Prvi spopad Pogačar-Vingegaard že na Giru? Nekdanji Rogličev šef odgovarja

Kolesarstvo 20. Dec 202319:14 0 komentarjev
Vingegaard Pogačar
Foto: Profimedia

V svetovni kolesarski javnosti še naprej odmeva novica, da bo Tadej Pogačar v sezoni 2024 prvič v karieri nastopil na dirki po Italiji, kljub temu pa ga bomo videli tudi na dirki po Franciji. Prvi kolesar sveta je svoje načrte obširneje že pojasnil, v četrtek pa bo to storila tudi Jumbo-Visma na čelu z Jonasom Vingegaardom.

Odločitev, da se bo Tadej Pogačar v prihodnjem letu udeležil dveh grand tourov, še naprej razveseljuje ljubitelje kolesarstva po vsem svetu. Lov na dosežek Marca Pantanija, ki je leta 1988 kot zadnji osvojil dvojček Giro-Tour v istem letu, namreč prinaša veliko zanimivih bojev za rožnato in rumeno majico.

Čeprav Pogačarjeva prisotnost zaradi njegove neizmerne kakovosti otežuje delo konkurenci, pa so njegove odločitve veseli tudi pri tekmecih. Merijn Zeeman, glavni športni direktor Jumbo-Visme, se zaveda, kako težko je Tadeja premagati, a mu kljub temu priznava odličnost.

“Vprašajte me čez leto dni, ali je Pogačarjeva odločitev, da pred Tourom nastopi še na Giru, dobra za nas,” je Nizozemec v šali dejal v pogovoru za Global Cycling Network (GCN). In nadaljeval v bolj resnem tonu: “Težko je reči. Vsi vemo, kako zelo dober kolesar je, za mnoge je najboljši na svetu. Vse dirke naredi zelo atraktivne in zato so navijači njegove udeležbe na Giru lahko zelo veseli. Predstavlja izziv tako za nas kot za druge ekipe, da vidimo, če ga lahko premagamo. Za kolesarstvo na splošno pa njegova prisotnost pomeni, da so dirke bolj celostne in bolj zanimive.”

Čeprav bo dirka po Italiji 2024 v zadnjem tednu nekoliko manj zahtevna kot letos, pa so številni strokovnjaki mnenja, da bi nastop na Giru Pogačarju lahko preprečil, da bi vrhunec forme dosegel na Touru. Zeeman se s to oceno ne strinja. “Letos sem bil zelo zaskrbljen zaradi Seppa Kussa. Ko se je Wilco Kelderman poškodoval pred Girom, smo potrebovali močno menjavo. Odločili smo se za Kussa. Nato me je skrbelo za njegovo stanje na Touru. A če stvari narediš prav, si lahko na zelo visokem nivoju na obeh dirkah. Prav zaradi Seppa verjamem, da lahko Tadej uspešno nastopi na obeh. S tako talentiranim kolesarjem in dobrim načrtovanjem v ekipi je izvedljivo.”

Merijn Zeeman
Merijn Zeeman. Foto: Profimedia

Zaradi slabe izkušnje s Pogačarjem v letu 2020, ko je rumeno majico Primožu Rogliču izmaknil predzadnji dan, pri Jumbo-Vismi Tadeja ne bodo podcenjevali. “Skupaj s Primožem in Remcom Evenepoelom je na vrhu našega seznama. Po navadi je prav Pogačar povsem na vrhu, a bosta tudi Primož in Remco zelo zelo močna tekmeca,” je dodal.

Kaj pa Zeeman meni o mnenju nekaterih, da se je Pogačar odločil za Giro zato, ker čuti, da prvaka Toura v letih 2022 in 2023 Jonasa Vingegaarda v Franciji ne more premagati? “Ne. Mislim, da to ne drži. Verjetno so s Tadejem veliko govorili v ekipi, s trenerji. Verjetno je za njimi veliko debat, če je izvedljivo obe dirki odpeljati z mislijo na zmago. Vem tudi, kot je že sam večkrat dejal, da so mu zelo všeč italijanske dirke. Etape in vzdušje, zato zame ni presenečenje, da se je odločil za to.”

Pogačar Vingegaard
Foto: Profimedia

Hitro po Pogačarjevi najavi dirkanja na Giru so se začela pojavljati ugibanja, če bi se lahko za enako potezo odločil tudi Vingegaard. “Lahko potrdim, da ne bo šel v Italijo. Vem, da je v enem izmed intervjujev rekel, da bi rad nekoč dirkal na vseh treh grandtourih v sezoni. Nisem prepričan, če ve, kaj govori, toda naslednje leto ga na italijanski pentlji ne bo,” je zatrdil Zeeman.

Če so bile besede Nizozemca resnične, bo zelo verjetno jasno že v četrtek, ko bo Jumbo-Visma organizirala medijsko predstavitev pred novo sezono. Tam bodo zagotovo znani tudi Vingegaardovi načrti.

Dan pred predstavitvijo kolesarjev, na kateri prvič po letu 2016 ne bo Primoža Rogliča, so se rumeno-črni še enkrat poslovili od Zasavca. Na družbenih omrežjih so še enkrat objavili posnetek ob njegovem slovesu in dodali napis: ‘Kakšna vožnja je za nami!’.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!