Odkar je v postavi on, Slovenija zmaguje. “Pa ne zaradi mene.”

Nogomet 15. Nov 20236:00 0 komentarjev
Timi Max Elšnik. FOTO: Aleš Fevžer.

Odkar ga je junija lani Matjaž Kek nepričakovano uvrstil v začetno enajsterico, je Slovenija začela rezultatski vzpon. Zdaj je na pragu uvrstitve na evropsko prvenstvo 2024, Timi Max Elšnik pa ima težave s poškodbo, a sporoča: "Verjamem, da ne bo težav. Za Slovenijo sem pripravljen izkrvaveti!"

“Verjamem, da vsi – ne samo mi, ampak tudi navijači, vsi Slovenci – komaj čakamo tekmi, ki sta pred nami. S fanti smo se že po zadnji tekmi proti Severni Irski pogovarjali, da bi najraje preskočili te tri tedne in še naprej igrali za reprezentanco. Zdaj smo tukaj. Dnevi se vlečejo. Mi bi radi čim prej igrali. Komaj čakamo na petek,” je bil pred torkovim popoldanskim treningom tako kot vedno gostobeseden Timi Max Elšnik, ki si lahko s soigralci v petek z zmago v Köbenhavnu že krog pred koncem kvalifikacij zagotovi nastop na evropskem prvenstvu 2024.

“Prej kot zadevo matematično zaključiš, bolje je. Toda tudi če nam na Danskem ne uspe, imamo še eno zaključno žogico, ampak o tem zdaj seveda ne smemo razmišljati. Gledamo samo na naslednjo tekmo. Ne glede na to, kdo je naš naslednji nasprotnik. Že na Danskem gremo absolutno na zmago. Če imaš tako priložnost, jo moraš izkoristiti in zagrabiti z obema rokama,” pravi, da je treba iti na Danskem po tri točke.

“Točno to je tisto, o čemer govorim od samega začetka. Imamo velik privilegij. Tekmo, ki ti nič ne more vzeti, lahko pa ti da veliko. Zmaga bi bila nagrada za vse. Smo brez pritiska. Samozavestni na podlagi prejšnjih rezultatov. Napadati moramo na zmago. Ničesar se nam ni treba bati. To so trenutki, o katerih lahko nogometaš le sanja. Napadaš nekaj velikega, ne moreš pa ničesar izgubiti,” ugotavlja kapetan Olimpije, ki je bil v zadnjem času v središču pozornosti zaradi težav s poškodbo mišice.

S trenerjem Zoranom Zeljkovićem po tekmi z Muro. FOTO: Aleš Fevžer.

Zoran Zeljković je gledal širšo sliko in mislil na reprezentanco

Vrnil se je na nedeljskem prvenstvenem derbiju proti Muri v Stožicah, kjer je igral zadnje pol ure in v sodnikovem dodatku zabil odločilni gol za pomembne tri točke. Boljše popotnice pred prihodom na reprezentančni zbor si skorajda ne bi mogel želeti.

“Zadnjih par dni je bolje. Tudi ljudje v reprezentanci dobro skrbijo zame. Počutim se vse bolje. V klubu sem na zadnji tekmi opravil test, noga je zdržala. Hvala bogu. Tudi zadetek, ki sem ga dosegel, je prišel v pravem času. Za samozavest in potrditev tega, da grem lahko naprej s čisto glavo. Brez strahu. Do petka je še nekaj dni. S temi težavami, kot jih imam jaz, se stvari spreminjajo iz dneva v dan. Verjamem, da bom do tekme povsem nared. Tako kot tudi preostali nogometaši v reprezentanci, ki imajo svoje težave,” je o svojem zdravstvenem stanju povedal 25-letni vezist, ki je v zadnjem času igral bolj malo, a glede tega, ali bo na Danskem na igrišču zdržal vso tekmo, ne vidi težav.

“Za 90 minut bom zagotovo pripravljen. To je finale za nastop na evropskem prvenstvu. Tudi, če pol leta ne bi igral, bi našel energijo za igro od prve do zadnje minute. Nosi te adrenalin, želja, tudi vzdušje na stadionu bo zagotovo dobro. Ko si na takšni tekmi, na utrujenost pozabiš,” je prepričan Štajerec, ki so ga v zadnjih letih vzljubili v Ljubljani, in dodaja, da so se s potrpljenjem v zadnjem obdobju izkazali tudi pri Olimpiji. Njen trener Zoran Zeljković je gledal širšo sliko, mislil tudi na reprezentanco in ni silil z njegovo vrnitvijo na igrišče.

