Tako dolgo na Pogačarja in Rogliča nismo čakali še nikoli

Kolesarstvo 12. Jan 202417:00 0 komentarjev
Pogačar Roglič
Foto: UAE Team Emirates/Fizza in Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel

Z začetkom leta 2024 smo vstopili v šesto sezono, odkar na najvišjem nivoju svetovnega kolesarstva tekmujeta tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar. Slovenska šampiona sta nas v zadnjih letih razvadila z vrhunskimi rezultati in številnimi zmagami, nekaterimi tudi v prvih mesecih vsakega leta. Tokrat bomo na nastop vsaj enega izmed njiju čakali najdlje, odkar skupaj nastopata v svetovni seriji.

Čeprav zaradi različnih dejavnikov seveda na koledarju dirk lahko pride do določenih sprememb, pa je po predstavitvah moštvenih načrtov za sezono 2024 pri UAE Emirates in Bori Hansgrohe jasno, da bosta Tadej Pogačar in Primož Roglič novo tekmovalno leto odprla v začetku marca.

Prvi se bo 2. marca znova podal na bele ceste v Toskani, kjer bo na ‘šestem’ spomeniku Strade Bianche skušal ponoviti zmago iz leta 2022. Roglič pa o startu sezone še ni odločen, na medijskem terminu novega moštva je razkril, da v ekipi še tehtajo, ali nastopiti na dirki Pariz-Nica (tam je zmagal 2022) ali na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja (tam je zmagal v letih 2019 in 2023). Ne glede na to, ali se bo Zasavec odločil za francosko ali italijansko preizkušnjo, obe se začneta v prvih dveh dneh marca – dirka proti soncu 3., Tireno-Adriatico pa 4. marca.

Se vam zdi trenutno zdi, da je to še daleč? Občutek nas ne vara, saj sta nas najboljša slovenska kolesarja v zadnjih letih navadila na hitrejše začetke sezone.

Od vključno leta 2019, odkar oba nastopata v svetovni seriji, je 2. marec najpoznejši datum, ko se bo eden izmed njiju pojavil na startu. Poglejmo si najprej Pogačarjeva pretekla leta.

Pogačarjevi začetki sezon:

2019: 15. januar (dirka po Avstraliji)

2020: 5. februar (dirka po Valencii)

2021: 21. februar (dirka po ZAE)

2022: 20. februar (dirka po ZAE)

2023: 13. februar (klasika Jaen Paraiso)

2024: 2. marec (Strade Bianche)**

** ni še uradno

25-letnik iz Klanca pri Komendi se je najhitreje na startu pojavil v svojem krstnem letu med elito, ko je sezono odprl z nastopom na etapni dirki v Avstraliji (Tour Down Under). V naslednjih štirih letih je s tekmovalnim dirkanjem vselej začel že februarja (v Valencii, dvakrat na domači dirki ekipe UAE v Združenih arabskih emiratih in lani na španski klasiki po Jaenu). Kot lahko opazimo, je z dirkami po nepisanem pravilu začenjal prej kot starejši rojak, kar pa je glede na razliko v starosti pričakovano.

Tadej Pogačar
Foto: UAETeamEmirates / Fizza

Rogličevi začetki sezon:

2016: 19. januar (dirka po Avstraliji)

2017: 1. februar (dirka po Valencii)

2018: 31. januar (dirka po Valencii)

2019: 24. februar (dirka po ZAE)

2020: 21. junij (cestna dirka državnega prvenstva)*

2021: 7. marec (dirka Pariz-Nica)

2022: 26. februar (klasika Faun-Ardeche)

2023: 6. marec (dirka od Jadranskega do Tirenskega morja)

2024: 3. marec (dirka Pariz-Nica) ALI 4. marec (dirka od Jadranskega do Tirenskega morja)**

* sezona, spremenjena zaradi koronavirusa

** ni še uradno

Pogled na Rogličeve začetke sezon pa prav tako razkriva vse poznejše starte. Če je bil v prvih letih vselej v pogonu že januarja ali pa vsaj februarja, se je v zadnjih letih datumsko zamaknil vse bolj proti marcu. Izjemi sta leti 2020 in 2022. V prvem, ki ga je močno zaznamoval koronavirus, se spomladi sploh ni pojavil na startu, prvič se je na kolesu znašel šele po prekinitvi pandemije, in sicer 21. junija na državnem prvenstvu, kjer je zmagal. Predlani pa je sezono odprl z dvema februarskima francoskima enodnevnima klasikama, kjer ni bil v ospredju, a je položil temelje za zmagovit nastop na dirki Pariz-Nica.

Primož Roglič
Foto: Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel

Če se bosta prvi in četrti kolesar svetovne lestvice držala začrtanega koledarja, bomo prvi nastop enega od njiju torej dočakali 2. marca. Skupaj pa ju zaradi različnih programov na cesti ne bomo videli vse do vrhunca sezone – dirke po Franciji, ki bo na sporedu od 29. junija do 21. julija. Prvo etapo bodo gostile italijanske Firence. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Kaj pa uspehi?

Oba Slovenca sta v svojih uvodnih nastopih v vsaki izmed sezon tudi zelo uspešna. Pogačar je tako po prvem letu v WorldTouru, ki ga je odprl s skupnim 13. mestom po Avstraliji, dobil vse naslednje prve dirke (2020-2023).

Roglič je leta 2016 v Avstraliji odstopil, leta 2017 je bil na dirki po Valencii skupno 49., leto zatem pa na isti dirki že šesti. Leta 2019 je za uvod dobil dirko po ZAE, v prvem letu pandemije je dobil že omenjeno državno prvenstvo. 2021 je bil vse do padca v zadnji etapi na odlični poti, da osvoji prestižno dirko Pariz-Nica, a je po izpahnjeni rami končal kot 15. Leto 2022 je odprl s 26. mestom na dirki Faun-Ardeche, lani pa se je po daljšem odmoru zaradi operacije rame zmagovito vrnil na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!