Rumeni pogled II: Poraz Pogačarja pomeni poraz Rogliča

Kolesarstvo 18. Jul 202214:00 komentarji
Foto: Guliverimage

Drugi teden kolesarjenja na Dirki po Franciji sta iz slovenskega zornega kota zaznamovali dve stvari: nepričakovan slab dan Tadeja Pogačarja na sredinem ciljnem vzponu in vnovično predčasno slovo Primoža Rogliča od najprestižnejše dirke v kolesarskem svetu. V komentarju se sprašujemo, kaj obe prinašata s in za seboj.

Ko je Tadej Pogačar v prvem tednu letošnjega Toura z agresivnim dirkanjem tekmecem v zaključkih kradel dragocene sekunde, se je zdelo, da je njegova zmaga – že tretja zaporedna – samoumevna. Njene temelje so nato zamajale okužbe v ekipi UAE Emirates, in čeprav se je 23-letnik iz Klanca pri Komendi zaenkrat uspešno izogibal koronavirusu, je ta nedirektno močno vplival na razplet dirke. Vsaj za zdaj.

Jumbo Visma je, tudi z načetim Primožem Rogličem, že v prvi pravi gorski etapi neutrudno napadala slovenskega šampiona. In taktika Nizozemcev je, čeprav ob prečkanju najvišje točke letošnjega Toura – Col du Galbierja minulo sredo – ni tako izgledalo, delovala.

Pogačar je ob pospeševanju zdaj rumenega Jonasa Vingegaarda skušal tempo držati s pomočnikom Rafalom Majko in hitro je bilo jasno, da ne bo šlo. Dvakratni branilec zmage na Touru je na Col du Granon nepričakovano ‘počil‘ in v skupnem seštevku izgubil kar tri minute.

Tri velike minute, ki si jih vse od takrat naprej neutrudno v obliki sekund skuša pridobiti nazaj, a zaenkrat mu ne uspeva. V zadnji teden vstopa z 2:22 zaostanka za Vingegaardom in brez velikih razlik na treh pirenejskih etapah od jutri do četrtka bo ubranitev zmage – tudi na sobotnem kronometru – postala misija nemogoče.

Če se zgodba obrne in se Pogačar na jugu Francije, sploh v sredo na Peyragudesu in v četrtek na Hautacamu, približa Dancu, bo o zmagovalcu odločala ura resnice na predzadnji dan. In ko je moral Pogi nazadnje napadati na vožnji na čas na predzadnji etapi Toura, vemo, kako se je končalo. Zmagovito. Zanj in za Slovenijo, čeprav je takrat večina ljudi v deželi pod Alpami zmago mlajšega od obeh Slovencev (zadnji dan je ‘slekel’ Rogliča) doživela kot poraz.

Vse od takrat Roglič neuspešno naskakuje rumeno majico ali vsaj prihod v Pariz, posledice padca so bile tudi tokrat prehude. V Alpah je sicer odigral zelo pomembno vlogo, da je Jumbo Visma tisti en dan strla Pogačarja, toda bolečine so bile v nadaljevanju očitno prehude.

Mnogi kolesarski strokovnjaki so sicer mnenja, da Rogla tudi na 70 ali 80 odstotkih lahko pripomore veliko k zmagi nizozemske ekipe. A so se pri ‘čebelah’ odločili drugače ter aktualnega olimpijskega prvaka v kronometru poslali domov, da zaceli rane ter se pripravi na Vuelto. V Španiji bo napadal že četrto zaporedno zmago.

Prav zaradi tistega kronometra na La Planche des Belles Filles na Touru 2020 je slovenska javnost še vedno razdeljena. Ob agoniji Rogliča na francoskih pentlji v zadnjih dveh letih je edini pravi slovenski up – hočeš nočeš – ostal Pogačar. Lani je visoka pričakovanja izpolnil, tudi letos pa ima še vse možnosti za uspeh.

Toda številni slovenski navijač so njegov ‘zlom’ na Granonu proslavljali, češ “saj je rumena majica v lasti Jumbo Visme, Rogličeve ekipe”, “dirka bo bolj zanimiva”, “če Pogačar preveč prevladuje, ni dobro za kolesarstvo” …

A dejstvo, ki se skriva za trenutnim razpletom in ga tisti zaslepljeni navijači ne vidijo, je, da na vrhu skupne razvrstitve trenutno ni Slovenca. Da po dveh slovenskih zmagah v zadnjih dveh letih tokrat najbolje kaže Dancu. In da bi morebiten končni uspeh Vingegaarda Rogliča pri Jumbo Vismi pred Dirko po Franciji prihodnje leto potisnil v zelo nelagoden položaj.

Težko si je namreč izboriti položaj kapetana ob branilcu lanske zmage … Tako bi se rumene sanje Zasavca lahko razblinile za vedno ali pa bi v željah po osvojitvi francoske pentlje moral menjati ekipo. Takšnih, ki so prepričani v to zadnje, pa tako ali tako že zdaj ne manjka.

Mnenje avtorja prispevka ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.