Izziv Primoža Rogliča: “Tudi to ekipo želim narediti najboljšo” (VIDEO)

Kolesarstvo 15. Nov 202316:50 0 komentarjev

Še preden bo Primož Roglič na večerni gala prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije predal dobrodelno žogo botrstva Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja svojemu nasledniku, je Kisovčan spregovoril na novinarski konferenci. V pogovoru s slovenskimi mediji se je dotaknil tudi selitve iz Jumbo-Visme k Bori Hansgrohe.

Če je imel na ponedeljkovi prireditvi Kolesarske zveze Slovenije glavno besedo glavni nagrajenec Večera zvezd Tadej Pogačar, je tokrat spregovoril še Primož Roglič. Zmagovalec štirih tritedenskih dirk v sijajni karieri je v zadnjem letu opravljal tudi vlogo botra dobrodelne Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, še preden pa je dobrodelno žogo predal svojemu nasledniku, se je v s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjom Bobincem z mediji družil na posebni novinarski konferenci.

Ta je bila organizirana zaradi že omenjenega dobrodelnega projekta, a nekaj vprašanj 34-letnemu kolesarskemu šampionu se je dotikalo tudi velike spremembe klubskega okolja. Roglič je namreč prvič stopil pred slovenske medije, potem ko je v začetku oktobra postalo jasno, da po osmih letih zapušča Jumbo-Vismo in se seli k Bori Hansgrohe.

“Spremembe so že vidne, imam že brke kot moj šef Ralph Denk,” je Roglič dejal v šali, nato pa v bolj resnem tonu nadaljeval. “Vsi so super motivirani za narediti nekaj, za vložiti vse, da nam nekaj uspe. To je glavno. Bomo videli s prvimi dirkami, kje stojimo in kje smo. Šel sem iz najboljše ekipe, nisem prišel v boljšo. Imam poseben izziv, da naredim najboljšo ekipo čez nekaj časa.”

Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer

O čem je še govoril Primož Roglič na novinarski konferenci:

O drugačni situaciji pred letom dni, ko je bil po operaciji rame:

Eno leto nazaj sem bil tule z opornico po operaciji rame. Vmes se je zgodilo ogromno stvari. Zdaj sem imel nekaj časa za razmislek. Zelo pomemben je bil uspešen start na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Ko je enkrat ’zalaufalo’, se ni več ustavilo.

O še kakšnem neomenjenem trenutku z zmagovalnega Gira:

Mogoče na večernem dogodku, če bo še kaj takega. Je bilo pa z Višarjami dovolj drame.

O dogajanju na Vuelti:

Če gledam z mojega vidika, kar lahko edino komentiram: sem tekmovalec, moja odgovornost je narediti najbolje, kar lahko. Stvari so šle, kot so šle. Kljub vsemu je tretje mesto izjemno. Vse, kar smo dosegli s celotno ekipo, je izjemno. In prišli do konca.

O zadnjih dirkah sezone, kjer si je ceste delil s Tadejem Pogačarjem:

Tadej je super prijatelj, morda bi bilo kdaj bolje, če ga na dirki ne bi bilo. (smeh). On poskrbi, da se vsak v tistem trenutku predstavi v najboljši možni luči.

Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer

O slovesu od Jumbo-Visme:

Slovo še poteka, do konca decembra sem še član njihove ekipe. Z večino pa smo se že poslovili. Precej stvari se nam je zgodilo v vseh teh letih, ustvarili smo ogromno zgodb in lepih trenutkov, ki si jih bomo zapomnili za vedno. Včasih je treba obrniti list, prišli smo do konca. Tako jaz kot oni bomo startali v novo zgodbo.

O ciljih, ki jih želi doseči, poleg dirke po Franciji:

V kolesarstvu je veliko dirk, izzivov je ogromno. Švica, kjer še nikoli nisem nastopal. Lepo bi bilo, če bi jo lahko dodal. Svetovno prvenstvo. A če bi bilo tako enostavno, da bi takole kljukice delal, ne bi bil več kolesar. A ne gre vedno, kot si zamisliš. Zato sem še tukaj, grem novim izzivom naproti.

O prvih dirkah sezone 2024 v novih barvah:

Celotno načrtovanje bomo skušali zaključiti do konca decembra. Se pogovarjamo, ne bi spreminjal stvari. Sledil bi tistemu, kar sem delal v zadnjih letih. Očitno deluje. Glede detajlov pa moramo še počakati, da vse skupaj določimo z ekipo.

Primož Roglič
Foto: Aleš Fevžer

O nastopu na olimpijskih igrah v Parizu 2024:

Bomo videli, če ne poznam niti dirk, kjer bom dirkal, ne morem govoriti naprej. Zadovoljen sem z eno zlato kolajno v kronometru, morda si želim popravni izpit na cestni dirki.

O preizkusu nove opreme:

Vračam se na Specialized, na katerem sem začel leta 2013 pri Adrii Mobil. Zaenkrat je to, kar sem imel možnost potestirati, je okej. Ampak tako je z vsako stvarjo. Če si sam in poskušaš, se ti zdi, da si dober, čeprav morda nisi. Ko pa pridejo okrog še vsi ostali, pa hitro ugotoviš, kaj je dobro in kaj ni. In kje bodo potrebne izboljšave.

O tem, da je zlato kolo v svetovnem merilu pripadlo Jonasu Vingegaardu in če bi tudi sam glasoval zanj:

Ne. Zlato kolo in glasovanje … Zdi se mi … Izhaja iz Francije, mi imamo svoje zlato kolo, ki ga je prejel Tadej. Zasluženo. Kaj bi glasoval? Nimam pojma, niti nimam možnosti glasovanja.

O trasi dirke po Franciji 2024:

Nisem detajlno študiral same trase, zaključek mi je poznan okrog Monaca in Nice. Za to je še nekaj časa, lepo stvar po stvar.

Kaj je dobrodelna žoga Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja?

Na pobudo nekdanjega predsednika Bogdana Gabrovca so na OKS leta 2015 ustanovili Fundacijo za športnike iz socialno šibkejših okoljih, kasneje pa so jo preimenovali v Fundacijo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja za podporo športnikom in drugim nadarjenim dijakom in študentom iz socialno šibkih okoljih. Fundacija od leta 2020 sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje, pod katero se izvaja program Botrstvo v športu.

V zadnjih letih ima fundacija tudi vsakoletnega ambasadorja. Prvi je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, sledila sta še predsednik Uefe Aleksander Čeferin in nekdanja alpska smučarka Tina Maze. Korošica je dobrodelno žogo in vlogo ambasadorja konec lanskega leta predala Primožu Rogliču, ta pa jo bo z nocojšnjo prireditvijo predal nasledniku. Boter projekta bdi nad zbiranjem sredstev za mlade športnike iz socialno šibkejših okolij, rekordni izkupiček je lani zbrala Maze s 135 tisoč evri.