Velika sprememba in konec ironije za Jonasa Vingegaarda

Kolesarstvo 20. Nov 202316:11 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Za zmagovalcem zadnjih dveh izvedb dirke po Franciji Jonas Vingegaard je velika življenjska sprememba. Skupaj z družino se je preselil v Švico, s čimer želi Danec izboljšati svoje pogoje za trening.

Jonas Vingegaard se je na zadnjih dveh Tourih de France izkazal kot odličen hribolazec, ki je v ključnih trenutkih poletja 2022 in 2023 strl tudi najboljšega kolesarja sveta Tadeja Pogačarja. Kar nekoliko ironično, da je Danec tako izvrsten v vožnji navkreber, ko pa najvišji hrib v njegovi domovini meri pičlih 171 metrov.

Seveda kolesar Jumbo-Visme večino svojih treningov opravi v tujini, a zaradi številnih potovanj je trpelo njegovo družinsko življenje. Skupaj z ženo Trine Marie Hansen, s katero sta se spoznala še v času njegovega nastopanja za kontinentalno ekipo Colo-Quick, imata triletno hčerko Frido. Vingegaard se je pred kratkim usklajevanju in kompromisov med treningi in časom v družbi najbližjih odločil narediti konec. Skupaj z družino se je preselil v Švico.

V državi v osrčju Alp so si nov dom poiskali v kantonu Ticino, kjer že stanuje Jonasov rojak in nekdanji svetovni prvak (2019) v kolesarstvu Mads Pedersen. Veliko bolj primerni tereni za kolesarjenje v klanec so bili glavni razlog za selitev. “Dejstvo, da v zadnjem času nismo več toliko potovali kot pred kratkim, zagotovo pomaga. Včasih sem vedno potoval na različne kraje, zdaj pa se je to končalo. Vse to naši družini zelo koristi, ustalili smo se in naše življenje je zdaj veliko lažje.”

Vingegaard, zdaj že nekdanji moštveni kolega Primoža Rogliča, je pri 26 tako prvič zapustil svoj rojstni kraj Glyngore na Danskem.

Vingegaard
Vingegaard z ženo Trine Marie. Foto: Profimedia