Slovenski strokovnjak zmešal štrene v Črni gori

Košarka 16. Mar 20239:00 0 komentarjev
Andrej Žakelj, trener Studentski centar
Foto: SC Derby/Filip Roganović

V zadnjem obdobju se v tujini dokazuje vse več mlajših slovenskih košarkarskih trenerjev. Eden takšnih je Andrej Žakelj, ki uspešno zgodbo gradi v Podgorici. Studentski centar tudi z njegovim doprinosom postaja vse večje in bolj prepoznavno središče za razvoj mladih košarkarjev na Balkanu.

Vodilni možje razmeroma mladega kluba Studentski centar so leta 2021, potem ko so se prvič uvrstili v elitno ligo ABA, iskali strokovnjaka, ki bi ustrezal dolgoročni viziji kluba. Moral je deliti njihovo razmišljanje pri delu z mladimi, ni smel imeti opravka s tamkajšnjimi “vsevedneži” in predvsem posedovati ustrezno znanje. Vse to so našli v Andreju Žaklju.

“Iskali so trenerja, ki ima čisto glavo glede vsega, kar se tukaj dogaja v športu, ne le v košarki. Ne poznam veliko ljudi, niti se ne družim s tistimi, ki naj bi vedeli vse. Osredotočen sem na svoje delo. To je všeč tudi lastnikom kluba. Glavni razlog pa je, da so na sestanku prepoznali vizijo, ki je podobna njihovi ter znanje in motivacijo za delo,” se začetka sodelovanja iz julija 2021 spominja štiriinštiridesetletni Postojnčan.

S potezo so zadeli v polno. Že v prvi sezoni v jadranski ligi so presegli vsa pričakovanja. Namesto v boju za obstanek, so se znašli pred vrati končnice in osvojili 7. mesto. Pred letošnjo sezono so število ekip v sklepnem delu sezone razširili na osem, če bi to storili leto prej, bi jim celo uspelo že v krstni sezoni. So pa zato še bližje letos. Trenutno so v boju za visoko 6. mesto, skupaj z Zadrom in Mego so namreč na mestih od šest do osem poravnani pri 10 zmagah in 11 porazih.

Načeli prevlado Budućnosti in Mornarja

“Letos imamo še malce mlajšo ekipo in smo spet v igri za končnico. Dobro delamo in to je rezultat. Če bo to 8. mesto, ali 6., ali celo 10. in ne pridemo v končnico, nič hudega. Klub ve, kaj želi. To bi bila le nagrada za dobro delo. Želim si čim višjega mesta, nasprotnika pa ne želim izbirati. Če pridemo v končnico, verjetno dobimo Partizan ali Zvezdo. Za naš mladi klub bi bil v domači dvorani praznik. Bila bi polna, verjetno njihovih navijačev,” je v smehu dejal Žakelj, ki je za Sportklub spregovoril po sredinem dopoldanskem treningu.

Andrej Žakelj, trener Studentski centar
Foto: SC Derby/Filip Roganović

V Črni gori so zadnji dve sezoni osvojili 3. mesto, a vse bolj ogrožajo sicer težko premagljiva Budućnost in Mornar. Predvsem slednjega so najverjetneje že preskočili. “Trije klubi lige ABA v tako mali državi, kjer je le 600 tisoč prebivalcev. Bazen igralcev je manjši, a kljub temu obstaja rivalstvo. Prej je bilo med Budućnostjo in Mornarjem. Zdaj smo mi štrene pomešali. Vsako naslednjo tekmo se malce bolj treseta. Z razlogom, saj res napredujemo iz leta v leto.”

Več sredstev kot v Sloveniji

Glede sponzoriranja je precej drugače kot v Sloveniji. Več je privatnih vlagateljev. V črnogorski ligi imajo nekateri klubi večje proračune kot slovenski. SC Derby, kot je iz pokroviteljskih razlogov trenutno ime kluba, je sicer zelo dobro organiziran, nudi odlične pogoje za delo in je predvsem močno podprt v nižjih starostnih kategorijah. Prav tukaj pogosto slišimo za težave slovenskih prvoligašev, kjer pri delu z mladimi precej primanjkuje strokovnga kadra, ki je zato močno preobremenjen.

“Naš predsednik kluba razume te stvari, tudi jaz sem tega mnenja, da je treba včasih več sredstev nameniti mlajšim kategorijam za dobre trenerje in jih včasih tudi več plačati, da ostanejo tukaj. Če v mlajših kategorijah zamudiš ali delaš narobe, je to težko popravljivo. Vlagati je treba tako v košarkarske trenerje kot trenerje za fizično pripravo, ki so zame zelo pomembni v mlajših selekcijah. V načrtu je, da se to dvigne še na višji nivo.”

Studentski centar
Foto: SC Derby/Filip Roganović

Vsi delajo na dolgi rok. Z vlaganjem v mlade želijo talente izbrusiti do ravni lige ABA in z njimi graditi prihodnost kluba. Tukaj je ključen tudi doprinos Žaklja. “Moje delo je tudi, da jih nadziram, gledam treninge mladincev in kadetov, celo na pionirski trening grem kdaj in skupaj s trenerji gradimo strategijo. To je tudi vizija kluba, da vključi vse trenerje in jih tako razvija,” dodaja slovenski strateg, ki sicer pri razvoju mladih kot ključno izpostavlja karakter in ambicioznost.

Klubu pomaga celo strokovnjak kova Duško Vujošević. Predvsem je svetovalec za mlajše, a pogosto sodeluje tudi s slovenskim strokovnjakom. “Je naš mentor. Ne le meni, tudi trenerjem v mlajših kategorijah. Vsekakor je enciklopedija, užitek je sodelovati z njim.”

Žakelj, ki se je tudi kot pomočnik obrti učil od številnih strategov, si je kot glavni trener ime ustvaril predvem v Primorski. Čeprav je bil klub pred propadom, je proti pričakovanjem leta 2020 osvojil slovenski pokal. Na klopi zdaj že nekdanjega kluba je nasledil Jurico Golemca, ki mu je bil sprva pomočnik. Novica, da je v torek ostal brez dela v Cedevita Olimpiji, je potovala tudi do Črne gore.

“Spremljam, kaj se dogaja pri nas. To je sestavni del našega posla, vedno je en kovček spakiran. To je odločitev kluba, vsekakor vedo, kaj je prav za njih, več pa ne morem komentirati,” pravi Postojnčan, na vprašanje, kaj bi bilo, če bi zdaj zmaji potrkali na njegova vrata, pa je odvrnil: “Olimpija je velik klub in vsak trener bi bil vesel, da bi bil nekoč trener najtrofejnejšega kluba v Sloveniji. Ne vem, kako oni razmišljajo, jaz sem osredotočen na naš klub, kjer res uživam in imam odlične pogoje. Če kdaj pride do kakšnih kontaktov, pa o tem takrat.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!