Italijan poskrbel za norijo v Trentu, Pogačar brez stopničk

Kolesarstvo 12. Sep 202117:00 > 19:50 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Italijanski kolesar Sonny Colbrelli je poskrbel za veliko slavje na domačem evropskem prvenstvo v Trentu. Na 179,2 km dolgi cestni preizkušnji je bil v ciljnem šprintu močnejši od Belgijca Remca Evenpoela. Tretji je bil francoski kolesar Benoît Cosnefroy. Slovenski glavni adut za najvišja mesta Tadej Pogačar je peti.

V zelo hitri dirki s številnimi napadi, poskušala sta tudi Pogačar in Matej Mohorič, je odločitev padla v krožnem delu trase v Trentu. Okoli 70 km pred ciljem se je v ospredju znašel zmagovalec Toura Pogačar s še štirimi tekmeci, Mohorič pa je ostal v drugi skupini, ki pa je po pomanjkanju pravega sodelovanja hitro prenehala loviti vodilne.

V ospredju so Pogačarjevi skupini priključili še nekateri drugi kolesarji, na vzponu na Povo (3,6 km/4,7 %) pa jih je nekaj tudi odpadlo. Štiri kroge pred koncem je bila na čelu le še deveterica, med njimi pa številni odlični kolesarji, tri kroge pred koncem pa je prednost znašala že slabi dve minuti.

Foto: Guliverimage

V predzadnjem krogu je na vzponu napadel Evenepoel in povsem razbil skupino, slediti pa ni mogel niti Pogačar, ki je v dolini skupaj s preostalo peterico do konca neuspešno lovil vodilno trojico.

Cosnefroy je v zadnjem krogu na vzponu odpadel in osvojil bron, za zmago pa sta se pomerila Evenepoel in Colbrelli, ki je prejšnjo nedeljo dobil dirko po Beneluksu. Izkušeni Italijan je v ciljnem sprintu zanesljivo ugnal letos že bronastega na kronometru in pred bučnimi navijači svoji domovini privozil četrto zlato kolajno v članski konkurenci.

Kolesarje z EP zdaj čaka nekaj premora, prihodnjo nedeljo pa se bo z vožnjo na čas že začelo svetovno prvenstvo v Flandriji (19. – 26. september).

 • KONEC ETAPE:
  1.  Sonny Colbrelli (Ita) 4:19:45
  2. Remco Evenepoel (Bel) isti čas
  3. Benoît Cosnefroy (Fra) +1:30
  4. Mateo Trentin (Ita) +1:43
  5. Tadej Pogačar (Slo) isti čas
 • 5 km do cilja: Zdaj ni več dvoma. Za naslov evropskega prvaka se bosta udarila Italijan Colbrelli in mojster za enodnevne dirke Evenpoel.
 • 8 km do cilja: Evenpoel sam diktira tempo, medtem ko preračunljivi Italijan čaka v zavetrju. Remco izgublja živce, a ne bo pomagalo. Sonny vse stavi na zaključni šprint.
 • 11 ko do cilja: Popustil je tudi Cosnefroy, za zmago se bosta kot kaže udarila favorizirani Remco Evenpoel in Mohoričev klubski kolega Sonny Colbrelli.
 • 12 km do cilja: Vodilna trojka brez težav drži prednost, kilometrov pa je vse manj. Šest zasledovalcev, med katerimi je tudi Pogačar, zaostaja 33 sekund.
 • 15 km do cilja: Napadli so Colbrelli, Evenpoel in Cosnefroy. Pogačar in ostali zaostajajo že 30 sekund.
 • 25 km do cilja: V ospredju nič novega. V ospredju je še vedno deveterica, ki je pred zasledovalci še povečala prednost (+1,45). Zasledovalci so se, kot kaže, že predali, tako da bomo zmagovalca dobili med ubežniki.
 • 41 km do cilja: Vodilna deveterica ima pred zasledovalci 41 sekund prednost. Bežijo: Pogačar, dva Belgijca Evenepoel, Campenaerts, dva Italijana Trentin in Colbrelli, Rus Sivakov, Francoz Consnefroy, Švicar Hirschi in Norvežan Hoelgaard.
 • 47 km do cilja: Po težavah s kolesom, moral ga je celo zamenjati, je odpadel Belgijec Campenaerts, v ospredju je le še deveterica. Tudi slovenski adut Pogačar.
 • 53 km do cilja: V ospredju so kar trije Belgijci (Evenepoel, Hermans, Campenaerts), dva Italijani (Trentin, Colbrelli), ostali pa imajo v ubežni skupini po enega kolesarja.
 • 54 km do cilja: V ospredju je zdaj deset kolesarjev. Med njimi ostaja tudi slovenski adut Pogačar. Mohorič je zaostal. Njegova skupina ima že več kot minuto zaostanka,
 • 58 km do cilja: Vodilnim se je priključil še Remco Evenepoel. Vse bližje pa so še Sivakov, Hirschi in Hermans.
 • 62 km do cilja: Poleg Pogačarja beži še Italijan Trentin, Ukrajinec Padun, Norvežan Hoelgaard in Belgijec Campenaerts
 • 65 km do cilja: V ospredju se je izoblikovala skupina petih kolesarjev, ki imajo za zasledovalci 25 sekund prednost. Med ubežniki je tudi Pogačar.

 • 71 km do cilja: Napadel je Italijan Matteo Trentin, a so mu tudi ostali sledili. V ospredju sta tudi oba Slovenca Tadej Pogačar in Matej Mohorič.
 • 90 km do cilja: Od glavnine se je odcepila peterica kolesarjev, ki ima okoli deset sekund prednosti. Med ubežniki so Belgijec Stan Dewulf, Francoz Warren Barguil, Španec Roger Adria, NemecJonas Rapp in Portugalec Nelson Oliveira. 
 • 100 km do cilja: Glavnina je pred prihodom v Trento ujela ubežnike.
 • 115 km do cilja: Kolesarji so razbiti v več manjših skupin in se spuščajo z najvišje točke dneva (Candriai) proti Trentu, kjer jih čaka osem 13-kilometrskih krogov. Slovenski tekmovalci niso v ospredju.
 • 120 km do cilja: Prednost ubežnikov se topi in znaša le še okoli pol minute. V lovu za njimi sta tudi Tadej Pogačar in Matej Mohorič.
 • 125 km do cilja:  V ospredju je sedaj kar 12 kolesarjev, ki imajo pred glavnino minuto prednosti. Prevladujejo španski in francoski kolesarji.
 • 145 km do cilja: Soti so pošle moči in se je priključil glavnini, medtem ko je med ubežniki po novem še en Francoz – Thibaut Pinot. Slovenci so zaenkrat še v ozadju.
 • 170 km do cilja: Prišlo je do prvih pobegov. Glavnini so ušli Španec Antonio Jesús Soto, Belgijec Harm Vanhoucke in Francoza Franck Bonnamour ter Aurélien Paret-Peintre.

Pred etapo:

Kolesarje čaka 179,2 km dolga trasa, razdeljena na dva dela. Prvi, bolj hribovit bo dolg dobrih 70 km s tremi krajšimi a bolj strmimi vzponi, nato pa sledi še osem 13-kilometrskih krogov okoli Trenta. Skupaj bodo morali tekmovalci premagati 3765 višinskih metrov.

Taktično bo imela Slovenija dva dovršena kolesarja, kakšno bo razmerje med njima, pa bo določil potek dirke same.

“To bova videla v nedeljo. Zagotovo bova zaščitena kolesarja v naši ekipi. Ostali trije se bodo potrudili, da bova čim bolj spočita. Potem bova midva govorila med sabo. Sva dobra prijatelja, nihče ne bo dirkal s figo v žepu in bova se odločila, kako pristopiti do zadnje pol ure, ure dirkanja,” je dejal Mohorič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!