Ilka Štuhec je pometla s konkurenco

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Druga smukačica svetovnega pokala Ilka Štuhec je pod Peco upravičila vlogo favoritinje in prvič po letu 2016 postala slovenska državna prvakinja v smuku.

Po zanjo drugi najboljši sezoni v svetovnem pokalu, ki jo je kronala s srebrom v smukaškem seštevku in skupno štirimi uvrstitvami na stopničke za zmagovalke, se je 32-letna Ilka Štuhec po daljšem času “ustavila” še na državnem prvenstvu. Pod Peco, na avstrijski strani, je v smuku pometla s konkurenco. Na 1.982 metrov dolgi proti Siebenhuetten s časom 1:12,57 ni pustila presenečenja. Prvo zasledovalko, Avstrijko Alino Kogler, je prehitela za sekundo in 11 stotink. Izmed preostalih sedmih Slovenk na štartu se je rojakinji najbolj približala Neja Dvornik. Z zaostankom 3,24 je bila druga v slovenski in deveta v absolutni konkurenci, do brona na DP pa je prišla 16-letna Ana Bokal.

Prva dama slovenskega smučanja je sicer že pred dnevi dejala, da zanjo sezona še ni končana. Ob državnem prvenstvu jo namreč čakajo še treningi in testiranja, njena mama Darja Črnko pa bo ob tem tudi formalno poskrbela za nadaljnje delovanje obstoječega spremljevalnega štaba, dvomov pa ni niti o podpori opremljevalca Kästle.

Ilka Štuhec je na državnem prvenstvu v smuku nastopila prvič po letu 2016. Takrat je zmago slavila na Krvavcu, zanimivo pa je, da sta ji takrat na stopničkah družbo delali Maruša Ferk in Meta Hrovat.

Smukaška tekma državnega prvenstva je torej znova razgalila tudi položaj v hitrih disciplinah, kjer po lanskoletni upokojitvi Maruše Ferk za Ilko Štuhec ni tekmovalke, ki bi z načrtno smukaško usmeritvijo lahko dosegala omembe vredne rezultate. Dovolj pove tudi pogled na smukaško FIS lestvico, kjer je Mariborčanka na drugem mestu, naslednje aktivne Slovenke pa ne najdemo med najboljših 400. Tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v St. Antonu Slovenija ni imela svoje predstavnice v najhitrejši disciplini.

Miha Hrobat
Miha Hrobat, foto: Profimedia

Čater in Hrobat izenačena

Bolj izenačen je bil razplet v moški konkurenci. Prvo mesto sta si namreč s časom 1:10,62 razdelila Martin Čater in Miha Hrovat, na tretjo stopničko pa je z zaostankom vsega osmih stotink sekunde stopil Nejc Naraločnik, ki se je letos izkazal s prebojem v evropskem pokalu. Omenjena trojica je prehitela vse tuje goste na odprtem prvenstvu. Četrti Slovenec je bil Anže Gartner, skupno 19., medtem ko pa je mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh odstopil.