Veliki rival z izbranimi besedami: Pogačar nam otežuje dirke

Pogačar van Aert van der Poel
Foto: Profimedia

Če je bil v prejšnjem tednu največ pozornosti slovenskih ljubiteljev kolesarstva deležen Primož Roglič, ki je dobil dirko po Kataloniji, bodo oči privržencev tega športa ta konec tedna znova uprte v Tadeja Pogačarja. Prvega na lestvici Mednarodne kolesarske zveze v nedeljo čaka nastop na drugem spomeniku sezone. Dirki po Flandriji, ki jo je tudi sam označil za glavni cilj pomladi.

Dirka po Flandriji, ki je bila prvič organizirana leta 1913, letošnja izvedba pa je že 107. v zgodovini, velja za glavno preizkušnjo na kockah Flandrije. Zelo pomembno mesto ima tudi v primerjavi z ostalimi enodnevnimi dirkami, saj je poleg Milana-Sanrema, Pariz-Roubaixa, Liega-Bastogna-Liega in dirke po Lombardiji uvrščena v elitni krog peterice, ki jih bolje poznamo kot kolesarske spomenike.

Lani je prvič na njej nastopil tudi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar in bil zelo blizu slavja. Po razburljivem zaključku je sicer zasedel četrto mesto, a ob premieri navdušil.

Vrhunci dirke po Flandriji 2022:

Zdaj se kolesar UAE Emirates vrača na tlakovane ceste. Če mu je lani (prav tako kot na letošnjem prvem spomeniku sezone v Sanremu) načrte prekrižal Mathieu van der Poel, je Pogačar zdaj odločen, da osvoji še četrti spomenik v karieri. Na Liege-Bastogne-Liege je bil najboljši leta 2021, na dirki po Lombardiji 2021 in lani.

Generalko za največji cilj do poletne dirke po Franciji je opravil minuli konec tedna v Haralbekeju, kjer je na klasiki E3 šele v zaključku priznal premoč Woutu van Aertu in van der Poelu. Zdaj je odločen, da bo dirko obrnil sebi v prid.

Kolesarska strast v Belgiji je nekaj posebnega

“Na E3 sem imel dobro dirko, z rivaloma smo bili dobro bitko, to pričakujem tudi v nedeljo. Moja prva izkušnja na lanski dirki po Flandriji je nekaj, česar ne bom pozabil nikoli. Energija in strast za kolesarjenje v Belgiji sta nekaj posebnega. Počutim se pripravljenega, enako tudi naša ekipa. Dali bomo vse od sebe,” Pogačar pogleduje proti nedelji.

Pred kolesarji je 273,4 kilometra dolga pot do cilja v Olidenaardeju. Do tja jih od starta v Bruggu čaka šest tlakovanih odsekov in 19 hribčkov. Pričakovati gre, da bo Pogačar napadel na zadnjih dveh – Oude Kwaremontu in Paterbergu.

Trasa dirke po Flandriji 2023:

Foto: cyclingstage.com

Van Aert, zmagovalec klasike E3, je priznal, da so klasike, na katerih nastopi Pogačar, še zahtevnejše. “Enostavno naredi dirko težjo za fante, kot sem jaz in Mathieu. Ker je odličen hribolazec, ima morda težave pri prvem pospeševanju. A to lahko ponavlja neštetokrat, saj je veliko lažji kot midva. In prav zato je eden najtežjih tekmecev. Verjetno se na ravnem težko pravilno postavi v primerjavi z nami, a na drugi strani res nima nobenih slabosti,” je Belgijec pohvalil Slovenca.

Dirka se bo v nedeljo začela ob 10. uri, kolesarje pa v cilju pričakujejo okrog 17. ure. Če bi Pogačarju uspelo zmagati, bi postal prvi Slovenec s slavjem na tem spomeniku. Deželi na sončni strani Alp pa bi od peterice manjkala le še zmaga na dirki Pariz-Roubaix, ki pa je velik cilj pomladi za Mateja Mohoriča, na sporedu pa bo 9. aprila

Pogačarju bodo v nedeljo kot pomočniki na voljo Nizozemec Sjoerd Bax, Danec Mikkel Bjerg, Portugalec Rui Oliveira, Norvežan Vegard Stake Laengen, Italijan Matteo Trentin in Belgijec Tim Wellens. Od Slovencev bosta na startu še Mohorič in Luka Mezgec.