V lov na zgodovinske uspehe brez Primoža Rogliča

Kolesarstvo 21. Dec 202318:45 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Leta 2023 je ena kolesarska ekipa prvič v eni sezoni osvojila zmage na vseh tritedenskih dirkah. Ekipi Jumbo-Visma, ki se bo 1. januarja preimenovala v Team Visma - Lease a Bike, je ta izjemni dosežek uspel s tremi različnimi zmagovalci. Primož Roglič je zmagal na Giru, Jonas Vingegaard na Touru in Sepp Kuss na Vuelti. Zgodovinski dosežek v že tako veličastni sezoni so kronali s skupno 69 zmagami.

“Uspeh brez primere in rezultat predanosti celotne organizacije,” je na predstavitvi ekipe lanske rezultate opisal generalni direktor Richard Plugge.

Športni direktor Merijn Zeeman je dodal, da ekipa ne bo mirovala in da ima velika pričakovanja za prihodnjo sezono: “Naša ekipa želi blesteti na spomladanskih klasičnih dirkah, zmagati na etapah dirke po Italiji, tretje leto zapored zmagati na dirki po Franciji in se kot branilka naslova izkazati na dirki po Španiji.”

“Lahko pričakujete ambiciozne cilje. Želimo še naprej ustvarjati športno zgodovino in to nam bo uspelo, če bomo naslednje leto skupaj dosegli te cilje,” je še dodal Zeeman.

Lanski uspeh težko dosegljiv

V ekipi s kolesarji, kot so Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot in Dylan van Baarle, ciljajo na vrhunske dosežke na spomladanskih klasikah. V ospredju bosta dirki po Flandriji in Pariz-Roubaix.

“Zmagati na enem od teh spomenikov ostajajo sanje in storili bomo vse, kar je v naši moči, da se nam te sanje uresničijo,” je povedal Wout van Aert.

Morda nekoliko konzervativno so v nizozemski ekipi napovedali zgolj boj na etapne zmage na dirki po Italiji, kjer je lani skupno zmago slavil Primož Roglič.  Tokrat bodo glavni aduti van Aert, Olav Kooij in Cian Uijtdebroeks.

Jonas Vingegaard se bo na dirki po Franciji znova boril za rumeno majico in si prizadeval za tretjo zaporedno zmago na največji kolesarski dirki na svetu. Danec bi se pridružil izjemnemu seznamu kolesarjev. “Seveda ne bo lahko. Konkurenca je huda, vendar verjamemo v svoj pristop in zagotovili bomo, da bomo imeli spet odličen načrt,” je povedal dvakratni zmagovalec Toura.

Z velikimi ambicijami se Nizozemci podajajo tudi na zadnjo tritedensko dirko, kjer so v letu 2023 prišli do zgodovinske trojne zmage v skupnem seštevku.

“Prejšnja sezona je bila zgodovinska in kot branilci naslova smo vedno ambiciozni, vendar bodo naši konkretni načrti za Vuelto dokončani pozneje,” je za zdaj nekoliko skrivnosten športni direktor.

Zahvala Rogliču pred predstavitvijo

“Jutri bomo predstavili novo ekipo za leto 2024. Težko se bomo poslovili od enega najboljših kolesarjev v naši zgodovini. Brez tebe ne bi bili tam, kjer smo danes, in hvaležni smo ti za tvojo vlogo pri naši rasti. Veliko sreče tebi in tvoji družini,” je zapisal vodja ekipe Jumbo-Visma.

Visma – Lease a Bike, potrjeni nastopi za leto 2024


Dirka po Italiji:

  • Wout van Aert
  • Olav Kooij
  • Cian Uijtdebroeks

Dirka po Španiji:

  • Sepp Kuss
  • Jonas Vingegaard
  • Wout van Aert
  • Ben Tulett

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!