Neverjetni Primož Roglič znova ugnal vso konkurenco

Kolesarstvo 10. Mar 202316:25 > 19:25 2 komentarja
Primož Roglič
Primož Roglič. Foto: profimedia

Primož Roglič ne popušča. Po zmagi na včerajšnji četrti je dobil tudi peto etapo na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Rogliču je na vzponu na Sassotetto ostalo največ moči, čeprav se je na zadnjem klancu bolj skrival v ozadju. Napadali so ostali konkurenti, Roglič pa je s pomočjo prvega pomočnika Nizozemca Wilca Keldermana, le sledil. V ciljnem sprintu je ugnal vso konkurenco in se veselil še druge zaporedne etapne zmage.

Dobra dva kilometra pred koncem je poleg vetra začelo še deževati. Domačin Damiano Caruso (Bahrain Victorius) se je prvi opogumil in začel sprintati proti cilju. Glavnini je kmalu pobegnil za več 20 sekund, kar pa vseeno ni bilo dovolj, saj so ga ostali dober kilometer pred ciljem spet ujeli.

S tem je Roglič prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Pred prvim zasledovalcem Nemcem Lennardom Kämno ima zdaj 4 sekunde prednosti, tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates) z zaostankom 12 sekund.

Drugo mesto je osvojil Italijan Giulio Ciccone (Trek – Segafredo), tretje Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos). Lennard Kämna (Bora – Hansgrohe), do današnje etape vodilni, je končal kot peti.

Slovenski šampion je po težki etapi povedal: “Nor zaključek etape in nova zmaga. Imam se super. Dan je bil izjemno težek. Še vedno prihajam nazaj v najboljšo formo. Zaključni vzpon je bil dolg in zahteven.” Že včeraj je Roglič dejal, da je bil v cilju presenečen, ko je prišel do zmage. “Seveda sem presenečen tudi danes. Po poškodbi je to moja prva dirka in že imam dve etapni zmagi. Že zdaj sem dosegel več, kot sem si predstavljal pred dirko.”

Etapo je krojil tudi veter: “Precej močno je pihalo. Etapa je bila zapletena. Tudi na zadnjem vzponu je bil veter močan. A vsi vemo, da kolesarstvo ni individualni šport. Moji ekipni kolegi so tudi danes opravili odlično delo in me pripeljali do zmage,” je dodal 33-letnik.

Peta etapa od Morro d’Ora do Sassotetta v dolžini 165 kilometrov je bila na koncu skrajšana za 2,5 kilometra. Razlog je bil v močnem vetru na sicer načrtovanem cilju ob smučišču. Podobne težave so imeli tudi na dirki Pariz – Nica. Tam je bila šesta etapa za Tadeja Pogačarja in ostale kolesarje celo odpovedana.

Jutri čaka kolesarje na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja šesta, razgibana etapa v okolici Osima. 193-kilometrska preizkušnja se bo zaključila z vzponom in novo priložnostjo za slavje Primoža Rogliča. Ta je pred jutrišnjo preizkušnjo povedal: “Jutri bo odločilna etapa s številnimi “stenami”, tudi kocke bodo. Potrebno bo dirkati, ekipo imamo močno. Konec koncev morem tudi sam biti dober, če želim obdržati majico vodilnega. Za zgubiti nimam nič.”

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje