UEFA predstavila uradno žogo EURA, ki prinaša pomembno novost

Nogomet 15. Nov 202312:03 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Evropska nogometna zveza je danes pred olimpijskim stadionom v Berlinu predstavila uradno žogo, s katero bodo ekipe igrale na poletnem evropskem prvenstvu v Nemčiji. Snovalci so jo poimenovali "Fussballliebe" – v dobesednem prevodu "nogometna ljubezen".

Okroglo “usnje” nosi barve nemške zastave, njena posebnost pa je tehnološka naprednost, saj gre za prvo uradno žogo katerega koli velikega tekmovanja, ki se lahko pohvali z umetno inteligenco oziroma sistemom “Connected Ball Technology

Ta bo napreč sodnikom zagotavljala edinstven vpogled v vsak element gibanja žoge in prispevala k procesu odločanja sodniškega video asistenta v VOR sobi. Zunanjo lupino žoge sestavlja material ‘CTR-CORE’, ki je zasnovan za natančnost podaj ter podpira hitro in natančno igro, so sporočili z Uefe.

Tehnologija bo sodnikom pomagala pri polavtomatskem določanju prepovedanega položaja, kar je lani na SP v Katarju preizkušala tudi Mednarodna nogometna zveza. Tako je recimo sodniška služba na tekmi med Portugalsko in Urugvajem dokazala, da se Cristiano Ronaldo pri zadetku za 1:0 ni dotaknil žoge.

Manuel Neuer pozira z žogo; FOTO: Profimedia

“Evropsko prvenstvo predstavlja vrhunec reprezentančnih tekmovanj v Evropi, zato smo zavezani k temu, da zagotovimo najvišje možne standarde kakovosti in izvedbe – od stadionov do opreme,” je ob predstavitvi žoge ocenil Uefin tehnični direktor Zvonimir Boban.

V koraku s trendi

Poleg uporabe recikliranega poliestra in črnila na vodni osnovi je žoga Fussballliebe izdelana iz bolj trajnostnih bioloških materialov kot katera koli prejšnja adidasova uradna žoga. Plasti uradne žoge za evropsko prvenstvo tako denimo vsebujejo materiale, kot so koruzna vlakna, sladkorni trs, celuloza in guma.

Žreb za EURO bo opravljen 2. decembra, seveda pa si močno želimo, da bo v bobnih tudi slovenska izbrana vrsta. Ta si lahko napredovanje na EP zagotovi v petek ali ponedeljek.

Turnir med 14. junijem in 14. julijem bo gostilo 10 mest: Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München in Stuttgart. Finale bo gostil Berlin.

Nastop v Nemčiji so si doslej poleg domačinke zagotovile še reprezentance Belgije, Francije, Portugalske, Anglije, Španije Škotske, Turčije in Avstrije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!