Velik podvig afriškega kolesarstva

Kolesarstvo 25. Sep 202113:53 0 komentarjev
Najboljši trije na cestni dirki mladincev. Foto: guliverimage

Eritrejec Biniam Girmay je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu poskrbel za veliko presenečenje. Na cestni dirki mladincev (kolesarji do 23 let) je osvojil srebrno medaljo.

S tem se je 21-letnik vpisal v kolesarsko zgodovino kot prvi Eritrejec in sploh prvi temnopolti Afričan z medaljo na kolesarskih cestnih svetovnih prvenstvih. Biniam Girmay je po velikem podvigu povedal: “Zame, za mojo državo in za Afriko to pomeni ogromno. Res sem vesel in ponosen na Eritrejo.”

Girmay je srebro osvojil po tem, ko je bil najhitrejši v sprintu zasledovalne skupine. Zlato je pobral Italijan Filippo Baroncini. Eritrejec je opozoril na pogovor z družino pred dirko: “Poklical sem svojo družino in povedali so mi, naj se spomnim otroštva. Oče mi je takrat povedal, da bom postal eno največjih svetovnih kolesarskih imen. Dali so mi vzpodbudo, da lahko osvojim medaljo.”

Srebrni Girmay, zlati Baroncini in bronast Kooij. Foto: guliverimage

Girmay je talentirani sprinter, ki pa lahko premaga tudi klance. “Za zdaj gledam na jesenske klasike, tudi na nekatere hribovite dirke s sprintom. To je moja največja odlika. V naslednjih nekaj letih želim pokazati, da sem lahko eden velikih kolesarjev,” je optimističen 21-letnik, ki poudarja, da ima svetlo kolesarsko prihodnost cela Eritreja: “Imamo res veliko potenciala. Dobili bomo več izkušenj in vsak dan napredovali psihično in fizično. Mislim, da je prihodnost zares svetla.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!