Aleksander Sekulić ne beži od velikih pričakovanj

Košarka 18. Jul 202321:33 1 komentar
Aleksander Sekulić
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca je v ponedeljek v nekoliko okrnjeni zasedbi pričela s pripravami na svetovno prvenstvo. Dan pozneje je pred medije stopil selektor Aleksander Sekulić in spregovoril o velikem izzivu, boju dveh naturaliziranih Američanov za eno mesto v ekipi, iskanju naslednika Eda Murića in še marsičem.

Slovenski selektor je ob zboru v Laškem, kjer predvidoma do prihodnjega torka biva reprezentanca, pozdravil 14 košarkarjev. V torek sta bila na treningu, ki je potekal v celjski dvorani Zlatorog, tudi Urban Klavžar in Saša Ciani, ki sta šele v nedeljo zaključila z nastopi na evropskem prvenstvu do 20 let. Trojica Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey bo z ekipnimi reprezentančnimi treningi začela v Ljubljani.

Aleksandra Sekulića veseli, da so imeli letos, za razliko od nekaj zadnjih let, njegovi varovanci nekaj več premora po koncu sezone. Med njimi je tudi zvezdnik Dallas Mavericks, ki je dodaten čas izkoristil za intenzivne treninge.

“On se lahko priključi šele 28. julija, kot velevajo pravila za NBA igralce. Sva bila v kontaktu pred nekaj časa. Ga spremljam, z njim dela kondicijski trener reprezentance in vemo vse o njemu. Po dveh res napornih poletjih, ne samo za Luko, vsi so imeli naporna poletja, so imeli to možnost, da se spočijejo in regenerirajo ter pripravijo na novo sezono. V tem primeru za priprave,” je dejal selektor.

Razširjena slovenska reprezentanca (19): so Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Urban Klavžar, Aljaž Kunc, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

Na SP bo lahko potovalo dvanajst košarkarjev.

Foto: Aleš Fevžer
Aljaž Kunc Aljaž Kunc
Foto: Aleš Fevžer
Gregor Hrovat Gregor Hrovat
Foto: Aleš Fevžer
Žiga Samar Žiga Samar
Foto: Aleš Fevžer
Zoran Dragić Zoran Dragić
Zoran Dragić. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič Jaka Blažič
Foto: Aleš Fevžer
Žiga Samar Žiga Samar
Foto: Aleš Fevžer
Aljaž Kunc Aljaž Kunc
Foto: Aleš Fevžer

Preizkušanje novih rešitev pod obročem

Izbrana vrsta se spopada z dvema odsotnima košarkarjema. Če je dokončno slovo Gorana Dragića od slovenskega dresa pričakovano, tega ne moremo trditi za Eda Murića. Vsestranski krilni center, ki ni bil pomemben zgolj na parketu, temveč vsaj toliko, če ne še bolj, v garderobi, se je težje poškodoval na zadnji tekmi minule sezone.

“Ne samo, da smo izgubili visokega igralca, temveč tudi kvalitetnega, ki je bil celo kapetan. Smo pred novim izzivom, kot smo vedno. Najti moramo pravo zamenjavo, nekoga, ki ga bo nadomestil in morda prinesel nekaj novega v igro,” je dejal Sekulić, ki bo preizkusil tudi dva mlada visoka košarkarja, Sašo Cianija in Aljaža Kunca.

Prvič bosta v reprezentanci kar dva naturalizirana igralca, čeprav bo v ekipi prostora le za enega. Jordan Morgan že trenira z reprezentanco, v Sloveniji pa se je že pred zborom približno dva tedna intenzivno individualno pripravljal na poletno akcijo. Mike Tobey pa se bo iz osebnih razlogov ekipi priključil šele avgusta.

