Aleksander Sekulić razkril karte in presenetil

Košarka 3. Jul 202311:53 2 komentarja
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić je objavil seznam košarkarjev, na katere računa v pripravah na svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji.

Razgrnitev seznama, na katerem je 20 imen (na SP jih bo potovalo 12), je potrdila odsotnost dosedanjega kapetan Gorana Dragića. Ta je tokrat dokončno zaključil reprezentančno kariero. Zato pa sta kot košarkarja iz lige NBA in nosilca na seznamu prvak Vlatko Čančar in bržčas novi kapetan ter nesporni prvi zvezdnik Luka Dončić.

Selektor tokrat na seznam ni uvrstil Luke Rupnika, se pa v izbrano vrsto vrača Gregor Hrovat, ki je v nedavnem pogovoru za naš medij dejal, da bo priskočil na pomoč, če bo povabljen. Zanimivo je, da sta se na seznamu nekoliko presenetljivo znašla kar dva kandidata za mesto naturaliziranega igralca. To sta Mike Tobey, katerega status naj bi bil, vsaj po neuradnih virih, nekoliko vprašljiv, in pa Jordan Morgan.

Nov obraz na reprezentančnem seznamu je 23-letni krilni košarkar univerze Iowa State Aljaž Kunc. Pričakovano manjka tudi Edo Murić, za katerega je po poškodbi kolena izgubljena celotna sezona 2023/24. Zato pa so med izbranci številni člani zlatega jedra, tudi Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Aleksej Nikolić.

Seznam kandidatov

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Urban Klavžar, Aljaž Kunc, Miha Lapornik, Jurij Macura, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar, Mike Tobey

Aljaž Kunc
Aljaž Kunc. Foto: Profimedia

“Po naporni klubski sezoni imamo za razliko od prejšnjih dveh poletij tokrat precej več časa za počitek in polnjenje baterij za nov izziv, ki je pred nami. Kolikor poznam igralce, pa bodo premor izkoristili tudi že za pripravo na reprezentančno akcijo. Prepričan sem, da bodo vsi vabljeni igralci na priprave za prihajajoče svetovno prvenstvo prišli izjemno motivirani in polni elana. Po dokončni reprezentančni upokojitvi zlatega kapetana Gorana Dragića bo reprezentanca na žalost tudi brez poškodovanega Eda Murića. Zato smo se odločili za nekoliko daljši seznam vabljenih igralcev z željo, da najdemo primerno zamenjavo. Čaka nas sedem izjemnih pripravljalnih tekem in menim, da smo s štabom pripravili kvaliteten program, ki ga bomo izvedli v tradicionalno vrhunskih pogojih za delo,” je ob predstavitvi seznam dejal selektor Aleksander Sekulić.

Glavnino “nabornikov” Sekulić, ki bo imel ob sebi tri pomočnike (Dalibor Damjanović, Dejan Mihevc, Luka Bassin), pričakuje na prvem zboru 17. julija. Na začetku bo v Laškem oziroma Celju vadila sedemnajsterica košarkarjev, saj se bodo Dončić, Čančar in Tobey reprezentanci priključili konec meseca v Ljubljani.

Vlatko Čančar prihaja s statusom prvaka lige NBA; Foto: Aleš Fevžer

Slovenija bo v okviru priprav na svetovno prvenstvo odigrala sedem pripravljalnih obračunov. Prvi bo na sporedu 25. julija, ko v celjski Zlatorog prihaja Kitajska. Sledila bosta dva zaporedna obračuna z Grčijo, ko naj bi si nasproti stala Luka Dončić in Giannis Antetokounmpo, a je grški zvezdnik zaradi poškodbe trenutno še vprašljiv za nastop.

Po dvoboju s Hrvaško v Ljubljani bo Slovenija potovala na zvezdniški turnir v Malago. Tam se bo 11. avgusta pomerila z reprezentanco Španije in dan pozneje še z Združenimi državami Amerike. Za aklimatizacijo in privajanje na časovni pas, Okinava je sedem ur pred Slovenijo, bodo Slovenci generalko pred prvenstvom 19. avgusta odigrali v Tokiu proti izbrani vrsti Japonske.

Svetovno prvenstvo 2023, ki ga skupaj gostijo Japonska, Filipini in Indonezija, se začne 25. avgusta. Slovenci bodo prvič na delu drugi dan, ko bodo boje v skupini F odprli proti Venezueli. Nato se bodo 28. avgusta pomerili z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake od osmih skupin. Finale bo 10. septembra v Manili. Več o tem …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje