Tadej Pogačar prepričan, da bo Primož Roglič še večja grožnja

Kolesarstvo 20. Nov 202319:01 0 komentarjev

Eno najpogostejših vprašanj, s katerim se v obdobju po koncu sezone 2023 srečuje Tadej Pogačar, je, kako osebno gleda na prestop Primoža Rogliča iz Jumbo-Visme k Bori Hansgrohe. V pogovoru za različne medije je večkrat poudaril, da ga veseli, da se bo konkurenca z nizozemske ekipe in UAE Emirates na dirki po Franciji razširila še na bavarsko zasedbo, zdaj pa je v pogovoru za Global Cycling Network (GCN) dodal nov pogled.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se v zadnjih tednih srečevala pogosteje kot prej v nekaj letih skupaj. Najprej sta v zaključku sezone oba tekmovala na treh italijanskih klasikah (Emilija, tri doline Vareseja in Lombardija), v minulem tednu pa sta se dvakrat srečala še ob bolj gala priložnostih. Najprej na Večeru zvezd v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije, kjer je slavo z osrednjo nagrado pobral Pogačar, nato pa še na dobrodelni prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je Roglič po zbranih 200 tisočih evrih za mlade športnike iz socialno šibkih okoljih vlogo ambasadorja predal Goranu Dragiću.

Mlajši od dvojice, ki je še tretjo zaporedno sezono končal na vrhu svetovne lestvice, se je v pogovorih za številne medije po koncu sezone že večkrat dotaknil tudi Rogličevega odhoda iz Jumbo-Visme in selitev v Boro Hansgrohe. 25-letnik iz Klanca pri Komendi že vseskozi poudarja, da ga veseli, da se bo konkurenca na najprestižnejši dirki v svetu kolesarstva iz ‘njegovih’ UAE Emirates in Jumbo-Visme razširila še na tretjo ekipo – torej Rogličevo novo moštvo.

V nedavnem pogovoru za Global Cycling Network (GCN) je Pogačar ponovil že izrečeno – da bo konkurenca večja. Dodal pa je: “Zame se ne bo nič spremenilo. Vse bo enako. Bo pa Roglič pri Bori še boljši. Njegova sprememba odpira možnosti in konkurenco, zato bo še težje.”

Pogačar Mezgec
Foto: Aleš Fevžer

Prihodnost? “Nimam pojma”

Še naprej pa kolesar UAE Emirates ne ve, kje točno bo dirkal v sezoni 2024. “Na to vprašanje sem v tej jeseni odgovarjal vsaj petkrat ali šestkrat, pa še vedno ni nič odločenega. Programa še nimam. Vse je na ekipi in dokler ne bo koledar mojih dirk javno znan, težko povem več.” Kljub temu pa po letošnji sezoni, ko je bil izjemno uspešen že spomladi, v prihodnjem letu ne pričakuje veliko sprememb. “Verjetno bo zelo podobno, z manjšimi prilagoditvami. Bo pa tudi leto olimpijskih iger, zato bo zagotovo zanimiva sezona.”

Če torej v naslednjem letu niti sam ne pričakuje večjih sprememb, pa bi lahko bilo drugače v prihodnjih sezonah. Da si želi zmag na Giru in Vuelti, ni skrivnost. Prav tako pa ne izključuje niti možnosti, da bi se v določeni sezoni povsem podredil samo dirki po Franciji – recept, ki je v zadnjih dveh letih učinkovito deloval pri Jonasu Vingegaardu. “Ne vem. Iskreno ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost. Rad poskušam nove stvari, drugačne scenarije. Morda se bom eno leto umiril in opravil le pripravljalne dirke s popolnim fokusom na Tour.”

Kaj pa podpora na dirki vseh dirk?

Letos je na francoski pentlji ob Pogačarju vlogo glavnega pomočnika opravljal Adam Yates. Britanec je na koncu zasedel tretje mesto, torej tik za ekipnim kolegom. Bodo pri UAE Emirates tudi prihodnje leto stavili na več kapetanov? “Niti ni pomembno. Ali bo to Adam Yates, Juan Ayuso ali Joao Almeida. To me sploh ne moti. Z dvema kapetanoma se taktika za malenkost res spremeni, a če imaš samo enega vodjo, je ves pritisk na njem. Tako da je drugače, a lahko deluje oboje, kar smo že dokazali,” je še dodal slovenski šampion.