Novi Rogličev naslednik, ki dokazuje zastrašujočo moč Visme

Kolesarstvo 11. Mar 20249:38 0 komentarjev
Matteo Jorgenson
Matteo Jorgenson. Foto: Guliverimags

Matteo Jorgenson je na dirki Pariz-Nica presenetil favorite, na čelu z Remcom Evenepoelom in Primožem Rogličem. Kdo je novi junak Visme, ki že na začetku sezone kaže zastrašujočo ekipno formo?

Pred letošnjo dirko Pariz-Nica je v zraku viselo le eno vprašanje. Ali lahko Primož Roglič v dresu nove ekipe Bora-Hansgrohe premaga belgijskega super zvezdnika Remca Evenepoela in še tretjič zapored trofejo za naslov zmagovalca dirke proti soncu prinese v Slovenijo?

Odgovor je ne in ne. Namreč zmagal ni ne Primož Roglič in ne Remco Evenepoel. Zmagovalec preizkušnje Pariz-Nica je presenetljiv. Matteo Jorgenson namreč v šestih letih sicer obetavne kariere doslej ni osvojil še ničesar omembe vrednega. Da mu je takšen podvig uspel ravno zdaj, pa vendarle ni naključje. Američan namreč v novi sezoni nosi dres nizozemskega kolesarskega velikana Visme.

Matteo Jorgenson
Matteo Jorgenson v novih kolesarskih barvah. Foto: Guliverimages

Bo pravzaprav on Rogličev naslednik?

Leto 2024 je v ekipo Visme prineslo precejšnjo preobrazbo. Jasno, moštvo je v prvi vrsti spremenilo ime in se iz Jumba-Visme preimenovalo v Visma-Lease a Bike. Poleg tega je ekipo zapustil naš šampion Primož Roglič, ki je v dresu čebel pisal nepozabna poglavja nizozemskega moštva. Tudi lanskoletnega, ko je Visma postala prva ekipa v zgodovini, ki je v eni sezoni dobila vse tri ‘grand Toure’ sezone. Zasavec je bil najboljši v Italiji, Jonas Vingegaard v Franciji, Sepp Kuss pa v Španiji.

Nadomestiti Primoža Rogliča je vse prej kot enostavna zadeva. A ne za zvezdnikov polno in proračunsko močno Vismo. Najodmevnejši novinec v moštvu je to sezono mladi Cian Uijtdebroeks, ki so ga Nizozemci ‘ukradli’ ravno Rogličevi Bori. A namesto naslednjega v vrsti belgijskih čudežnih dečkov je te dni zablestel Američan, ki je doslej v kolesarski karavani živel precej anonimno življenje.

Cian Uijtdebroeks
Cian Uijtdebroeks se je že predstavil v dresu Visme. Foto: Profimedia

‘Šefi’ bi bili zadovoljni tudi z desetim mestom

Matteo Jorgenson je med letoma 2020 in 2023 nosil dres španskega Movistarja, ekipe, ki je v zadnjih letih zaradi napačnih kadrovskih odločitev beležila precejšen padec rezultatov in v novi sezoni nujno potrebuje dvig rezultatske krivulje, sicer ji grozi celo izpad iz elitnega ranga World Toura.

24-letnik v tem obdobju ni nizal kakšnih zares ekstremnih uspehov, njegova edina profesionalna zmaga je bila lansko slavje na dirki po Omanu, največji uspeh kariere pa drugo mesto na lanskoletni dirki po Romandiji.

Do prihoda k Vismi je Jorgenson nase opozoril predvsem na lanski Romandiji, ko je za sabo pustil nekatera velika kolesarska imena. Foto: Guliverimages

A kljub temu je nizozemska Visma v njem prepoznala potencial in že lani poleti z Američanom podpisala pogodbo, ki je začela veljati z letošnjo sezono. Poteza se je Nizozemcem nemudoma obrestovala, Jorgenson se je v Nico, kjer sicer tudi domuje, pripeljal kot zmagovalec prestižne dirke. S tem je presenetil vse, tudi samega sebe, predvsem pa svoje nadrejene.

“Pred dirko mi je športni direktor Marc Reef dejal, da bi bil vesel, če končam med deseterico v skupnem seštevku. Sam sem mu dejal, da ciljam na stopničke. Potem pa sem bil iz dneva v dan bližje vrhu, a šele zadnjo noč se je v meni zasidrala misel – to moram zmagati. In sem,” je po zmagoslavju od sreče žarel Američan, ki je s tem bržkone ‘kupil’ svojo vozovnico v zasedbo Visme za letošnjo dirko po Franciji.

Matteo Jorgenson
Matteo Jorgenson se je podpisal pod uspeh kariere. Foto: Guliverimages

Visma v zastrašujoči formi

Potem ko so lani osvojili trojček tritedenskih dirk, je ekipa Visme že na začetku letošnje sezone postavila nov mejnik. Čebele so postale prvo moštvo, ki je hkrati dobilo tako dirko Pariz-Nica kot preizkušnjo od Tirenskega do Jadranskega morja.

V boju za neptunov trizob je več kot suvereno slavil Danec Jonas Vingegaard, ki je v skupnem seštevku Španca Juana Ayusa (UAE Emirates) ugnal za minuto in 24 sekund.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard je v Italiji tekmecem pustil zgolj drobtinice. Foto: Guliverimages

Na obeh omenjenih dirkah sta sicer v zadnjih letih kraljevala Slovenca. Primož Roglič je v sezoni 2022 osvojil Pariz-Nico, na Tireno-Adriaticu je bil najboljši v letih 2019 in 2023. To preizkušnjo je v letih 2021 in 2022 dobil Tadej Pogačar, ki je lani slavil na dirki proti soncu in dobil preizkušnjo Pariz-Nica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!