Koliko je po zmagi na Giru kapnilo v žep Tadeja Pogačarja

Kolesarstvo 27. Maj 20249:00 2 komentarja
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je dirko po Italiji dobil z največjo razliko v skupnem seštevku Gira po 59 letih. Izjemna prevlada slovenskega zvezdnika, ki jo je kronal s kar šestimi etapnimi zmagami, se pozna tudi pri finančnem zaslužku, kjer je pobral več kot četrtino celotnega denarnega sklada.

Organizatorji dirke po Italiji so na 107. izvedbi boja za rožnato majico med kolesarje in ekipe razdelili točno milijon šeststo tisoč evrov nagrad. Razporeditev financ je bila točno določena že pred dirko, poleg skupnih seštevkov pa so bile seveda največ vredne etapne zmage – vsak tekmovalni dan je bilo finančno nagrajenih najboljših 20 tekmovalcev – in nošnje prestižnih majic.

Kdo je po koncu treh tednov napornega dirkanja na vrhu denarnega zaslužka, ni nikakršno presenečenje. Prav tako kot v skupnem seštevku dirke ima tudi tukaj Tadej Pogačar ogromno prednost pred zasledovalci.

Kapetan UAE Emirates je prejel dobrih 265 tisoč evrov kot osvojitelj rožnate majice, 66 tisoč evrov pa mu je prineslo šest etapnih zmag, vsaka po 11 tisoč. Tu je še skupni seštevek gorskih ciljev (pet tisoč evrov) in dnevne nagrade za nošenje majic v obeh razvrstitvah. Dve drugi mesti in eno tretje pa peto mesto v seštevku sprinterskih točk … Vse skupaj je 25-letniku iz Klanca pri Komendi na račun prineslo kar 414.751 evrov.

Slovenec je konkurenco pustil krepko za seboj, drugouvrščeni Dani Martinez je svoj transakcijski račun obogatil za 155.644 evrov, med prvo peterico pa najdemo še zmagovalca v seštevku ciklamne majice Jonathana Milana, tretjeuvrščenega v skupnem seštevku Gerainta Thomasa in zmagovalca treh etap, tudi zadnje v Rimu, Tima Merlierja.

Pet največjih zaslužkarjev na Giru 2024:

Tadej Pogačar, 414.751 evrov
Dani Martinez, 155.644 evrov
Jonathan Milan 85.314
Geraint Thomas 79.418
Tim Merlier 45.909

Nagrade za kolesarje so v primerjavi z nekaterimi športi (nogomet, tenis, formula ena …) smešno nizke, ob tem pa jih kapetani po nepisanem pravilu razdelijo tudi med svoje ekipne kolege. Kljub temu je Pogačar močno odskočil od običajnih okvirjev – za primerjavo: Primož Roglič je na lanskem Giru zaslužil 289.842 evrov.

Razvrstitvi med posamezniki pa sledi tudi seznam najbolj finančno uspešnih ekip na prvem grandtouru sezone. Pričakovano so na vrhu Pogačarjevi emirati, med prvo peterico pa najdemo še Boro Hansrohe, Ineos Grenadiers, Soudal Quick-Step in Lidl Trek.

Pet finančno najuspešnejših ekip Gira 2023:

UAE Emirates 432.509 evrov
Bora Hansgrohe 169.440 evrov
Ineos Grenadiers 162.892 evrov
Soudal Quick-Step 101.592
Lidl Trek 94.574 evrov

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje