Rogličev kolega z dvojčkom potrdil prevlado Jumbo Visme

Kolesarstvo 29. Mar 202317:11 0 komentarjev
Christophe Laporte
Foto: Profimedia

Kolesarji ekipe Jumbo Visma še naprej kažejo svojo premoč na belgijskih klasikah, znanih po tlakovanih cestiščih. Dobili so še peto od petih tovrstnih dirk, na preizkušnji skozi Flandrijo, od Roeselareja do Waregema, se je druge zaporedne zmage veselil Francoz Christophe Laporte.

Če mu je na dirki Gent-Wevelgem zmago prepustil moštveni kolega Wout van Aert (danes ni nastopil), je Christophe Laporte tokrat na cilj 184 kilometrov dolge dirke svetovne serije na cilj prišel sam. Skozi dirko je sicer imel obilno pomoč Tiesja Benoota, lani drugega na tej dirki, ki je z dvema napadoma razredčil glavno skupino. Francoz pa je nato ušel dobre štiri kilometre pred ciljem, njegovemu ritmu ni bil kos nihče.

Petnajst sekund za njim je prišla skupina, njen sprint je dobil še en junak tokratne preizkušnje, Španec Oier Lazkano (Movistar). Junak zaradi tega, ker je bil član glavne ubežne skupine, ki je bežala večji del dirke. Najprej je bilo v njej šest kolesarjev, na koncu pa sta ostala le Španec in Norvežan Alexander Kristoff. Njiju so zasledovalci, ki jim je v ozadju grozila tudi nekoliko večja skupina z nekaterimi favoriti na čelu z Julianom Alaphilippom, ujeli približno šest kilometrov pred ciljem. A Lazkano je v zaključku zbral moči še za sprint, v katerem je tretje mesto zasedel Američan Neilson Powless.

Laporte je tako postal prvi zmagovalec te dirke, ki ne prihaja iz Nizozemske ali Belgije, po letu 2013, ko je zmagal Italijan Oscar Gatto, Slovenec Borut Božič pa je bil drugi (leto pozneje je zasedel še tretje mesto). V zadnjih treh letih je bil zmagovalec vselej Nizozemec, dvakrat van der Poel ter enkrat Dylan van Baarle.

Slovenska predstavnika Luka Mezgec in Matevž Govekar nista igrala pomembnejše vloge, brez večjega uspeha sta ostali tudi njuni ekipi, Jayco AlUla in Bahrain Victorious.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka je bila ogrevanje za nedeljsko “kraljico” spomladanskih belgijskih klasik, dirko po Flandriji, na kateri bodo nastopili tudi nekateri, ki so si tokrat vzeli odmor. Tudi van Aert in Slovenca Tadej Pogačar ter Matej Mohorič, vsi omenjeni bodo v ožjem krogu favoritov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!