Pozitivni test pokvaril priprave Rogliča in Jumbo-Visme

Kolesarstvo 12. Jan 202215:00 > 15:17 2 komentarja
Priprav za Jumbo-Vismo v Španiji je konec. Foto: Guliverimage

Čeprav bo glavni cilj Primoža Rogliča v letošnji sezoni znova napasti rumeno majico na dirki po Franciji, pa ima aktualni olimpijski prvak v kronometru v mislih tudi dirko po Španiji. Na Pirenejskem polotoku bi namreč lahko postal prvi kolesar, ki bi Vuelto osvojil štirikrat zapored. Za razliko od prejšnjih let je ta že zdaj v njegovih načrtih. A treningi pred začetkom sezone so nekoliko okrnjeni, saj je moštvo Jumbo-Visme "obiskal" koronavirus.

Ekipa Jumbo-Visma je v torek predstavila svoje cilje za novo sezono. Beseda na spletnem dogodku se je veliko časa vrtela okrog dirke po Franciji, ki je tudi letos glavni cilj nizozemskega moštva. Potrjeno je, da bo Primož Roglič na Touru znova kapetan (na začetku bo v enaki vlogi tudi Jonas Vingegaard). Z namero po najvišjih mestih pa bo odšel tudi na dirko po Španiji. Po koncu konference, na kateri je bil bolj redkobeseden, je Slovenec za manjšo skupino novinarjev bolj podrobno razkril svoje cilje in razmišljanja pred začetkom sezone. V nadaljevanju povzemamo zapis s spletne strani cyclingnews.com.

Okužba pokvarila priprave v Španiji

Priprave Jumbo-Visme v Španiji je sicer le dan po uradni predstavitvi pred sezono 2022 zmotil pozitivni test na koronavirus. Nizozemska ekipa je zato s pripravljalnim trening kampom v Alicanteju zaključila. Kolesarji, ki lahko odidejo domov, so to storili, okuženi in tisti z rizičnim kontakom pa so v samoizolaciji.

“Zdravje naših kolesarjev in osebja je ključnega pomena. Prav zato zaradi okužbe končujemo s trening kampom v Španiji. Še enkrat več se je potrdilo, da je v teh časih zelo težko organizirati takšne aktivnosti. Seveda bomo naredili vse, da se bodo kolesarji na sezono kljub težavam lahko dobro pripravili,” je dejal športni direktor Merijn Zeeman.

Kolesarjenje je zanj užitek

Kot piše omenjeni portal, je Roglič večkrat izpostavil, da želi na kolesu uživati. “Rad bi se le zabaval in užival. Če bom videl, da me dirkanje na tritedenskih dirkah ne veseli več, jih bom nehal voziti. Se bom preusmeril na enodnevne ali druge dirke. A v tem trenutku me zelo veselijo, skušal bom biti čim boljši na teh najdaljših preizkušnjah.”

Upa, da se mu na dirki po Franciji nasmehne sreča. Leta 2020 je rumeno majico namreč izgubil na predzadnji etapi, lani je odstopil po grdem padcu v prvem tednu. “Na to ciljamo, za to se bomo borili. Ključne so dobre priprave, nato pa bomo na teh dirkah poskusili tudi uživati,” je ponovil.

Priprave Jumbo-Visme v Španiji je prekinil pozitivni test na koronavirus. Foto: Guliverimage

Močni fantje so prednost, a morajo biti ekipa

Jumbo-Visma bo najvišjo stopničko na Elizejskih poljanah znova napadla z zelo močno zasedbo. Šesterica je že znana, v njej sta tudi Steven Kruijswijk, tretji leta 2019, in že omenjeni Vingegaard, drugi 2021. Zadnja dva kolesarja bosta znana maja. “Šele na koncu bomo videli, kako bo vse skupaj delovalo. A jasno potrebuješ čim več močnih kolesarjev. Predvsem pa bomo morali delovati kot ekipa. Če bo kdo od nas nato lahko zmagal, se bomo temu podredili,” je dejal priljubljeni Rogla.