Foto: Aleš Fevžer

“Mislim, da sta oba po svoje univerzalna igralca, nista si podobna. Bomo videli, kateri od obeh, bodisi Morgan bodisi Tobey, bo bolj ustrezal ekipi. S kom bo ekipa boljša,” je selektor med Američanoma namignil na odprt boj, čeprav je pred tedni zaokrožila informacija, da naj bi bil Morgan letos v prednosti.

Ker se je Goran poslovil, Edo pa je zaradi poškodbe pristal na stranskem tiru, je odprto tudi vprašanje kapetana. Sekulić pravi, da bo vse znano že kmalu, določili so ga skupaj s strokovnim štabom, najverjetneje bo to Dončić: “Smo ga že določili, a bomo to kasneje povedali. Saj lahko malce pričakujete, ni presenečenj.”

Prvo pripravljalno tekmo bodo Slovenci odigrali v torek, 25. julija, v Celju. Nasproti jim bodo stali Kitajci. Sledila bo selitev na drugi del priprav v Ljubljano. Vrhunec bo prijateljska tekma z Grčijo na Telemachovem spektaklu v Stožicah, 2. avgusta.

O čem vse je še govoril Aleksander Sekulić?

Aleksander Sekulić
Foto: Aleš Fevžer

O tem, kaj so se naučili z lanskega EuroBasketa in kaj bi lahko izboljšali:

Ko smo si pogledali ta EuroBasket, niti ni bil tako slab, razen te ene tekme. Dejstvo je, da moramo biti pripravljeni na vsako tekmo, da ni slabega nasprotnika, sploh na svetovnem prvenstvu, ki je mogoče še bolj zahtevno kot olimpijske igre. Jasno pa je, da moramo delovati bolj kot ekipa.

O vpoklicu Aljaža Kunca:

Situacija nas je prisilila v to, da moramo pogledati širše. Nimamo veliko izbire. Priložnost bomo dali tudi Kuncu in videli, koliko nam lahko pomaga ter do kje bomo šli s to ekipo naprej. Če smo lahko morda tudi boljši. Tukaj imamo še Sašo Cianija. Nekaj visokih imamo, ne pa toliko kot večina reprezentanc. Na žalost je tako kot je, poskušali bomo povleči maksimum iz tistih, ki jih imamo.

O vrnitvi Gregorja Hrovata:

Mislim, da si nihče od nas ne more odločitev, ki se sprejemajo, jemati osebno. Vse kar delamo, delamo za dobrobit reprezentance. On je zdaj tukaj in ne vidim težave. Najti moramo najboljšo možno ekipo, najbolj homogeno. Žal ne moremo imeti vseh igralcev, ki so nastopali v kvalifikacijah. Mislim, da jih je bilo 33 na 12 tekmah. Zbral smo tiste, ki verjamem, da so v tem trenutku ne le najboljši, temveč tudi najbolj kompatibilni.

O nasprotnikih na pripravljalnih tekmah:

Mislim, da je bolje igrati z močnimi tekmeci. Tudi lani smo igrali težke tekme, le začeli smo z lažjimi nasprotniki, pa nismo izgubili. Morda bi bilo dobro, da bi kakšno tekmo tudi izgubili, da vidimo, kako je videti, ko izgubljamo in se ne soočamo s tem prvič na prvenstvu. Mislim, da imamo dobre tekme. V Španiji bodo super težke, ko se bomo pomerili z Američani in Španci. Nato imamo še Hrvaško. Bo kar nekaj zanimivih tekem in različnih stilov, lahko bomo testirali sami sebe.

O presenetljivem odhodu Raša Nesterovića:

Težko komentiram stvari, ki niso v moji domeni. To mora pokomentirati Rašo, a sem bil zelo presenečen, nisem pričakoval tega.

O dokončnem slovesu Gorana Dragića:

Na žalost noben igralec ni večen. Moramo gledati naprej. Eni igralci odhajajo samovoljno, eni so poškodovani, treba je najti rešitve. Od nas se veliko pričakuje. Imamo Luko, ki jih povečuje. Vsi skupaj imamo posel, da jih upravičimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje