Roglič ali Evenepoel? “Ne upam si napovedati”

Kolesarstvo 4. Maj 202311:28 0 komentarjev
Roglič Evenepoel
Roglič in Evenepoel kmalu moštvena kolega? Foto: Profimedia

Čez dva dni se bo v Abrucih začela 106. izvedba dirke po Italiji. Nanjo se kot veliki kandidat za končno slavje podaja Slovenec Primož Roglič, za glavnega tekmeca Zasavca (in po mnenju številnih tudi glavnega favorita dirke) pa vsi omenjajo Belgijca Remca Evenepoela. Da bo rožnato majico 28. maja v Rimu kot končni zmagovalec oblekel eden od njiju, je prepričan tudi nekdanji kolesarski as Alberto Contador.

Odštevanje pred prvo tritedensko dirko v kolesarski sezoni 2023 se bliža koncu. Že v soboto se z manj kot 20-kilometrskih kronometrom začenja Giro d’Italia, nanjo pa z visokimi cilji in željami potuje tudi Slovenec Primož Roglič.

“Dirka bo pokazala, v kakšni formi sem. Moj cilj je skupna zmaga, to mi pomeni izziv, a sem sproščen, življenje bo tudi brez nje teklo dalje. Pomemben bo vsak dan, čeprav je jasno, da se bo dirka odločala zadnji teden,” je na spletnem druženju s slovenskimi novinarji pred prvomajskimi prazniki dejal Roglič.

“Vsekakor bomo morali že začeti na polno, vsaka sekunda bo pomembna za nas, ki se bomo borili za skupno uvrstitev. Vsekakor pa ni prioriteta vožnjo na čas dobiti in takoj prevzeti rožnato majico. To želim osvojiti v Rimu. Bomo pa taktiko od prvega dneva iz dneva v dan prilagajali in zaenkrat o njej nima smisla govoriti,” je še dodal 33-letni Kisovčan.

“Nihče ni v prednosti”

Kot glavno oviro do rožnate majice, kateri je bil blizu že ob zadnjem nastopu pred štirimi leti, ko je po smoli in zdravstvenih težavah zasedel tretje mesto, vsi kolesarski poznavalci, strokovnjaki in ljubitelji omenjajo svetovnega prvaka Remca Evenepoela. Pravzaprav je Belgijec po ocenah stavnic celo prvi favorit za osvojitev letošnje dirke po Italiji, najresnejši izzivalec pa bo Roglič.

Alberto Contador
Alberto Contador je na Giru zmagal v letih 2008 in 2015. Foto: Profimedia

Da se bo o zmagovalcu odločalo v tem dvoboju, je prepričan tudi nekdanji vrhunski kolesar in dvakratni zmagovalec Gira Alberto Contador. Španec se z drugimi kapetani ekip (Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas iz Ineosa, Joao Almeida iz UAE Emirates, Aleksandr Vlasov iz Bore, Jack Haig iz Bahrain Victoriousa …) v pogovoru za Eurosport, kjer bo znova sodeloval kot poseben analitik, ni ukvarjal.

Na vprašanje, kdo bo v Rimu na najvišjo stopničko stopil kolesar Jumbo Visme ali Soudal QuickStepa, je 40-letnik dejal: “To je zelo zahtevno vprašanje, saj govorimo o dveh izjemno kakovostnih kolesarjih. Dveh tekmovalcih, ki prihajata v odlični formi po zelo zelo dobrih pripravah. Oba sta trenirala na Teideju na Tenerifu. Roglič je v sezono vstopil izvrstno, čeprav je s treningi začel pozno. Enako velja za Remca, ki je svojo moč demonstriral v Liegu. Res komplicirano vprašanje, iskreno si ne upam napovedati, kdo bo zmagal. Enostavno ne morem enemu dati prednosti pred drugim.”

“Oba sta odlična kronometrista, lahko zmagata na vseh treh kronometrih. Tako da bo razlika med njima morala nastati v gorah.” Je pa sedemkratni zmagovalec grand tourov pri Evenepoelu vseeno našel šibko točko: “Med Vuelto (na njej je Remco lani zmagal, op. p.) in Girom je velika razlika. Če imaš na Vuelti slab dan in izgubiš 40 sekund, je na Giru to hitro lahko pet minut. Remco še ni kolesaril na veliko tritedenskih dirkah, enostavno ne pozna svojega telesa na takšnih preizkušnjah, saj ga še ni testiral.”

Jumbo-Visma se je tik pred začetkom dirke po Italiji znašla v težavah, saj sta zaradi okužbe s koronavirusom s startnega seznama odpadla Robert Gesink in Tobias Foss. Nadomestila ju bosta Jos van Emden in Rohan Dennis. A kot je dejal šef ’čebel’ na Giru Arthur van Dongen, se Roglič s tem ne obremenjuje. “Zelo je sproščen. Zaveda se, da se v kolesarstvu lahko zgodi marsikaj, nad čimer nimaš nadzora. Odlično obvladuje situacijo. Drugače pa je vse skupaj velika skrb, a ne zgolj za našo ekipo. V Italijo smo prišli v sredo in na istem letalu je bilo veliko kolesarjev. Svet je pozabil na pandemijo, mi pa vztrajamo pri maskah. Od naših tekmovalcev je bil pozitiven tudi Sam Oomen, ki je imel le lažji prehlad, medtem ko sta Robert in Tobias obležala z zelo visoko vročino.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!