“Absolutno. Veliko sva se pogovarjala. Hvala bogu me je poslušal in sproti spremljal, kako se počutim. Ni imelo nobenega smisla, da bi me silil, če smo videli, da ne gre. Že proti Klaksviku sem želel vstopiti, a sem na ogrevanju začutil mišico. Če bi me v igro poslal na pol poškodovanega, ekipi tako ali tako ne bi mogel pomagati. Reprezentanca je velika stvar. Če pridemo na evropsko prvenstvo, bo tudi za Olimpijo, če kot njen igralec nastopim na velikem tekmovanju, pomembno. Nima smisla, da bi zaradi kakšne nepremišljenosti za dva, tri mesece ostal brez nogometa. Sicer pa se je ekipa tudi ob moji odsotnosti odzvala fenomenalno. Po kritikah, obisku Green Dragons in menjavi trenerja so fantje zaigrali dobro in začeli nizati dobre rezultate. Krivulja je šla končno navzgor. Če so lahko igrali brez mene, potem nima smisla, da bi prehitevali z mojo vrnitvijo,” je pohvalil novega trenerja Olimpije.

Med treningom na Brdu pri Kranju. FOTO: Aleš Fevžer.

Dolgo časa je potrpežljivo čakal na priložnost

Dovolj o klubu, vrnimo se nazaj na reprezentanco, v kateri se je v zadnjem času uveljavil v začetni enajsterici. “Že par let sem član reprezentance, kar nekaj časa sem čakal na priložnost, kar je normalno. Igram v slovenski ligi, obstaja hierarhija, zato so prednost dobivali nekateri igralci, ki nastopajo za velike klube. Nič zato. Vedno sem bil pripravljen, tudi če bom igral minuto, da pomagam ekipi. Pomagaš lahko tudi z dobrim treningom, pa čeprav ne igraš. Verjamem, da podobno razmišljajo tudi drugi fantje. Za rezultat ni zaslužna le začetna enajsterica, ampak vsi. Od prvega do zadnjega. Vsak mora izkoristiti priložnost, ki jo dobi. Seveda sem si to, da sem na prvi tekmi proti Danski dobil priložnost za igro od prve minute v polnih Stožicah, štel v veliko čast. Izjemen občutek je bil. Z dobro igro in borbenostjo sem se v postavi zadržal,” se je razgovoril eden od dveh nosilcev igre Slovenije na sredini igrišča. Drugi je Adam Gnezda Čerin iz grškega Panathinaikosa.

“Z Adamom se počutim odlično. Oba sva dokaj mlada. Če bi lahko izbiral, bi z njim skupaj rad igral že vrsto let in na tem gradil. Ampak o tem seveda ne odločam jaz. Na dan tekme ni važno, kdo začne. Kdorkoli bo igral, bo zagotovo kos nalogi. Selektor ima sladke skrbi. Ne smemo gledati nase, ampak na celotno ekipo. Če bom v petek na igrišču, bom pa seveda dal vse od sebe tako kot do zdaj. Da dam vse od sebe za državo, grb. Preostalih deset igralcev bo zagotovo razmišljalo enako. Samo na tak način se Slovenija lahko uvrsti na veliko tekmovanje,” je nadaljeval Elšnik, ki je do junijske tekme proti Danski v Stožicah, ta se je končala z remijem, za reprezentanco v dveh nastopih zbral vsega 30 minut igre.

Za reprezentanco je do zdaj odigral šest tekem. FOTO: Aleš Fevžer.

Ne menjave v postavi, zgodil se je miselni preskok

Od takrat naprej je bil v začetni enajsterici na vseh petih tekmah, ravno od tekme z Dansko naprej pa se je začel zmagovit slovenski niz. Septembra in oktobra so dvakrat padli Severni Irci, Finci in seveda tudi San Marino. Vzpon Slovenije se je začel, potem ko so v postavo vskočili on in še nekateri drugi reprezentanti, ki jih je v ogenj poslal selektor.

“Res je, odkar sem v prvi postavi, smo začeli nizati super rezultate, ampak ne zaradi mene. Po mojem mnenju za dvig forme niso zaslužne spremembe v postavi, določene menjave. V nogometu se lahko dve ekipi pomerita desetkrat, pa bo rezultat vedno drugačen. Ekipni duh je tisti, ki nas je dvignil. Res smo se povezali. Po tekmi na Finskem je ostal grenak priokus, a smo si rekli, da gremo vtis popraviti na domači tekmi proti Danski, ki je favorit skupine,” se Elšnik ne želi porivati v ospredje.

“V prvi postavi smo se znašli jaz in še nekaj novincev. Ne veš, kako bo. Vržen si v vodo, pa splavaj. Ampak je šlo. Splavali smo, prišli smo do velike točke, ki rezultatsko morda niti ni bila tako velika, je pa ekipi dala samozavest, zagon. Videli smo, da lahko igramo tudi proti najboljšim. Od takrat naprej je šlo vse navzgor. Dobili smo veter v jedra. Verjamem, da bomo v petek spet pravi, tako kot smo bili v zadnjem obdobju. Imamo res lepe možnosti za zmago. Ničesar nimamo izgubiti. Samozavestni smo, povezani smo. Zmage seveda ne moremo obljubiti, lahko pa obljubimo, da bomo dali vse od sebe. Da bomo, če bo treba, tudi izkrvaveli na igrišču. Verjamemo v uspeh,” je za konec povedal eden od najbolj zgovornih slovenskih nogometašev. To je dokazal tudi zdaj. Verjamemo, da bo v petek, tako kot v zadnjem času skoraj vedno, svoje povedal tudi na igrišču. Držimo pesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!