Ullrich odprl dušo: Kot bi šel na strelski dvoboj z nožem

Kolesarstvo 21. Nov 20238:48 0 komentarjev
Jan Ullrich leta 2006 pred začetkom dirke po Franciji. Foto: Profimedia

To, da je nekdanja nemška kolesarska ekipa Team Telekom uporabljala prepovedana sredstva, ni več skrivnost. Zdaj je prvi zvezdnik ekipe, nekdanji profesionalni kolesar Jan Ullrich, ki je leta 1997 osvojil tudi dirko po Franciji 1997, za nemški magazin Stern prvič spregovoril o okoliščinah v moštvu.

“Zelo hitro sem se naučil, da je doping v kolesarstvu in sploh v ekipi zelo razširjen. Rekli so mi: dober si, izjemno si nadarjen, treniraš z veliko truda, imaš vse potrebne veščine. Toda če se želiš obdržati tukaj, na vrhu, moraš sodelovati,” je 49-letnik povedal za Stern.

Ullrich se je leta 1995 pridružil takratni vzorčni nemški dirkalni ekipi in dve leti kasneje postal edini Nemec, ki je zmagal na dirki po Franciji.

Ullrich, o čigar življenju bo naslednji teden izšel dokumentarec na Amazon Prime, lastnega dopinga ni izrecno priznal. “Splošno razširjeno mnenje v tistem času je bilo, da če kolesariš brez pomoči, je tako, kot da bi šli na strelski dvoboj, oboroženi zgolj z nožem,” je dejal nekdanji kolesar iz Rostocka.

Takrat se je vsem zdelo povsem običajno, je razkril: “Splošni odnos, ki je prevladoval, je bil: če tega ne storiš, kako boš preživel na dirki? Potem voziš v pelotonu in veš, da si verjetno eden tistih, ki nimajo ničesar v sebi, in zato tudi nimaš nobenih možnosti.”

Jan Ullrich bo decembra praznoval Abrahama. Foto: Profimedia

Ullricha je njegova ekipa leta 2006 suspendirala zaradi povezav s španskim zdravnikom za doping Eufemianom Fuentesom, Mednarodno športno razsodišče Cas pa mu je leta 2012 prepovedalo nastopati za dve leti.

Da o dopingu ni govoril leta 2006 ali leto pozneje, ko so doping priznali številni drugi Telekomovi vozniki, je bilo predvsem zaradi pravnih razlogov, je dejal. Leta 2006 “ni želel biti izdajalec”, leta 2007 pa je proti Ullrichu potekal kazenski postopek. “Moji odvetniki so mi svetovali, naj molčim. Nasvet, ki sem ga upošteval, a njegove posledice sem dolgo trpel.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!