov na Bergen 2017

Med favorite spada tudi edini Slovenec na startu – Tadej Pogačar. Slovenska izbrana vrsta bi sicer lahko nastopila s tremi kolesarji, a sta se Primož Roglič (padec na Vuelti) in Jan Tratnik (pomanjkanje namenskega treninga) nastopu odpovedala. Tako bo startal zgolj drugouvrščeni z letošnje Dirke po Franciji.

Slednji je zadnji teden precej dvignil pripravljenost in zmagal na zahtevni veliki nagradi Montreala. Vožnje na čas sicer v zadnjem času ni toliko treniral, saj si je za cilj postavil nastop na cestni dirki prihodnjo nedeljo. Vseeno bi lahko 23-letnik izboljšal lansko deseto mesto iz Flandrije. Za Ganno je takrat zaostal 1:53 minute.

“Danes smo si ogledali progo, je zelo zanimiva, hitra in tehnična. Če bodo noge dobre, bo prišel tudi dober rezultat. Želim si, da odpeljem dober kronometer, brez napak in potem se bo v cilju pokazalo, kaj to pomeni v rezultatskem smislu,” je za Kolesarsko zvezo Slovenije (KZS) dejal Pogačar.

To sezono je v vožnjah na čas zabeležil tri tretja mesta in eno četrto. Najboljšo slovensko uvrstitev ima n SP doslej Primož Roglič, ki je bil v Bergnu pred petimi leti srebrn za Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Ta se je pred SP tudi dokončno upokojil.

Edino kolajno v kronometru na SP je zaenkrat osvojil Primož Roglič. Foto: Guliverimage

Slovenci so prvo uvrstitev v deseterico na SP dosegli leta 2008, ko je bil Janez Brajkovič osmi. Leto kasneje je zdaj 38-letnik to letvico dvignil do šestega mesta, nato pa je bilo za izboljšanje tega izida treba čakati prav do Rogliča in Bergna. Isto leto je bil Jan Tratnik deseti. To je lani uspelo tudi Pogačarju.

Tudi pri dekletih le ena Slovenka

V ženski konkurenci je glavna favoritinja Nizozemka Annemiek van Vleuten, ki je letos v sijajni formi. Lani dobitnica bronaste kolajne bo skušala izzvati predvsem rojakinjo in aktualno svetovno prvakinjo Ellen van Dijk ter Švicarko in evropsko prvakinjo iz Münchna Marlen Reusser.

Van Vleutenova je bila najboljša že v letih 2017 in 2018, tako kot van Dijkova (2013) pa bo skušala postati šele druga kolesarka s tremi naslovi. Štiri ima na vrhu večne lestvice Francozinja Jeannie Longo.

Urška Žigart. Foto: Guliverimage

Najboljša slovenska uvrstitev pripada Eugenii Bujak, ki je bila v Imoli pred dvema letoma 13. Presenečenje bi bilo, če bi Urška Žigart izboljšala to uvrstitev, saj je na startu ogromno specialistk za vožnjo na čas.

Vseeno meri na dober rezultat. “Zame bo to prvi kronometer na svetovnih prvenstvih, tako da še ne vem točno, kam ciljati. Seveda se bom potrudila po svojih najboljših močeh in upam na dobre noge. Nehvaležno je napovedovati rezultat, a vseeno upam na uvrstitev med najboljših 15,” je za KZS dejala 25-letnica.

Nastavite budilke

Na pot se bodo ženske podale v nedeljo ob 1.35 zjutraj, prvakinja pa bo znana okoli tri ure kasneje. Moški bodo startali ob 5.40, prvaka pa bodo organizatorji okronali okoli 9. ure zjutraj po slovenskem času.

Startni časi Slovencev in ostalih favoritov:

Ženske:

22 Urška Žigart (Slo) 2:46

29 Annemiek van Vleuten (Niz) 2:56:30

34 Julie van de Velde (Bel) 3:31:30

43 Ellen van Dijk (Niz) 3:45:00

Moški: 

9 Edoardo Affini (Ita) 5:54:00

20 Yves Lampaert (Bel) 6:43:00

21 Stefan Bissegger (Švi) 6:44:30

43 Mikkel Bjerg (Dan) 8:07:30

45 Remi Cavagna (Fra) 8:10:30

46 Ethan Hayter (VBr) 8:12:00

47 Bauke Mollema (Niz) 8:13:30

48 Stefan Küng (Švi) 8:15:00

49 Tadej Pogačar (Slo) 8:16:30

50 Remco Evenepoel (Bel) 8:18:00

51 Filippo Ganna (Ita) 8:19:30