Eden od ciljev bo tudi osvojitev zelene majice z Belgijcem Woutom van Aertom. “Več močnih fantov kot je v ekipi, več potencialnih problemov lahko nastane. Vsak je seveda motiviran za svoje cilje,” je 32-letnik iz Kisovca opozoril na morebitni konflikt interesov. A hitro dodal: “Če bomo imeli dobro in zdravo komunikacijo in bomo vedeli, zakaj bomo na dirkah, lahko skupaj dosežemo marsikaj.”

Wout van Aert (levo) in Primož Roglič (desno) na predstavitvi Jumbo Visme pred sezono 2022. Foto: Guliverimage

Vrhunec je Tour, a cilji so visoki tudi drugod

Še pred vrhuncem sezone ga čaka nekaj pomembnih dirk. Sezono bo začel na preizkušnji Pariz-Nica, s katero ima iz lanskega leta neporavnane načrte. Zadnji dan je, ko je bil na poti do skupne zmage, namreč dvakrat padel in v skupnem seštevku končal kot 15. Znova se bo preizkusil tudi na spomeniku Milano-San Remo, sledi dvakrat osvojena Baskija, Valonska puščica ter še en spomenik Liege-Bastogne-Liege. Zadnjega je osvojil pred dvema letoma.

Predvidene dirke Primoža Rogliča v 2022

6.–13. 3.: Pariz–Nica
19. 3.: Milano–San Remo
4.–9. 4.: Dirka po Baskiji
20. 4.: Valonska puščica
24. 4.: Liege–Bastogne–Liege
1.–24. 7.: Dirka po Franciji
18. 8.-11. 9.: Dirka po Španiji

“Vsi vedo, da sta največja cilja Tour in Vuelta, saj sta, recimo, največji dirki. A če bom na dirki Pariz-Nica v dobri formi in imel možnosti za dober rezultat, ne bom prav nič zaviral. Tud Milan-San Remo je zelo zanimiva dirka, eden od spomenikov. Cilj je biti spet tam in pomagati Woutu. On je eden največjih favoritov, super bi mu bilo pomagati,” se tudi drugih vrhuncev sezone veseli Roglič.

Vuelta potrjena, napad na rekord tudi

S temi besedami je tudi uradno potrdil, da bo po dirki po Franciji nastopil tudi na španskih cestah. “Jasno je, da bom na Touru kolesaril le zato, da bom bolje pripravljen na Vuelto,” se je uvodoma pošalil. Dirke po Španiji v zadnjih treh letih v začetku sezone ni imel v načrtih, pa jo je vseeno osvojil trikrat zapored. S četrto zmago bi izenačil rekord Roberta Herasa po številu končnih slavij na Pirenejskem polotoku, postal pa bi sploh prvi s štirimi zaporednimi zmagami.

“Ja, upam, da se vrnem na Vuelto. Noro in izjemno bi bilo, če bi mi uspel rekord. Če sem iskren, si trase še nisem ogledal. Trenutno je v moji glavi res le dobra fizična priprava, Vuelta pa je na sporedu zelo pozno. A ker se dirka s prvimi tremi etapami začne v Utrechtu na Nizozemskem, je to zelo pomembno za našo ekipo. Nato sledi kronometer tu blizu Alicanteja, vključenih pa je tudi veliko zame neznanih vzponov,” je usmeril svoj pogled proti avgustovsko-septembrski preizkušnji.

Foto: Guliverimage

Kot še piše cyclingnews.com, je za konec Roglič, ki je lani jeseni z dolgoletno partnerko Loro Klinc skočil v zakonski jarem, spregovoril še o konkurenci. “Večinoma je tako, da ne vem, s kom dirkam, saj ne moreš vplivati na to, kdo je zraven. A več je fantov, ki dirkajo na enakih dirkah kot jaz, bolj je zanimivo. Več je medsebojnega dirkanja, najmočnejši pa zmaga,” je dejal in potrdil, da se zagotovo veseli dvobojev z rojakom Tadejem Pogačarjem tako na Touru kot na Vuelti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje