“Tadej je dal Giru novo dimenzijo”

Kolesarstvo 27. Maj 202415:00 2 komentarja
Mauro Gianetti
Foto: Uroš Skaza

Šef ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti je ob zaključku Gira spregovoril za Sportklub. Prevlada Tadeja Pogačarja ga je preprosto navdušila, toda Italijan opozarja, da je to le prvi korak do zastavljenega cilja.

Ko je konec lanskega leta postalo jasno, da se bo Tadej Pogačar udeležil dirke po Italiji, so se hitro pojavila ugibanja, kaj bo z njegovim nastopom na Touru de France. V ekipi UAE Emirates so se hitro odzvali in potrdili, da bomo prvega kolesarja sveta videli tudi v Franciji. V lovu na dvojček, ki je nazadnje uspel Marcu Pantaniju leta 1998.

“To je velik izziv, a to smo vedeli že od začetka. Če ne poskusi, tega ne more doseči. Zaenkrat je vse perfektno, Tadej je v neverjetni formi. Že od začetka sezone trenira zelo trdo in resno. Z ekipo smo se povsem osredotočili na večetapne dirke. Če bi več tekmoval na enodnevnih klasikah, bi moral nastopiti na več dirkah, da bi preizkusil čim več različnih terenov,” je o izzivih dejal šef emiratov Mauro Gianetti.

Tadej Pogačar Giro 2024
Foto: Uroš Skaza

Še bolje od načrtov

Ključni mož, da je ekipa leta 2017 na pogorišču Lampreja sploh nastala, je pojasnil, zakaj so se v ekipi odločili za tak korak. “Gre za evolucijo skozi leta. Tadej je zdaj dovolj star in zrel. Trasa letošnjega Gira je bila oblikovana perfektno, da omogoča še nastop na Touru. Ni bila tako ekstremno zahtevna kot v prejšnjih treh ali štirih izvedbah. Ko smo na predstavitvi videli profile, nam je bilo hitro jasno, da bomo poskusili v lovu na dvojček. Vse je načrtovano že od oktobra. Toda kot že omenjeno: če hočeš dvojček, moraš najprej zmagati na Giru. Zaenkrat je vse tako, kot smo si zamislili. Od torka naprej se bomo posvetili Touru. Tadejeva regeneracija poteka v redu, celo bolje od pričakovanj.”

Švicar je bil navdušen nad prikazanim. Pogačar je drugega Danija Martineza ugnal za devet minut in 56 sekund! “Na njegovem telesu pa tudi pri številkah, ki jih proizvaja na kolesu, vidim evolucijo. Na Giru je bila z njim zelo močna ekipa, podobna tisti, ki je bila ob Tadeju tudi na zadnjih dveh dirkah po Franciji. Dobro se poznajo, čutijo se. Ni se jim treba veliko pogovarjati. Sodelovanje je bilo izjemno, tudi pomočniki so se dobro menjavali ob njem, da so ob morebitnem slabem dnevu enega preostali nadomestili trud.”

Mauro Gianetti
Foto: Uroš Skaza

Kaj čaka Pogačarja v naslednjih dneh in tednih, smo se pogovarjali z drugim šefom emiratov Joxeanom Matxinom Fernandezom. 

Mirnost, sproščenost, samozavest

Pa ga je kapetan zasedbe, v kateri je zelo pomembno delo opravil še en Slovenec Domen Novak, s čim presenetil? “Zelo miren je bil. V prvem tednu je sicer potreboval malce časa, da je dojel, kako na Giru stvari izgledajo in kakšen vpliv ima na navijače in tukajšnje okolje. Morda je bil celo malce presenečen. A je dirkal zelo sproščeno in samozavestno. Zaupal je ekipi. Ko se Tadej počuti dobro, je jasno, kam spada. Celoten štab, ne samo kolesarji, so bili zelo osredotočeni. Dali so 100 odstotkov zanj, kar je Tadeju dajalo mirnost, da imamo vse pod nadzorom. In tako je bil lahko še bolj sproščen.”

Za bogato ekipo z državnim sponzorstvom Združenih arabskih emiratov je to prva rožnata majica od nastanka pred sedmimi leti. “Giro je zgodovinska dirka, vsi največji šampioni so ga osvojili. Tour je seveda Tour, ampak tudi italijanska pentlja je pomembna. Zame je na enakem nivoju. Če želiš biti med največjimi zvezdami kolesarstva vseh časov, moraš priti sem in osvojiti maglio roso,” je dodal Gianetti.

Pogačar Giro 2024
Foto: Uroš Skaza

Nova dimenzija

In še podrobneje pojasnil pomembnost Pogačarjevega nastopa tudi za organizatorje, kar nam je potrdil tudi direktor Gira Mauro Vegni. “Tudi za ekipo in za naše sponzorje je dirka zelo pomembna. Italijani res obožujejo to dirko, zdaj pa smo videli tudi, kako je Tadej odmevnost preizkušnje ponesel po svetu. Ne samo, da je izreden kolesar, je tudi mednarodna zvezda. Giru je dal novo dimenzijo, zato je bilo za organizatorje pomembno, da so ga privabili. Lahko smo ponosni, da je sprejel odločitev, da nastopi.”

Vse skupaj pa je bilo še lažje, ker so mu italijanski navijači zelo naklonjeni. “Še kot mladenič je svoje prve mednarodne dirke vozil v Italiji. Zelo rad ima to državo in ljudi. Zelo uživa, ko je tukaj. Italijanski navijači pa to čutijo in mu vračajo,” je zaključil naš sogovornik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje